mojaewa 22.05.03, 12:09 Wiem, wiem, każda roślinka jest piękna, ale co Wy na stworzenie listy naszych ulubionych drzew, drzewek i krzewów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wkrasnicki Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 13:52 Cis, cis i ...cis. No dobrze, zeby nie byc nudnym do konca dodam wierzbe, brzoze, swierk , sosne, klon i jarzebine (jesli to sie tak nazywa). Aaa, i jeszcze rozne rodzaje leszczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 14:13 forsycja, migdałek, pigwowiec, jaśminowiec, biała tawułka - ta najwcześniejsza - jakież to wszystko wiosennie piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 14:32 Jesli wolno sciagac, to dokladam do swojej listy forsycje. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 16:05 No nie, jak moglem zapomniec o modrzewiu, drzewie, ktore wygrywa chyba ze wszystkimi w wyscigu do slonca. Przeciez nie zasadzilem ich za kare. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mkhj Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 14:53 Ostatnio w ogrodzie botanicznym widziałam drzewo, które mnie oczarowało swym urokiem choc jest w naszym rejonie swiata obce. Jest to METASEKWOJA CHIŃSKA. Jasnozielone listeczko-igiełki jak mgiełka, jak ... skrzydełka motyla. Cud natury. Ale niestety jest obce. A z naszych: wszystkie co u "przedpisaczy" (chyba nie ma takiego słowa, ale przeciez nie u przedmowców)oraz czeremcha i kalina koralowa. No i brzoza, brzoza, brzoza. I jeszcże... wszystkie inne. Ja ogromnie lubię drzewa. Chyba wyłażą ze mnie litewscy przodkowie (nie tak zreszta odlegli), którzy czcili drzewa jak bogów. Mam to samo nabożeństwo do drzew ,krzewow, strumieni i polnych kamieni. Oraz do węży. Coś w duszy po przodkach zostaje. pozdrawiam mkhj Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Do mkhj 22.05.03, 15:10 mkhj napisała: > > A z naszych: wszystkie co u "przedpisaczy" (chyba nie ma takiego słowa, ale > przeciez nie u przedmowców)oraz czeremcha i kalina koralowa. No i brzoza, > brzoza, brzoza. I jeszcże... wszystkie inne. Ja ogromnie lubię drzewa. Chyba > wyłażą ze mnie litewscy przodkowie (nie tak zreszta odlegli), którzy czcili > drzewa jak bogów. Mam to samo nabożeństwo do drzew ,krzewow, strumieni i > polnych kamieni. Oraz do węży. Coś w duszy po przodkach zostaje. > > pozdrawiam > > mkhj Ale to pięknie napisałaś, kurcze, aż mnie zatkało Za przyzwoleniem podpisuję się A w swoim ogrodzie hołubię: lilaki derenie leszczyny magnolie leszczyny brzozy wierzby forsycje kalinę jarzebinę sumaka morwy lipę No podpisałam się pod tym co napisała mkhj Po prostu lubię drzewa, najbardziej te zwyczajne, nasze, pospolite Pozdrawiam Katula Odpowiedz Link Zgłoś
alex.999 Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 14:48 ogniki! i jeszcze jabłonki Odpowiedz Link Zgłoś
facelia Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 15:30 Do listy wymienionych już drzew rodzimych dopisuję modrzew. Wiosną, gdy inne drzewa jeszcze śpią, pojawiają się na nim malutkie, różowo purpurowe szyszeczki a potem dopiero zielone pędzelki igieł, takie mięciutkie, że aż chce się je pogłaskać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
indi_a Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 22.05.03, 16:20 a ja dodalm "laurowisnie" - jest zimozielona pieknie kwitnie na wiosne i jezeli jej nie przycinamy to urosnie i tworzy olbrzymi zielony parasol chroniacy od slonca a zima od sniegu. W okolicach Szczecina robi sie z niej czasami zywoploty. Poza tym jako male drzewko doskonale czuje sie hibiskus ozdabiajac swoimi niebieskimi lub rozowymi kwiatami ogrod od lipca az do pierwszych mrozow. Glicynia - zwana czesto niebieskim deszczem BLAUREGEN. Oplata chetnie altanki lub dobrze naslonecznione sciany domu. Starsze egzemplarze nie potrzebuja okrywania na zime. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 23.05.03, 10:18 I jeszcze moja ponadstuletnia lipa o imponującej wysokości dwudziestu paru metrów! Podjęłam starania, aby wciagnąć ją na listę pomników przyrody na Śląsku. Lipa - toż to drzewo cud. Lipami obsadzano kościoły Wokół lip brzęczą pszczoły Lipa pachnie samą słodyczą wokół lip pszczoły bzyczą kwiatem lipowym chorych się poi wokół lip tłum pszczół się roi świątki też są z lipowego drzewa a przy lipie każda pszczoła śpiewa z łyka łapcie wyplatają wokół lip pszczoły śpiewają I gdyby nie lipa ze swym jasnym kwiatem JAKIŻ TO MIESIĄC MIELIBYŚMY LATEM? Odpowiedz Link Zgłoś
babaruba Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 23.05.03, 17:09 Krzaczek wspaniały-ŻYLISTEK SZORSTKI!! Odpowiedz Link Zgłoś
facelia Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 23.05.03, 17:47 Koniecznie świdośliwa kanadyjska. Jest to piękny krzew/drzewo (?) dorasta podobno do 4 m, u mnie ma jak na razie ok.2m. Ma piękne omszone liście, a jakie słodkie owoce wielkości grochu, które smakują jak jagody leśne. Mrozy jej niestraszne i żadne mszycopodobne sokopijce jej nie atakują. Koniecznie świdośliwa kanadyjska ! Odpowiedz Link Zgłoś
danam Ach te brzozy! 23.05.03, 21:26 Macie rację! Są piękne w swej prostocie. Smukłe pnie pokryte białą korą, na której gdzie niegdzie pojawia się czarny ornament. Te delikatne listki, niby zielone, a w słońcu srebrzyste, te łagodne melodie wygrywane wśród nich przez wiatr. Bardzo lubię brzozy! Jednak na moim podwórku góruje ponad 100 letni buk! Jego stalowo-szary pień od dołu lekko „przyprószony” zielenią mchu, wspaniała rozłożysta korona i głęboka zieleń liści, dają poczucie siły i bezpieczeństwa. Stoi dostojnie na straży naszej osady. Jest wspaniały! Pozdrawiam Danuta. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 23.05.03, 22:24 Gratuluje wątku, !!! Dla mnie bomba piszcie, piszcie klawiatury nie żałujcie! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim iglaste 23.05.03, 23:23 sosna i jałowiec, jakbym miał ogród to właśnie sosnowo-jałowcowy Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwiercinski Lista jest długa... 24.05.03, 08:19 Witam! z iglastych: cedry krytomeria mamutowiec sosnica!!!!!!! taxiodium!!!!!!! sosny czarna, żółta, himalajska, limba, rumelijska, oscista, kosówka wejmutka i inne... choiny!!!! daglezje!!! jałowce krajowe oraz obce drzewiaste! mikrobiota cyprysiski thuja ale tylko olbrzymia ( zachodniej nie lubie) jodły: kalifornijska, nikko, koreańska, arnolda, grecka, szlachetna(!!!!) olbrzymia, nasza biała ale raczej w lasach cisowe: toreja, głowocisy modrzewnik chiński!!!!!!! liściaste: buki dęby platany kasztany bez kasztanowców( ładne ale chore) robinie( zapach, kwiaty), gledziczja, złotokap liczne pnącza: hortensja, z clematisami i bluszczem na czele... rododendrony!!!! Pozdrawiam! MAciek Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 24.05.03, 15:27 Witam wszystkich i dziękuję za piękne wątki cudowne i niezwykle osobiste. Mnie nie wypada tu przedstawiać swych ulubieńców więc dopisze się za jakiś czas – wcale to nie znaczy że ich nie mam. Są one jednak zwykłe czasem mało rzucające się w oczy czasem zbyt pospolite, aby zwrócić na nie uwagę. Ja cenie je głownie, dlatego że zawsze tworzą pewien klimat, a to i w ogrodzie i naturze rzecz dla mnie najważniejsza. Przed chwila oglądałem w telewizorni ogród (zachwalany) z jeziorkiem – kurcze, szczyt bezguścia i kompletny brak zrozumienia przyrody na dodatek ( to ce4cha programow dla snobów oferownych w TVN) już na pierwszy rzut oka w jeziorku jest co najmniej 100 błędów kompozycyjnych oraz jest ono całkowicie nie ekologiczne. O takich ogrodach nawet nie chce myśleć. Szkoda mi tylko wielu pięknych roślin które posadzone w masie i gęstwinie nie mogą wyeksponować swego naturalnego piękna. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
mojaewa Re: najpiękniejsze drzewa do ogrodu 28.05.03, 10:41 Zastanawiające jest, że wśród naszych wyborów przewagę i to znaczną mają liściaste... Może gdzieś podświadomie czujemy ich dobrą energię. Ja w każdym razie serdecznie dziękuje wszystkim za odzew. Sama dopiero zakładam ogródek (od zera - to z powodu nornic, które zniszczyły moje jesienne sadzonki) i pięknem drzew cieszę się w niedalekiej Puszczy Świętokrzyskiej. A w moim ogródku nie zabraknie brzóz, modrzewia, świerków, głogu, grabów i świdośliwy kanadyjskiej (ta ostatnia dzięki facelii). Ach i jeszcze jarzębina - ukochane drzewo mojej córki. Pozdrowienia z Gór Świętokrzyskich Odpowiedz Link Zgłoś