wladd70 23.08.07, 17:37 Jak sie fachowo nazywaja te czarne, grube, bezskorupiaste slimaki nekajace nasze ogrodki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graja7 Re: czarne slimaki 24.08.07, 16:42 Na wszystkie rodzaje polecam środek Ślimakol. U mnie skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hankasw Re: czarne slimaki 24.08.07, 20:20 Pewnie chodzi Ci o ślinika, bo on teraz strasznie się panoszy.Zobacz na www.ior.poznan.pl tam są informacje jak je zwalczać. Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: czarne slimaki 25.08.07, 00:49 zaraz paskudztwo... każdy chce żyć, nawet ślimak :) Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: czarne slimaki 27.08.07, 10:22 litorija napisała: > zaraz paskudztwo... każdy chce żyć, nawet ślimak :) Fajmie, ale moje rośliny, szczególnie funkie, też bardzo chca żyć, a jedynego obrońcę mają w tej sytuacji we mnie. Paskudztwa niech sie pożywiają na rozległych łąkach i nieużytkach, tam mają jadła dostatek, a ja ich tam na pewno nie ruszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: czarne slimaki 27.08.07, 10:42 Nie trzeba zaraz walczyć, ostatnio robiłam porządki i znajdywałam te czarne"grubasy" najczęściej na obumierających częściach roślin.Chyba nie robią więc specjalnych szkód? Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: czarne slimaki 28.08.07, 20:46 gabula777 napisała: > Nie trzeba zaraz walczyć, ostatnio robiłam porządki i znajdywałam te > czarne"grubasy" najczęściej na obumierających częściach roślin.Chyba nie robią > więc specjalnych szkód? Z tego co wiem, zra wszystko a jak zabraknie im roslin to zzeraja samych siebie.Zachecajace? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: czarne slimaki 28.08.07, 07:01 Stosowanie środków na ślimaki to mordowanie wielu zwierząt które się nimi żywią. Podtrute ślimaki zjedzone np.. przez ropuchę powodują jej śmierć. W ten sposób w większości ogrodów zwalczając ślimaki niszczymy jednocześnie ich największych wrogów – płazy. Oczywiście ekolodzy maja to gdzieś a na opakowaniach nie ma nawet wzmianki o tym fakcie. Ślinik został zawleczony do polski wraz z roślinami sprowadzanymi z południa Europy – brawo polskie służby fitosaniatarne!!!! Teraz nie zwalczycie go wcale, bo środki działają na nie słabo, a rozmnaża się jak oszalały. Ponieważ płazy są już w tym kraju wspomnieniem (niedawno ktoś pisał o tym jak nekają go małe żabki łażące po ogrodzie i jak wybić to draństwo). Ślinik w naszym kraju będzie miał jak u Bozi za piecem – no chyba, że wreszcie przyjdzie prawdziwa polska zima, na co się właśnie zanosi. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: czarne slimaki 28.08.07, 20:45 > Stosowanie środków na ślimaki to mordowanie wielu zwierząt które > się nimi żywią. Podtrute ślimaki zjedzone np.. przez ropuchę > powodują jej śmierć. W ten sposób w większości ogrodów zwalczając > ślimaki niszczymy jednocześnie ich największych wrogów – płazy. > Oczywiście ekolodzy maja to gdzieś a na opakowaniach nie ma nawet > wzmianki o tym fakcie. Ślinik został zawleczony do polski wraz z > roślinami sprowadzanymi z południa Europy – brawo polskie służby > fitosaniatarne!!! Powiedz mnie Pan ktore sluzby w Polsce, pracuja na europejskim poziomie. W/g mnie nastepuje afganizacja naszego zycia.Zgroza!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: czarne slimaki 29.08.07, 15:53 Pewnie o takie chodzi :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,68187032,68187032,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś