Dodaj do ulubionych

Mszyce na różach

30.05.07, 17:26
Witam róze w moim ogródku zaatakowały mszyce jak z nimi skutecznie i najlepiej
niedrogo walczyc? Co można polecić moze sa jakies "naturalne" sposoby? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mali_na Re: Mszyce na różach 31.05.07, 10:21
      Spróbuj zmyć je strumieniem wody
      • lamia68 Re: Mszyce na różach 31.05.07, 11:03
        Pokrzywy zalane wodą + cebula + czosnek - zalane ciepłą wodą. Po ok. 3 dniach
        rocieńczyć wodą, ja robię ok. 2:1 , dodać łyżkę płynu do naczyń i pryskać.
        • nana2004 Re: Mszyce na różach 31.05.07, 13:53
          Ile razy wystarczy zeby podziałało?
          a strumień wody zbyt wiele nie dje :(
          • rafaloku Re: Mszyce na różach 31.05.07, 14:08
            Witam

mszyce można ograniczyć poprzez ścinanie wierzchołków pędów i liśći wraz z
            koloniami szkodnika, oczywiście do czasu...

jest sporo preparatów do samodzielnego przygotowania pozwalających odstraszać
            mszyce, przykłady znajdziesz tutaj:
            poradnikogrodniczy.pl/pliki/samodzielnie.html
            niestety ich skuteczność jest ograniczona, raczej działają zapobiegawczo i przy
            silnym ataku szkodnika nie wystarczą, chociaż jestem ciekaw czy ktoś z Was możę
            potwierdzić skuteczność któregoś z roślinnych wyciągów, naparów itp?

można też kupić gotowy preparat oparty na składnikach rośłinnych Spruzit 04 EC
            zalecany do stosowania w uprawach amatorskich do zwalczania mączlika
            szklarniowego, mszyc, wciorniastków, gąsienic zjadających liście, ale chyba nie
            należy do najtańszych,

w ostateczności trzeba będzie sięgnąć po chemię, porażone krzewy należy
            opryskać preparatami przeciw mszycom: Mszyca Stop AL, Pirimix, Piriflor,
            Pirimor aerozol lub podobnymi, wybór preparatów mszycobójczych jest dość spory
            • pieskuba Re: Mszyce na różach 31.05.07, 20:41
              Ponad tydzień temu wypróbowałam czosnek. Rośliny w donicy na balkonie były tak
              oblepione mszycami, że było to dość obrzydliwe. Zalałam 4 ząbki czosnku
              wrzątkiem, po ostudzeniu spryskałam rośliny a resztę wlałam do donicy.
              Następnego dnia zrobiłem to samo. Mszyc na razie nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka