szadoka 17.09.07, 09:33 Czy moge ich uzyc do sciolkowania borowek amerykanskich i hortensji? Zbliza sie jesien i jesienne grabienie wiec szpilek i szyszek sosnowych bede miala az nadto... Czy lepiej jednak kupic kore sosnowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Sosnowe igly zamiast kory 18.09.07, 20:07 Kora sosnowa zapobiega wzrostowi chwastów, a igły jedynie lekko zakwaszają podłoże. W przeciwieństwie do kory, aby uniemożliwić wzrost chwastów należy ułożyć ich bardzo grubą warstwę. Poza tym łatwo się wypłukują i przemieszczają po ulewnych deszczach stąd rzadko są stosowane w ogrodzie jako ściółka. Najczęściej dodaje się je do kory lub innych ściółek jako wypełniacz o własnościach zakwaszających. Jednak warunek, że musza pochodzić ze zdrowych drzew, bowiem na opadłych igłach zimuje większość chorób grzybowych nękających drzewa szpilkowe. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Sosnowe igly zamiast kory 19.09.07, 09:27 Akurat hortensjie i borowki mam ogrodzone rolborderami i nie istnieje ryzyko wyplukania. Zalezy mi za to na efekcie zakwaszenia gleby. Igly i szyszki sa z mojego wlasnego podworka, drzewa wygladaja na zdrowe, na moje niewprawne oko. Odpowiedz Link Zgłoś