Dodaj do ulubionych

parzydlo lesne - aruncus dioicus

21.03.07, 21:07
Poszukuje klaczy (bo chyba jest roslina klaczowa) parzydla lesnego. Musze
zaslonic na dzialce obrzydliwa sciane stodoly sasiadow... A niestety na
allegro jest to dosc droge a doliczajac koszt sadzonek cena mnie kompletnie
powala, bo jestem z niezamoznej rodziny. Moze ktos mialby ochote podzielic
sie, albo odsprzedac niedrogo poczatkujacej dzialkowiczce troszke tej
fantastycznej roslinki :)))
Obserwuj wątek
    • rispetto Re: parzydlo lesne - aruncus dioicus 22.03.07, 07:57
      Rozjerzyj się po okolicznych szkółkach. Na pewno znajdziesz. W zeszłym roku
      kupiłem kłącza po 2-3 zł.
    • horpyna4 Re: parzydlo lesne - aruncus dioicus 22.03.07, 08:46
      Bylina nie jest najlepsza do zasłaniania, bo zanim urosną tegoroczne pędy, jest
      goło. Lepsze są krzewy, bo nawet te tracące liście na zimę jednak tuszują nieco
      gęstymi pędami to, co jest za nimi. W Twoim przypadku dobry byłby złotlin
      (kerria), to świetna osłona. Jeżeli gdzieś w Twojej okolicy zobaczysz go, to
      poproś o kawałek, dostaniesz na pewno darmo, bo i tak się rozrasta i trzeba go
      nieco ograniczać. No, chyba że trafisz na wyjątkowe skąpiradło.
      Nie znaczy to, że zniechęcam Cię do parzydła. Jest piękne i warto je mieć. Ale
      niekoniecznie jako osłonę.
      • pimpinellanisum Re: parzydlo lesne - aruncus dioicus 22.03.07, 10:03
        Dziekuje za porade...wieczorem siedzac i planujac gdzie posadzic posiadane juz
        byliny odkrylismy, ze w sumie w tamtym miejscu przydala by sie bardziej jakas
        zielona sciana zeby wkorzystac ja tez jako tlo do innych roslin. Rozmyslalismy
        o ligustrze, podobno bardzo szybko rosnie...
        • horpyna4 Re: parzydlo lesne - aruncus dioicus 22.03.07, 10:23
          Może być i liguster, a jeżeli jest siatka, to można puścić po niej bluszcz.
          Liguster ma tę wadę, że wymaga częstego strzyżenia. No i przez to wcale tak
          szybko nie rośnie, bo trzeba go podwyższać małymi kawałkami (każde cięcie
          powoduje rozkrzewienie na danym poziomie).
          Można też po prostu dzikie wino, to naprawdę szybko rośnie. W zimie wprawdzie
          jest bezlistne (w przeciwieństwie do bluszczu), ale pędy stanowią dość gęstą
          osłonę. No i można mieć tanio, albo darmo, jak się wysępi od kogoś parę patyków.
          Najlepiej spokojnie wszystko rozważcie, jeżeli nie chcecie się niepotrzebnie
          wpędzać w koszty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka