Dodaj do ulubionych

oczko wodne

24.07.03, 13:16
Witam! Chciałabym na mojej działce założyc małe oczko wodne bez ryb, najwyżej
jakieś roślinki. Zastanawiam się czy lepsze będzie gotowe czy robione z
folii. I czy do małego oczka też potrzebny jest filtr?
Basia
Obserwuj wątek
    • pumbaa Re: oczko wodne 26.07.03, 19:23
      Na folii na pewno wyjdzie naturalniejsze ale pewnie też droższe.. Za to możesz
      mieć dowolny krztałt a nie narzucony przez plastikową wylewkę. Małe stawiki
      często szybko zarastają świństwem i filtr wydaje mi się konieczny jeśli chcesz
      mieć czystą wodę.
      Pozdrawiam anuś - architekt krajobrazu
    • palo_ma1 Re: oczko wodne 28.07.03, 13:15
      Piszesz o małym oczku i "najwyżej jakieś roślinki" - zastosowałbym tu gotową
      formę plastikową - z kieszeniami do sadzenia roślin przybrzeżnych i jak
      najgłębszą - może nawet uda się przetrzymywać w niej w sezonie wiosna-jesień
      lilię wodną (na zimę doniczka z kłączem do piwnicy...).
      Co do filtra - im mniejszy zbiornik, tym niestety trudniej w nim o równowagę
      biologiczną - po parunastu dniach od nalania wody można spodziewać się zakwitu
      glonów/sinic. Sam filtr niewiele tu pomoże. Dla jego uniknięcia polecam
      zastosowanie preparatów (produkowane z naturalnych substancji, bez obaw)
      stabilizujących wodę i przeciwdziałających rozwojowi glonów - do kupienia w
      sklepach zoologicznych. Można też zastosować specjalny filtr z niszczącą glony
      lampą UV. W razie katastrofy można zastosować AlgoRem - koaguluje cząsteczki
      zanieczyszczeń wytrącając je w postaci galaretowatych kłaczków - i tu rola
      filtra w ich usunięciu. Tak czy owak sprzyda Ci się mała pompka fontannowa,
      która może zasysać wodę poprzez porządny (gęsty, ale o dużej powierzchni
      roboczej) filtr.
      Pozdrawiam
      palo_ma1
      • mama_hipka Re: oczko wodne 29.07.03, 13:27
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi i w zwiazku z tym mam jeszcze pytanie jak działa
        taki filtr i fontanna od strony pobierania prądu, czy to duzo zżera. Wiem że to
        głupie ale kompletnie nic nie rozumiem czytając mądre książki. Wytłumaczcie mi
        jak prostej babie jak to się podłącza i co potrzebne żeby mi w sklepie za duzo
        nie wcisneli.
        Dziękuję Basia
        • palo_ma1 Re: oczko wodne 29.07.03, 14:27
          Na początek możesz zacząć od zakupu jedynie pompki fontannowej - te najmniejsze
          mają moc od kilku watów i wydajność kilkaset litrów na godzinę
          (żarówka "setka" - to 100 watów mocy). W swojej obudowie mają ukryty "filtr" -
          kawałek siatki, który raczej niczego nie filtruje, wyłapuje jedynie większe
          zanieczyszczenia stałe dla ochrony wirnika.
          W sklepie mogą Ci polecić także gotową pompkę fontannową wraz z prawdziwym
          filtrem w jednej całości (obudowie) - na pewno znacznie droższą, lecz również
          może to być model o niewielkim poborze prądu - kilka - kilkanaście watów.
          - Powyższe + profilaktyczna "impregnacja" wody preparatem przeciwglonowym
          powinno wystarczyć.
          Pozdrawiam
          palo_ma1
    • jerzy.wozniak Re: oczko wodne 31.07.03, 18:29
      Witam na forum Gazety!
      Ponieważ o urządzaniu jeziorek napisano już wiele może krotko o tym jak
      dopasować jeziorko czy strumień do naszego ogrodu. Jak na razie w pismach
      straszą mnie sklaniaki ułożone na środku trawnika z otoczaków, oraz zajmujące
      centralne miejsce w ogrodzie „cud” jeziorka z brzegami wyłożonymi kamieniem
      polnym.

Woda w ogrodzie.
      Urządzenie jeziorka czy strumyka w ogrodzie to prawdziwe wyzwanie dla naszej
      wyobraźni. Obiekty te muszą być nie tylko solidne, ale i estetyczne, a – przede
      wszystkim - pasować stylem do otoczenia.

Woda to nie tylko wprowadzenie ruchu i dźwięku do statycznej ogrodowej
      kompozycji - to także polepszenie mikroklimatu i rozszerzenie zakresu
      uprawianych roślin. Nic więc dziwnego, że od dawna nazywana jest duszą ogrodu.

Wybieramy miejsce
      Zwykle jest ono przypadkowe, często pośrodku trawnika, aby było bardziej
      widoczne. Wbrew zamierzeniom takie usytuowanie oczka wodnego nie tylko sprawia,
      że wygląda ono sztucznie i staje się mniej dekoracyjne, ale również silne
      nasłonecznienie powoduje, że życie w wodzie nie może rozwijać się prawidłowo.
      Podobnie jak w wypadku dużych drzew, również błędy w lokalizacji zbiorników
      wodnych - po ich wykonaniu - są niemożliwe do usunięcia. Gdzie więc urządzić
      oczko wodne?
      · Najkorzystniejsze jest miejsce osłonięte od wiatru, nieco na uboczu,
      tak aby zbiornik nie zasłaniał całego widoku na ogród, i lekko ocienione. Nie
      może być jednak położony w głębokim cieniu, gdyż rośliny wodne do prawidłowego
      rozwoju potrzebują dużo światła. Najlepiej dokładnie zaobserwować przesuwanie
      się promieni słonecznych po wybranym miejscu i tak ustawić zbiornik, aby jego
      cześć była przez parę godzin częściowo ocieniona.
      · Błędem jest sytuowanie jeziorek w pobliżu dużych drzew i krzewów,
      których liście szybko zanieczyszczają wodę.
      · Wybierając miejsce, nie powinniśmy się kierować względami
      technicznymi, co często zalecają różne książki, takimi jak bliskość źródeł
      prądu czy wody, a to dlatego, że nie ma to nic wspólnego z kompozycją. Przy
      obecnych możliwościach technicznych ich doprowadzenie do każdego punktu w
      ogrodzie nie stanowi żadnego problemu.
      · Strumyki i kaskady, inaczej niż oczka wodne, mogą przynamniej częściowo
      znajdować się w cieniu. Ich otoczenie warto wówczas obsadzić wieloma bylinami i
      krzewami, które doskonale rosną w tych warunkach takich jak bergenie, tawułki
      czy funkie. Poza tym ruch wody ożywia miejsca zacienione i usytuowanie ich
      właśnie tam jest uzasadnione. Najlepiej, gdy potok wypływa z ocienionych miejsc
      do położonego bardziej na słońcu jeziorka.
      W ogrodzie formalnym
      · Oczka wodne w tego rodzaju założeniach powinny mieć prosty, regularny,
      geometryczny kształt, który harmonizuje z resztą kompozycji.
      · Do budowy zbiornika najlepiej użyć materiałów, które zastosowaliśmy do
      wykończenia elementów znajdujących się jego otoczeniu.
      · Ten typ oczka wodnego sam w sobie jest ozdobą, więc właściwie nie ma w
      nim miejsca na rozwój dzikiej fauny. Nie występuje tu też strefa roślin
      brzegowych – tak charakterystyczna dla każdego naturalnego zbiornika.
      · Zbiorniki doskonale prezentują się na wypielęgnowanych, dużych
      trawnikach lub w obszernym, utwardzonym patio. Proste, architektoniczne,
      oszczędne formy są doskonałym tłem roślin wodnych i lądowych. W takim otoczeniu
      ich piękno jest o wiele bardziej widoczne niż w gęstych, nieprzejrzystych
      nasadzeniach ogrodów naturalistycznych.
      · Bardzo dekoracyjnym elementem jest fontanna, która ożywia martwe lustro
      wody i sprawia, że jeziorko nabiera życia. Fontanny powinny być jak
      najprostsze, gdyż większe, bardzo ozdobne, zakłócają prostotę i oszczędność
      środków wyrazu tego typu kompozycji. Należy jednak pamiętać, że rośliny wodne,
      takie jak grzybienie doskonale wyglądające w zbiornikach formalnych, nie lubią
      wody rozbryzgującej się na liściach, więc fontanny nie powinny znajdować się w
      ich pobliżu.
      · Tak jak do ogrodów w naturalistycznych nie pasują geometryczne linie,
      tak z ogrodem formalnym kłócą się potoki i kaskady wodne o nieregularnych
      kształtach. Najlepiej wyglądają tutaj proste kanały wodne, obłożone obrobionymi
      płytami z piaskowca czy innych materiałów użytych do wykończenia ogrodu.
      · Z geometrycznymi oczkami wodnymi i kanałami doskonale harmonizują
      oszczędne w wyrazie ogrody żwirowe.

