ktys 06.11.07, 12:57 Możno do gleby? Jak działają? zakwaszają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzazuzazuza Re: Fusy od kawy. 06.11.07, 14:11 Ja wrzucam na kompost. mam fusy z ekspresu z mlynkiem i jest tego dosc sporo. Znajomi wysypuja wprost na grzadki i tez Ok. Mysle, ze skoro mozna kompostowac luski z kakao to i z kawy nie powinny nic zlego zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia ja znalazlam kiedys na forum ogrodniczym 06.11.07, 15:40 taka informacje: fusy z kawy daje sie pod roze fusy z herbaty daje sie pod rosliny ziemii kwasnej. hmm wygladaloby na to, ze fusy z kawy raczej nie zakwaszaja ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: fusy z kawy 06.11.07, 15:48 nie mają żadnych wartości odżywczych, dodane w niewielkiej ilości nie szkodzą roślinie, ale w nadmiarze w doniczce mogą spowodować rozwój pleśni.Można je dodać do kompostu. Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: fusy z kawy 06.11.07, 21:12 działają jak torf-rozluźniają glebę i robią ją lżejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Fusy od kawy. 07.11.07, 08:53 w ksiazeczce z madrymi radami dla ogrodnika przeczytalam zeby fusy wrzucac do kompostnika, bo dzdzownice lubia kawe. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzazuza Re: Fusy od kawy. 07.11.07, 09:29 To piekne! Rozczulilo mnie zupelnie...pewnie po kawie w deszczowe dni lepiej im idzie robienie kompostu! Wypijmy poranna kawe razem z naszymi dzdzownicami! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Fusy od kawy. 07.11.07, 10:52 faktycznie smieszne:))) Wiec juz dodam, co bylo po tej informacji zartobliwie dodane: ze nie jest znane jaki gatunek kawy dzdzownice najchetnie "pija":)))) Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: Fusy od kawy. 19.11.07, 09:33 dżdżownice może i lubią, ale ślimaki nie znoszą... chodzić po kawowych fusach wysypywane naokoło roślin skutecznie odstraszyły ślimaki, kiedy żadne inne środki i sposoby nie pomogły Odpowiedz Link Zgłoś
aniam123 Re: Fusy od kawy. 10.11.07, 23:55 rzeczywiście, co nam szkodzi dajmy im trochę przyjemności. Pamiętacie jak nasi rodzice w czasach kryzysu pijali dolewki do sypanej kawy? wtedy to był trzeci sort a i tak podobno smakowała jak nigdy potem... A teraz mamy lavazzę i inne świetne marki, więc tym bardziej ;-)). Ja od jutra zaczynam się dzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
yola1976 Re: Fusy od kawy. 11.11.07, 16:19 Ostrożnie z tym rozpieszczaniem dżdżownic... Niedługo dowiem się że niektóre lubią sobie do kawki papieroska wypalić i jeszcze piwko wypić... Odpowiedz Link Zgłoś