Dodaj do ulubionych

jukka karolińska

17.04.07, 22:41
Czy już zasilacie jukki? Jaki Waszym zdaniem nawoz jest najlepszy? Moja
rozrosła się pięknie, ma już 6 pióropuszy i powinnam ją podzielić, ale chyba
pora nie jest właściwa. Pierwszy kwiat miała cudny - ogromny! Z roku na rok
stają się niższe i kwiaty są drobniejsze.
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: jukka karolińska 17.04.07, 23:40
      Ja swojej niczym nie zasilam,a rośnie już chyba dzięsięć lat.Nie musisz jej
      dzielić(chyba,że chcesz mieć w innych miejscach),bo po kwitnieniu trzeba wyrwać
      rozetę ,która kwitła,razem z przekwitłym pędem,więc siłą rzeczy Ci się
      przerzedzi.Później wyrosną obok młode rozetki,które zakwitną w kolejnych latach
      i tak cały czas.Tę rozetę musisz wyrwać,bo ona już nie zakwitnie,a tylko potem
      będzie gniła u podstawy.
    • chynia Re: jukka karolińska 18.04.07, 23:44
      Mam jukę już z 10 lat . Jeszcze nigdy mi nie kwitła a rozmnaża się na potęgę ,
      pół działki już mi zajęła . Co robię źle czemu nie chce kwitnąc . Zauważyłam po
      zimie w rozecie liści takie malutkie ślimaczki czyżby one zżerały zalążki kwiatu ?
      • gabula777 Re: jukka karolińska 19.04.07, 08:58
        Ja związuję na zimę liście juki,bo zalegający śnieg wewnątrz rozety może
        spowodować gnicie zalążków pędów kwiatowych.Pozatym śnieg powoduje gnicie
        podstawy liści i w efekcie wiosną liście rozkładały się na ziemi,po czym usychały.
        • sieela Re: jukka karolińska 19.04.07, 10:39
          To wiążesz i wychodzi piuropusz?A później nie są okaleczone liście?Widziałam
          gdzieś tam ...w Polsce w ten sposób związaną jukkę .Dobra rada.Pewnie i ja
          zrobię na zimę takiego chochołka z liści.Rozłożyły mi się dokładnie.Będę mogła
          teraz obciąć liście zostawiając zdrowe? Ogrodnik,od którego mam jukki radził
          aby nawozić od kwietnia do lipca co 2 tygodnie - wtedy liście są zielone i
          proste.Nie wiem czy nawozu nie będzie za dużo ; jak sądzisz?
          • gabula777 Re: jukka karolińska 19.04.07, 13:03
            Stanowisko musi być bardzo słoneczne,na nawożenie gdzieś czytałam,że reaguje
            obfitszym kwitnieniem,ale ja swojej nie nawożę.Co dwa tygodnie to chyba przesada
            jak dla takich co w gruncie rosną.Zawsze ma dwa lub trzy pędy kwiatostanowe.Na
            zimę nie związuję dokładnie wszystkich liści,ale te sterczące miękkim
            sznurkiem(nie za mocno),tych dolnych trochę zostawiam.Ja nie obcinam starych
            liści,ale wyrywam,żeby pozostałości nie gniły.
            • sieela Re: jukka karolińska 19.04.07, 13:58
              Dzięki za radę.Pozdro
              • tube-roza Re: jukka karolińska 19.04.07, 14:41
                ale dla jukki potrzebny jest specjalny nawóz. Ona nie lubi azofoski - tak
                gdzieś przeczytałam. Woli gleby zasadowe i skąpe nawożenie.
                • dizi88 Re: jukka karolińska 28.06.07, 15:48
                  witam
                  Jestem nowicjuszem w sprawach prowadzenia ogrodu,jeszcze sie ucze,dlatego mam
                  ogromna prożbe,ponieważ staram sie doprowadzić swój ogród do porządku(po
                  poprzednich właścicielach)chcialabym aby ktos mogł wytłumaczyc mi krok po kroku
                  jak pielęgnować juke karolińska.Znalazlam ten kwiat obok mojego oczka wodnego,
                  liście niestety są lekko zniszczone, nie sądzilam ze wyrosną z niego takie
                  piękne kwiaty. Bardzo proszę o intrukcje jak go wypielęgnować, aby moglł tak
                  pięknie zakwitnąc za rok.
                  • yoma Re: jukka karolińska 28.06.07, 16:34
                    Wrzuć w wyszukiwarkę "juka ogrodowa", pan ekspert niedawno się szeroko
                    wypowiadął na temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka