mysza55 22.09.07, 19:26 czy ktoś zna to drzewko i wie może gdzie go można kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: bukan 22.09.07, 19:40 Najłatwiej na półkuli południowej, bo stamtąd pochodzi. Jest z rodziny bukowatych i nie tylko jego polska nazwa nawiązuje do buka, ale również łacińska - nothofagus (buk to po łacinie fagus). Może jakieś szkółki u nas już mają, nie wiem. Na wszelki wypadek szukaj zarówno pod nazwą polską, jak i łacińską. Aha, rozmnaża się z nasion - może uda się je sprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
mysza55 Re: bukan 22.09.07, 22:33 dzięki niby gdzieś sprzedają, ale w ofercie danej szkółki drzew nie odnalazłam tego :( spróbuję napisać tam i dowiedzieć się Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: bukan 22.09.07, 19:43 tu jest opis www.ibro.pl/in.html cieplejsze rejony Polski może na Słowacji albo w Nieczech można kupić Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkozub Re: bukan 27.09.07, 00:20 odzaj Nothofagus czyli bukan obejmuje wiele gaunków drzew rosnacych w strefie umiarkowanej półkuli południowej - australię, Nową Zelandię oraz Amerykę Południową (południowe krańce). Niegdys ( przed zlodowaaceniami) bukany rosły takze na Antarktydzie. Jako ciekawaostke dodam, ze ich dzisiejszy zasięg jest dowodem na to, że wszystkie wymienione kontynenty tworzyły niegdys jeden kontynent. Znamy zarówno bukany zimozielone jak i zrzucające liście na zimę. Jako, że zimy na półkuli południowej e zgledu na duże obszary morskie sa o wiele łagodniejsze nż na półkuli północnej bukany sa ogólnie wrażliwe na mrozy i wymagają wilgotnego morskiego klimatu Nie znoszą takż susz i upałów. Kilka ich gatunków uprawianych jest z powodzeniem w Angli. U nas jedynym gatunkiem, który może byc uprawiany jest bukan antarktyczny (który nie wystepuje wprawdzie na antarktydzie ale sięga znich wszystkich najdalej na południe - aż do Przylądka Horn). Jest to niewiekie drzewko lub krzew, intensywnie rozmnaarzajace się wegetatywnie. W Andach tworzy odpowiednik naszej kosodrzewiny, a na Ziemi Ognistej lasy, nie osiaga jednaj więcej niż 15 m wysokosci. W Polsce spotkamy go w kolekcjah ogrodów botanicznych, jednak nie wytrzymuje on temperatur ponizej -30 C i dwa lata temu zmarzły spore kępki bukanów jakie były w ogrodach botanicznych w Powsinie i w Alejach Ujazdowskich. Widziałem za to w tym roku żywe bukany we Wrocławiu i pod Szczecinem i w Gdańsku. Wiem, ze bukany były takze w Krakowskim OB ale nie wiem czy przezyły. Nie spotkałem tych roślin nigdy w handlu, więc pozostaje wykraśc gałązkę z jakiegoś ogrodu (wiem, z enamawiam do złego...) bo podobno ukorzeniają sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś