aga681 25.06.07, 13:47 jakie kwiaty doniczkowe nadają sie na północne kuchenne okno, więc raczej nie za wysoko rosnące, kwitnące lub nie. Wszystko co do tej pory miałam marnieje... dziękuję za podpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szperacz9 Re: co na kuchenne północne okno 25.06.07, 19:51 Cześć ,u mojej koleżanki całkiem dobrze sobie radzi gloteria rozesłana-taki niski krzaczek -w doniczce jeszcze bardziej karłowacieje,ma białe kwiatki wiosną ,a potem ładne czerwone kuleczki do samej wiosny,bo jest zimozielona.Może być też barwinek pospolity -co prawda lubi się płożyć ,ale jak się podcina to się krzewi.Jak nie zależy Ci na kwiatach to może jakieś ozdobne odmiany paprotki lub karłowaty bukszpan lub dracena.Mogą być też zielistki,ale liście czasem bledną w pełnym cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda521 Re: co na kuchenne północne okno 02.07.07, 14:15 Ja na północnym oknie w kuchni hoduję fiołki alpejskie. Małe doniczki z fiołkami wstawiłam do ceramicznych osłonek. Rosną i kwitną bardzo ładnie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
illy7 Przyprawy 02.07.07, 14:38 A ja mam zioła w pięknej ozdobnej kamionkowej donicy pasującej do wnętrza. Zioła kupiłam w markecie i przesadziłam je do tej podłużnej donicy. Rosną jak szalone, pomimo codziennego uszczypywania listków. Jest to bardzo praktyczne i.... pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: co na kuchenne północne okno 04.07.07, 07:11 Gdyby nie to, że jest to kuchnia to wiele roślin czuła by się tam bardzo dobrze, jednak kuchnia ma swoje minusy (dla roślin oczywiście). Jest to przede wszystkim gaz który spalając się powoduje osadzanie się na roślinach nie widocznego dla nas popiołu i wydziela szkodliwe dla roślin gazy. Wiele roślin takich jak na przykład krotony szybko ginie w takich warunkach. Inne mniej wrażliwe na produkty spalania gazu rośliny cierpią z powodu tłuszczy osadzających się na liściach. Te tłuste osady szybko zaklejają szparki oddechowe i rośliny maja ograniczoną zdolność wymiany gazowej. Dlatego należy kupować takie gatunki których liście można łatwo myć i nabłyszcz.. specjalnymi środkami. Poniżej lista najpopularniejszych roślin do uprawy na parapecie takiego okna. Afelandra, aralia, bluszcz, blechum-paproć, fatsjobluszcz, filodendron, synogonium, aglaonema, aspidistra, kliwia, maranta, nefrolepis i inne paprocie, fiołki afrykańskie, hypoestes, peperomnia, skrętnik, salaginella, trzykrotka, Jurek Odpowiedz Link Zgłoś