dolby2 08.08.03, 14:09 Poszukuję sadzonek irgi, o gałązkach układających się prawie poziomo w regularny symetryczny kształt, zwaną potocznie "rybia ość". Mieszkam w okolicach Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artekb1 Re: IRGA 08.08.03, 15:08 Irga bardzo latwo ukorzenia sie wiec nie ma sensu kupowac sadzonek. Wystarczy uciac troche galazek powsadzac do ziemi i reszta dokona sie sama. Radze to jrnak robic na wiosne, zeby sie ukorzenila. Mam tego sporo w ogrodzie i niestety rowniez problemy. Oczywiscie nie wiem czy to jest "rybia osc". Tak czy inaczej mozna z niej formowac rozne figury geometryczne. Jesli sie jej nie przycina i ksztaltuje to moze sluzyc jako roslina okrywowa. Po przecince nalezy starannie pozbierac wszystkie galazki nawet male bo za kilka lat urosnie gaszcz irgowy i bedziesz tylko karczowac:-). Ps. Podczas ostatniej zimy sporo jej zmarzlo ale korzenie przetrzymaly i wypuscily na wiosne nowe pedy. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: IRGA 09.08.03, 20:34 Rybia ość ...;) czyli irga pozioma - w kazdym dobrym sklepie ogrodniczym... widziałem duże i tanie ( 5 zł ) w szkólce w Zabieńcu - przy drodze Piaseczno - Góra Kalwaria Odpowiedz Link Zgłoś
dolby2 Cotoneaster horizontalis... 11.08.03, 09:06 ...czyli irga pozioma, w rzeczy samej... Dzięki za informacje. Po latach prób z utrzymaniem trawnika na skarpie od strony południowej poddaję się. Pasadzę irgę, będzie chociaż zielono. Przy okazji skorzystają małe ptaki... W lecie znajdą tam schronienie przed agresywnymi srokami, a w zimie będą skubały czerwone owoce... Same korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś