IP: *.poznan.scansped.pl 03.12.01, 15:06
Dzień dobry,

Mój pies pogryzł ostatnio Alokazję - część łodyg została z korzonkami, a
większa część bez. Teraz trzymam je wszystkie w wodzie. Czy zasadzić te z
korzeniami od razu? Czy te bez korzeni się nie ukorzenią (jeden już żółknie)?
Jak w ogóle rozmnaża się ta roślina?
Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam,
Justyna
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Alokazja 03.12.01, 22:02
      Witam na forum Gazety!
      Natychmiast do ziemi. Rośliny te rozmnaża się przez podział kłączy, lub przez
      odcięte odrosty. Samych liści tylko z ogonkiem liściowym nie ma, co nawet
      trzymać w wodzie. Jeśli kłącza nie zostały uszkodzone to dość szybko wypuszcza
      nowe liście. Uwaga sok tych roślin jest lekko trujący i może spowodować lekkie
      zatrucie.
      Roślin są trudne do uprawy gdyż wymagają bardzo wilgotnego powietrza i wysokiej
      temperatury. Nie tolerują już temperatury poniżej 180C.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
      • freud Re: Alokazja 19.12.01, 10:46
        jerzy.wozniak napisał(a):

> Witam na forum Gazety!
        > Natychmiast do ziemi. Rośliny te rozmnaża się przez podział kłączy, lub przez
        > odcięte odrosty. Samych liści tylko z ogonkiem liściowym nie ma, co nawet
        > trzymać w wodzie. Jeśli kłącza nie zostały uszkodzone to dość szybko wypuszcza
        > nowe liście. Uwaga sok tych roślin jest lekko trujący i może spowodować lekkie
        > zatrucie.
        > Roślin są trudne do uprawy gdyż wymagają bardzo wilgotnego powietrza i wysokiej
        >
        > temperatury. Nie tolerują już temperatury poniżej 180C.
        > Powodzenia,
        > Jerzy Woźniak

180 stopni????? Sto osiemdziesiat stopni???????? Boze, roslina piekielna, czy co??? Jeszcze truje na
        dodatek? Po co to to ludzie trzymaja w domu? A swoja droga piesek przezyl? Moze bylo mu za goraco i
        biedaczek wpadl w histerie i az zaczal gryzc roslinki? Co za ludzie - w domu sauna, trujace rosliny...

Pozdrawiam Goraco ;)))

Sigi
        • jerzy.wozniak Re: Alokazja 19.12.01, 11:59
          Ha, ha, ha, gdybym miał się naśmiewać ze wszystkich błędów które robicie pisząc
          emile to już dawno pękł by mi brzuch. Na tych stronach nie uczymy się
          ortografii, ale chcemy się czegoś dowiedzieć. Na dodatek weźcie pod uwagę, że
          teksty te są konwertowane z mojego komputera domowego na zupełnie inny system
          portalu gazety, stąd tez często występują błędy i przekłamania tym bardziej, że
          teksty na forum to txt nie mające żadnych atrybutów tekstu. Czyli nie mogę tu
          napisać o w podwyższonym akapicie i często to o występuje jako 0, co daje
          dziwaczne przekłamania. Zamiast wiec się wyśmiewać to napiszcie coś więcej o
          alokazji
          Pozdrowienia dla miłośników ortografii,
          Jerzy Woźniak
          • freud Re: Alokazja 19.12.01, 12:04
            jerzy.wozniak napisał(a):

> Ha, ha, ha, gdybym miał się naśmiewać ze wszystkich błędów które robicie pisząc
            >
            > emile to już dawno pękł by mi brzuch. Na tych stronach nie uczymy się
            > ortografii, ale chcemy się czegoś dowiedzieć. Na dodatek weźcie pod uwagę, że
            > teksty te są konwertowane z mojego komputera domowego na zupełnie inny system
            > portalu gazety, stąd tez często występują błędy i przekłamania tym bardziej, że
            >
            > teksty na forum to txt nie mające żadnych atrybutów tekstu. Czyli nie mogę tu
            > napisać o w podwyższonym akapicie i często to o występuje jako 0, co daje
            > dziwaczne przekłamania. Zamiast wiec się wyśmiewać to napiszcie coś więcej o
            > alokazji
            > Pozdrowienia dla miłośników ortografii,
            > Jerzy Woźniak

Panie Jerzy,

bez urazy prosze ;))))
            Pana odpowiedzi uwazam za bardzo rzeczowe i fachowe. Forum ogrod i rosliny za bardzo mile miejsce,
            czesto je odwiedzam, chociaz nie biore udzialu w dyskusjach. Niemniej jednak, czasem mam ochote
            troszeczke zazartowac, a ten drobny blad o 180ciu stopniach po prostu rozlozyl mnie na lopatki.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze szczypta humoru na Forum czasem nie zaszkodzi.

Sigi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka