anezob3 17.10.07, 09:01 Dzień dobry Jak zabezpieczyć trawę pampasową na zimę?Podobno jest to niemożliwe na dworze.Pozdrawiam.Dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Trawa pampasowa 17.10.07, 09:21 Zależy jaki to gatunek, w Polsce taką nazwę ma wiele gatunków traw o ozdobnych kłosach. Musisz wiedzieć jaki to gatunek. To podstawa. Prawdziwa trawa pampasowa należy do rodzaju Cortadena i przemarza w większości rejonów Polski. Jeśli kupiłeś ta trawę w sklepie ogrodniczym to raczej na pewno przetrzyma zimę. Aczkolwiek kilka lat po posadzeniu miejsce gdzie rośnie należy pokrywać stroiszem z niewielkim dodatkiem liści zaś samych suchych łodyg nie wycinać na zimę ale wiosną. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
kmoch Cortaderia, nie Cortadena. 17.10.07, 15:42 Suche łodygi i liście zaleca się wiązać na zimę w "koński ogon" - chroni wnętrze przed wilgocią. Odpowiedz Link Zgłoś
lamsik Re: Cortaderia, nie Cortadena. 06.04.08, 07:40 Jest w tym troche prawdy ale wilgoc dociera chocby w postaci sniegu , ktory topiac sie wprowadza wilgoc do srodka. Zwiazana scisle trawa nie ma mozliwosci odparowania o oddychania . Jak budowałem namiociki o ktorych wspominal powyzej to zostawialem przewiew Z pozdrowieniami i usmiechami smal Odpowiedz Link Zgłoś
lamsik Re: Trawa pampasowa 06.04.08, 07:37 Jerzy: Trawa pampasowa to Cortaderia selloana, ktorej mozna w Polsce kupic kilka odmian handlowych rózniacych się wysokoscia i kolorem. Następną nieścisłościa jest to, że ona nie tyle przemarza zimą do minus 15-17 zachowuje ona zima zieloność liści ale - jest ona bardzo wrazliwa na wilgoć, której dużo u nas w okresie jesienno zimowym i powoduje u niej choroby grzybowe powodujace wypadanie rosliny. Aby przezimowac w gruncie budowałem kiedys nad kepami, po ich przycieciu na wysokosci 90-100cm namiociki z folii rozpietej na listewkach. Moj ogrod jednak w szczerym polu i wiatr czesto demolowal mi te budowle. Przeszedłęm wiec na uprawe trawy pampasowej w duzych donicach tzn 40-50l , ktore jesienia po nastaniu jesiennych slot przenosze na zime do zimnego foliowca .Nie chodzi tu o chowanie przed mrozem ale o kontrolowanie opadów. Nie mam zadnych problemow z zimowaniem i w kwietniu donice wystawiam na zewnatrz Trawe pamapasowa z jeszcze zielonymi liscmi ubieglorocznymi Z pozdrowieniami i usmiechami smal Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Trawa pampasowa 17.10.07, 14:45 nie wiem co mam, ale ponad 2 metry ma na pewno ta trawa. Rośnie w ogrodzie od kilku lat, ma się świetnie (otoczona jałowcem itp iglakami), nic z nią nie robię na zime (oprócz scięcia zeschniętych łodyg) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Trawa pampasowa 17.10.07, 16:14 Ta wysoka ,to pewnie wysoka odmiana miskanta, a ten jest zimotrwały. Nie mam pampasowej, ale sąsiadka zabezpiecza z powodzeniem od kilku lat związując ją i nakrywając obszerną drewnianą beczką wypełnioną częściowo suchymi liśćmi.Ważne, żeby w zimie kępa nie gniła pod śniegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Trawa pampasowa 17.10.07, 16:18 Acha, ona chyba musi mieć powietrze, bo też może zgnić.Ta beczka jest super, bo powietrze dochodzi przez szpary w deszczułkach. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Trawa pampasowa 17.10.07, 16:33 > Ta wysoka ,to pewnie wysoka odmiana miskanta teraz googlnęłam i wyszło mi, ze mam miskant olbrzymi. Fajny jest :-) Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
lamsik Re: Trawa pampasowa 06.04.08, 07:43 gabula777 napisała: > Nie mam pampasowej, ale sąsiadka zabezpiecza z powodzeniem od kilku lat > związując ją i nakrywając obszerną drewnianą beczką wypełnioną częściowo suchym > i > liśćmi.Ważne, żeby w zimie kępa nie gniła pod śniegiem. :) jest dokladnie jak piszesz i masz pomysłowa sasiadkę :) z pozdroieniami i usmiechami smal Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Trawa pampasowa 22.10.07, 23:06 Można związaną nakryć czarną agrowłókniną i po większych przymrozkach obsypać korą. Odpowiedz Link Zgłoś
mikos77 Re: Trawa pampasowa 02.04.08, 12:32 Jak powinna wyglądać trawa, która udanie przezimowała? Jeśli liście nie są zielone, jak jesienią, tzn, że już ją straciłem, czy należy je po prostu obciąć i czekać aż nowe odrosną? Jesienią wyglądała tak: i30.tinypic.com/5phsa9.jpg a teraz i31.tinypic.com/dc4uti.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Trawa pampasowa 02.04.08, 14:19 obciąc jak najszybciej i czekac na nowe piekne 'włosy' ") Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Trawa pampasowa 02.04.08, 18:34 A czy {Mikos} nie wie, że w Argentynie też śniegi padają i ten ich step też przemraża się? Obetnij jak najniżej i ciesz się,że ci się rozłogami ta trawa nie przemyca pod miedzą do sąsiadów - jak czyni moja. Moja rośnie w mym zmrozowisku już z 10 lat i ma się dobrze po każdej zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikos77 Re: Trawa pampasowa 11.04.08, 19:11 Dzięki za porady, obciąłem w zeszłym tygodniu jak poleciliście. Mam jeszcze parę pytań w związku z nią: kiedy i w jaki sposób można się zorientować, że trawa przepadła, jak wtedy wygląda oraz kiedy powinna wypuścić nowe liście? Odpowiedz Link Zgłoś