nana2004 30.05.07, 17:26 Witam róze w moim ogródku zaatakowały mszyce jak z nimi skutecznie i najlepiej niedrogo walczyc? Co można polecić moze sa jakies "naturalne" sposoby? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamia68 Re: Mszyce na różach 31.05.07, 11:03 Pokrzywy zalane wodą + cebula + czosnek - zalane ciepłą wodą. Po ok. 3 dniach rocieńczyć wodą, ja robię ok. 2:1 , dodać łyżkę płynu do naczyń i pryskać. Odpowiedz Link Zgłoś
nana2004 Re: Mszyce na różach 31.05.07, 13:53 Ile razy wystarczy zeby podziałało? a strumień wody zbyt wiele nie dje :( Odpowiedz Link Zgłoś
rafaloku Re: Mszyce na różach 31.05.07, 14:08 Witam mszyce można ograniczyć poprzez ścinanie wierzchołków pędów i liśći wraz z koloniami szkodnika, oczywiście do czasu... jest sporo preparatów do samodzielnego przygotowania pozwalających odstraszać mszyce, przykłady znajdziesz tutaj: poradnikogrodniczy.pl/pliki/samodzielnie.html niestety ich skuteczność jest ograniczona, raczej działają zapobiegawczo i przy silnym ataku szkodnika nie wystarczą, chociaż jestem ciekaw czy ktoś z Was możę potwierdzić skuteczność któregoś z roślinnych wyciągów, naparów itp? można też kupić gotowy preparat oparty na składnikach rośłinnych Spruzit 04 EC zalecany do stosowania w uprawach amatorskich do zwalczania mączlika szklarniowego, mszyc, wciorniastków, gąsienic zjadających liście, ale chyba nie należy do najtańszych, w ostateczności trzeba będzie sięgnąć po chemię, porażone krzewy należy opryskać preparatami przeciw mszycom: Mszyca Stop AL, Pirimix, Piriflor, Pirimor aerozol lub podobnymi, wybór preparatów mszycobójczych jest dość spory Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Mszyce na różach 31.05.07, 20:41 Ponad tydzień temu wypróbowałam czosnek. Rośliny w donicy na balkonie były tak oblepione mszycami, że było to dość obrzydliwe. Zalałam 4 ząbki czosnku wrzątkiem, po ostudzeniu spryskałam rośliny a resztę wlałam do donicy. Następnego dnia zrobiłem to samo. Mszyc na razie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś