01.03.07, 15:46
Czy żonkile, które zimowały w ziemi (rosły w jednym miejscu chyba kilka lat u
mojej teściowej) i zostały dziś przesadzone (zostały brutalnie wykopane przy
okazji wyrywania starej śliwy) w inne miejsce wyrosną ładnie. Trochę szukałam
w internecie i piszą że cebulki sadzi się jesienią...
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: żonkile 01.03.07, 17:15
      Na pewno mają szansę. Rośliny potrafią wytrzymać różne rzeczy, których
      teoretycznie nie powinno się z nimi robić.
      • gabula777 Re: żonkile 01.03.07, 18:21
        Może im to trochę przyhamować wzrost,ale chyba nie zginą jeśli podlejesz je,aby
        ziemia oblepiła zaraz korzonki.Nie sugeruj się,że jest wilgotno i pada deszcz.Ja
        też kiedyś przesadziłam tak kępkę krokusów i się przyjęły.
    • mmmmr Re: żonkile 01.03.07, 23:08
      to pocieszające :), oby tak się stało i może im to przysłuży, bo teściowa mówiła
      że mimo że ich jest dużo mało jest potem kwiatów, z tego co czytałam to chyba
      wina tego samego miejsca od lat, cebulek dużo, przyklejonych jedna do drugiej...
      Odważę się jeszcze na jedno pytanie, teściowa jesienią dostała kłącza irysów i
      przezimowały zimę w ziemi w ogrodzie, z tym że w mało reprezentatywnym miejscu,
      czy można je przesadzić o tej porze roku, czy trzeba czekać na jesień?
    • anna.2007 Re: żonkile 02.03.07, 08:02
      Cebulki szybko posadź na taką samą głębokość jak rosły wcześniej. Irysy zostaw
      do połowy sierpnia. Chyba, że nie są posadzone tylko zadołowane.
      • mmmmr Re: żonkile 02.03.07, 09:30
        Chyba nie wiem jaka to różnica, one są tak jakby tylko ciut w ziemi, wystaje
        cały jakby taki kłącz z maleńkim początkiem liścia, w odległości jedna od
        drugiem parę centymetrów.
        • gabula777 Re: żonkile 02.03.07, 09:44
          Możesz je przesadzić na właściwe miejsce z bryłką ziemi,bo od jesieni już się na
          pewno przyjęły,a dzielić ich nie musisz przecież.W sierpniu sadzi się irysy
          jeśli chcesz je odmłodzić i jednocześnie podzielić.Teraz możesz je przesadzić
          tak jak napisałam bez obaw,ale musisz podlać i jak bedzie taka pogoda to nie
          czekaj z tym zbytnio.
        • horpyna4 Re: żonkile 02.03.07, 09:44
          Irysy kłączowe się właśnie tak sadzi, kłącze poziomo z górną powierzchnią na
          wierzchu, inaczej nie chcą kwitnąć i w ogóle marnieją. Możesz teraz jeszcze
          przesadzić, jak nie mają dużych liści. Obejrzyj sobie, jak takie kłącze wygląda,
          w razie czego podziel na mniejsze kawałki. W wykopanym dołku zrób pośrodku
          podłużną górkę, połóż na niej kłącze na właściwej głębokości, korzonki muszą
          swobodnie zwieszać się po zboczach tej górki. No i oczywiście nasyp ziemi i
          podlej. Sprawdź, czy ziemia za bardzo nie opadła, ewentualnie dosyp trochę, ale
          górna powierzchnia kłącza musi być widoczna.
          Jeżeli rozsadzasz irysy pod koniec lata, to musisz przyciąć im liście, żeby nie
          przeważały kłącza na swoją stronę, bo mogą się przewracać. Liście ważą sporo, a
          stosunkowo niewielkie korzenie nie są w stanie utrzymać kłącza. Zwłaszcza w
          luźniejszej ziemi.
    • mmmmr Re: żonkile 02.03.07, 10:00
      one wyglądają na rozkłączone, jest dużo, połowę przesadzę teraz a resztę
      później... dziękuję za rady :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka