calkiemnowa 27.04.07, 18:07 fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,61418501,61418501.html zgłosiłam swój problem na fotoforum, ale ono chyba dotyczy jedynie zdjęć, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc na tym forum. Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heart_of_ice Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 00:08 szczerze mowiac nie rozumiem opisu... co znaczy "dzialka dzieli mi ogrod"? czy te niebieskie kwadraty to te istniejace zabudowania? czy to ten projektowany garaz? gdzie jest wjazd na dzialke? przydaloby sie wiedziec, gdzie tam jest polnoc - czy ogrod jest na linii wschod-zachod czy polnoc-poludnie.... dopiero wtedy mozna zaproponowac bardzo schematyczny uklad a co sadzic? no kurcze, wszystko co chcesz:) ale kazda roslina ma swoje wymagania, nie oczekuj, ze opiszemy ci wszystkie, ktore mozna by posadzic:) Pauli -- Mężczyźni są z Marsa, a kobiety ze... Snickersa;) Odpowiedz Link Zgłoś
calkiemnowa Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 10:52 Dziękuję za odzew :) może niejasno się wyraziłam, chdzi o to, że dom stoi na środku na środku działki i powoduje to, że mam dwa ogródki - przed domem i za domem, których nie potrafie zagospodarowac odpowiednimi roślinami. Wjazd na działkę jest od tego wąziutkiego miejsca. Zaraz przy wjeździe jest garaż. Wprowadziłam wszystkie istniejące zabudowania, żeby było wiadomo gdzie są zacienione miejsca (budynki dookoła są wysokie, ponad 8 m wysokości) Północ jest od wjazdu. Nie wszystkie ;) Jakaś propozycja układu i rodzaju roślin. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia ja sugeruje lekture ksiazek ogrodnczych. 01.05.07, 13:13 nie jestem zlosliwa, ale zeby zajmowac sie ogrodem trzeba miec minimialna wiedze o nim i o podstawach ogrodnictwa. Stad lektura pierwszej lepszej ogornidczej ksiazki, wyjasnilaby jakie kwiatki, rosliny sadzic od polnocy a jakie od poludnia. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 15:25 jeśli jesteś z okolic Lublina to mogę Ci pomóc na miejscu :), względnie mozesz podac więcej szczegółów, chodzi o uzbrojenie terenu- pisz na skrzynkę gazetową Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 18:23 Ja też musiałabym zobaczyć miejsce,ale mogę Ci tak ogólnie poradzić.Przed domem sadzi się rośliny,które są ładne przez większą część roku-zimozielone,iglaki,jakieś byliny o ozdobnych liściach,trawy ozdobne,coś z krzewów liściastych o ładnych liściach i jakieś pnącze.Trzeba uwzględnić glebę,miejsce(słońce,cień),wjazd do garażu(rośliny rosną.Z tyłu działki z reguły sadzi się coś owocowego i warzywa(jedno i drugie w słońcu).Jeśli nie chcesz warzywnika ,to swobodne rabaty bylinowe, najlepiej na obrzeżach,bo wtedy na środku możesz założyć trawnik.Możesz posadzić też jakieś krzewy,wtedy najlepiej kwitnące,które po okresie kwitnienia są z reguły mało ozdobne(np.lilak,wajgela,jaśminowiec,).Ta część ogrodu może byc lekko"rozczochrana" i swobodniejsza w nasadzeniach niż część frontowa.Rośliny najlepiej grupować,bo wtedy łatwiej Ci będzie je pielęgnować,a i same rośliny lepiej wtedy rosną.Trzeba poznać jednak charakter każdej rośliny,którą chce się posadzić i nie obejdzie się bez jakiejś książki,której zresztą nie musisz kupować,tylko wypożyczyć w bibliotece.Dobre są polskie wydania,bo omawiają rośliny rosnące w naszym klimacie i bez egzotycznego zacięcia. Odpowiedz Link Zgłoś