W ogrodzie naturalistycznym
      · W założeniach nieformalnych, zwanych też naturalistycznymi, oczko wodne
      ma swobodny kształt. Zasadą tego rodzaju kompozycji jest łagodne przejście
      linii brzegowej w otaczającą jeziorko roślinność.
      · Brzegów nie należy podkreślać otoczakami czy innymi materiałami, gdyż w
      naturze takie połączenie nie występuje.
      · Doskonałym pomysłem jest obsadzenie zbiornika roślinnością bagienną i –
      nieco dalej - bylinami lubiącymi wilgotne podłoże.
      · Dobrze jest usytuować go w niewielkim obniżeniu terenu, gdyż wówczas
      wygląda jeszcze bardziej naturalnie.
      · Do tego typu oczka wodnego nie pasują fontanny, jednak jeśli koniecznie
      chcemy je mieć, to powinny być częściowo przesłonięte wyższymi roślinami
      brzegowymi.
      · Potoki i kaskady, podobnie jak jeziorka, ładnie wyglądają wtopione w
      roślinność zielną i otoczone lubiącymi wilgoć krzewami. Nie powinny, co
      najczęściej się widuje, stanowić same w sobie dekoracji, gdyż wówczas stają się
      sztuczne i nieestetyczne. Charakterystyczną cechą naturalnych cieków wodnych
      jest ich pewna tajemniczość – woda pojawia się, to znów znika pośród roślin.
      Jej plusk i gra świateł wzmacniają nastrój, który warto podkreślić, projektując
      kompozycję.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • mama_hipka Re: oczko wodne 01.08.03, 16:18
        Pięknie Pan to napisał. Tylko co zrobic jeśli jest to uporządkowany ogródek
        (działka rekreacyjna) naturalistyczny. Oczko chce umieścić w rogu działki, nie
        myślałam o fontannie ale raczej o małym ruchu wody, morze kaskadzie lub takim
        żródełku z kamienia. Brzeg oczka chciałabym obsadzic roślinami ale niezbyt
        wysokim aby go nie zasłaniały, w końcu będzie małe. Może też umieścić trochę
        żwiru rzecznego . Jak to się ma do gotowej formy?
        Pozdrowienia i podziękowania Basia
    • dziejanusz Re: oczko wodne 04.08.03, 09:28
      Mam zamiar wybudować jakies oczko z mała fontanna. Myśle zastosowac pompke
      jakich wiele w sklepach np. ogrodniczych.W tym oczku mam zamiar
      pozwolic ''chlupac sie '' mojemu wnuczkowi. Ale mam obawy. Czy taka pompka
      zanurzona w wodzie z kablem doprowadzajacym jest na 200 % bezpieczna. Wiem,
      wiem, instrukcje montazu pompy zapewniają bezpieczeństwo. Ale mimo wszystko dla
      mnie kabek zanurzony w wodzie to .. no własnie.Co na to szanowny Pan Wożniak. A
      może doswiadczeni forumowicze podziela sie ze mna swoimi doswiadczeniami.
      Wszystkim za informacje będę wdzięczny.
      • palo_ma1 Re: oczko wodne 04.08.03, 09:58
        No cóż - mogę tylko powiedzieć, że u mnie nie kopie prądem i spodziewam się, że
        faktycznie te urządzenia są bezpieczne. Gdybym usłyszał choć o jednym przypadku
        porażenia (ale nie słyszałem), to zmieniłbym zdanie. Jak dotąd włażę do swojego
        stawku bez obaw. Używałem dotąd kilku rodzajów zanurzonych pompek wodnych.
        • piasia Re: oczko wodne 04.08.03, 10:12
          zachęcam do obejrzenia strony staw.to.jest.to

Proste, dokładne instrukcje z obrazkami - jak założyć oczko, co jest ważne,
          jakich błędów uniknąć, galeria roślin i zwierząt. Fajna strona.
          • asiekok_28 Re: oczko wodne 04.08.03, 10:42
            W moim ogrodku jest juz oczko wodne pozostawione po poprzednich wlascicielach.
            Niespodzianka dla nas bylo rowniez to, ze po ogarnieciu nieco ogrodka i
            odslonieciu owego oczka, dowiedzielismy sie, ze jest zamieszkiwane przez dwie
            zlote rybki.Oczko obudowane jest drewnem w ksztalt osmiokata i wylozone folia.
            Na brzegu stoi rynienka wysunieta nad wode, a na niej umieszczony jest
            plastikowy zolw wypluwajacy wode. Woda scieka po rynience do oczka.
            W wodzie w doniczkach umieszczone sa rosliny, a dno jest wylozone bialym
            zwirkiem i mocno zamulone, tak , ze filtr od pompki musze czyscic raz w
            tygodniu.
            Jezeli chodzi o ogrod w ogole, oraz oczka wodne, to jestem totalnym laikiem,
            bo cale dotychczasowe zycie mieszkalam w blokowisku i bez dzialki. A nawet bez
            balkonu :)
            Mam pytanie, czy to bloto w oczku to jest potrzebne do tego, zeby
            przytrzymywalo folie czy zeby doniczki dobrze staly, czy wystarczy tylko ten
            zwir a blocko powinnam usunac??
            Chetnie obejrzalabym strone umieszczona w poprzednim poscie, ale nie otwiera
            sie :(
            Serdecznie pozdrawiam,
            Asia
    • flo5 Re: oczko wodne 07.08.03, 22:59
      Witam. Wydaje mi się, że jednak w oczku powinno być kilka rybek żeby nie było
      komarów (rybki zjadają ich larwy). Niestety jeżeli to będzie małe (płytkie)
      oczko to rybki na zimę trzeba będzie brać do domu. Pozdrawiam.
      • piasia Re: oczko wodne 08.08.03, 07:14
        spróbujcie tędy:

staw.to.jest.to/str_index_by_modem.html
        Rybki nie są potzrebne do zjadania larw komarów - równie dobrze robią to inne
        drobne wodne drapeizniki - np. pływaki zółtobrzeżki.
        A rybki strasznie zamulają oczko. no i trzeba je brać do domu na zimę.
        • palo_ma1 Re: oczko wodne 08.08.03, 15:38
          Tędy działa:
          www.webmedia.pl/staw/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka