Dodaj do ulubionych

potrzebuję pomocy

27.04.07, 18:07
fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,61418501,61418501.html
zgłosiłam swój problem na fotoforum, ale ono chyba dotyczy jedynie zdjęć,
dlatego zwracam się z prośbą o pomoc na tym forum.

Pozdrawiam,
Gosia
Obserwuj wątek
    • calkiemnowa Re: potrzebuję pomocy 30.04.07, 23:55
      up
      • heart_of_ice Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 00:08
        szczerze mowiac nie rozumiem opisu... co znaczy "dzialka dzieli mi ogrod"? czy
        te niebieskie kwadraty to te istniejace zabudowania? czy to ten projektowany
        garaz? gdzie jest wjazd na dzialke?
        przydaloby sie wiedziec, gdzie tam jest polnoc - czy ogrod jest na linii
        wschod-zachod czy polnoc-poludnie....
        dopiero wtedy mozna zaproponowac bardzo schematyczny uklad

a co sadzic?
        no kurcze, wszystko co chcesz:) ale kazda roslina ma swoje wymagania, nie
        oczekuj, ze opiszemy ci wszystkie, ktore mozna by posadzic:)

Pauli
        --
        Mężczyźni są z Marsa, a kobiety ze... Snickersa;)
        • calkiemnowa Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 10:52
          Dziękuję za odzew :)

może niejasno się wyraziłam, chdzi o to, że dom stoi na środku na środku
          działki i powoduje to, że mam dwa ogródki - przed domem i za domem, których nie
          potrafie zagospodarowac odpowiednimi roślinami.

Wjazd na działkę jest od tego wąziutkiego miejsca.
          Zaraz przy wjeździe jest garaż.
          Wprowadziłam wszystkie istniejące zabudowania, żeby było wiadomo gdzie są
          zacienione miejsca (budynki dookoła są wysokie, ponad 8 m wysokości)
          Północ jest od wjazdu.

Nie wszystkie ;) Jakaś propozycja układu i rodzaju roślin.

Dziękuję!
          • dakusia ja sugeruje lekture ksiazek ogrodnczych. 01.05.07, 13:13
            nie jestem zlosliwa, ale zeby zajmowac sie ogrodem trzeba miec minimialna
            wiedze o nim i o podstawach ogrodnictwa. Stad lektura pierwszej lepszej
            ogornidczej ksiazki, wyjasnilaby jakie kwiatki, rosliny sadzic od polnocy a
            jakie od poludnia.
    • jokaer Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 15:25
      jeśli jesteś z okolic Lublina to mogę Ci pomóc na miejscu :), względnie mozesz
      podac więcej szczegółów, chodzi o uzbrojenie terenu- pisz na skrzynkę gazetową
      • gabula777 Re: potrzebuję pomocy 01.05.07, 18:23
        Ja też musiałabym zobaczyć miejsce,ale mogę Ci tak ogólnie poradzić.Przed domem
        sadzi się rośliny,które są ładne przez większą część
        roku-zimozielone,iglaki,jakieś byliny o ozdobnych liściach,trawy ozdobne,coś z
        krzewów liściastych o ładnych liściach i jakieś pnącze.Trzeba uwzględnić
        glebę,miejsce(słońce,cień),wjazd do garażu(rośliny rosną.Z tyłu działki z reguły
        sadzi się coś owocowego i warzywa(jedno i drugie w słońcu).Jeśli nie chcesz
        warzywnika ,to swobodne rabaty bylinowe, najlepiej na obrzeżach,bo wtedy na
        środku możesz założyć trawnik.Możesz posadzić też jakieś krzewy,wtedy najlepiej
        kwitnące,które po okresie kwitnienia są z reguły mało
        ozdobne(np.lilak,wajgela,jaśminowiec,).Ta część ogrodu może byc
        lekko"rozczochrana" i swobodniejsza w nasadzeniach niż część frontowa.Rośliny
        najlepiej grupować,bo wtedy łatwiej Ci będzie je pielęgnować,a i same rośliny
        lepiej wtedy rosną.Trzeba poznać jednak charakter każdej rośliny,którą chce się
        posadzić i nie obejdzie się bez jakiejś książki,której zresztą nie musisz
        kupować,tylko wypożyczyć w bibliotece.Dobre są polskie wydania,bo omawiają
        rośliny rosnące w naszym klimacie i bez egzotycznego zacięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka