hanunia2 21.07.07, 20:01 Pełno mam ich.Malutkie skorubki poprzyklejane do roślin. Skąd one się wzięły i gdzie mam je wyrzucać? czy robią szkodę naszym roślinom> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: Slimaczki 21.07.07, 23:00 Ależ skąd, tylko ją zją. fotogalerie.pl/fotka/2741891185050717843,mirzan,Malwa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Slimaczki 22.07.07, 19:15 Ten niewinny ślimak ogrodowy, teraz właśnie wylegają się z jaj złożonych od wczesnej wiosny i są ich stada. U mnie nie ma z nimi problemu, bo mam kawałek przy domu wyłożony kostka bauma. Zapytacie co z tego? A no to że kosy oraz kwiczoły maja tu ucztę bo o kostkę rozwalają im skorupy i zażerają się ślimakami od świtu do nocy. Biorą skorupę w dziób i trach o kostkę, walą dopóki dopóty nie roztrzaska się cała i teraz maja kwiczołowe mule. Mniejsze łamią dziobami. Tak na oko po kilu dniach nieobecności sprzątam od 30 do 50 skorup głównie ślimaka ogrodowego. Co dziwnego nie ruszają śliników oraz pomrówów i innych bezskorupowych, nie doszedłem jeszcze co im tu nie smakuje? Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Slimaczki 22.07.07, 20:21 Prawdopodobnie jakiś składnik śluzu. U mnie wcinają sałatę aż miło, co tam, skoro im smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś