Dodaj do ulubionych

Pachnące roslinki?

17.08.03, 11:52
Marzą mi sie na dzialce ładnie pachnace roslinki. Co mozecie polecic oprocz,
ma sie rozumieć róż,maciejki i jaśminu? Tylko cos takiego delikatnego, żeby
nie zwalało przy wejściu z nóg:) Może jakieś zioła?
Anka
Obserwuj wątek
    • bea975 Re: Pachnące roslinki? 17.08.03, 12:15
      Polecam smagliczkę, ma piękny miodowy zapach. W tym roku wysiałam ją na swoim
      balkonie (zwisającą "Corbeille d'Argent").
    • puma002 Re: Pachnące roslinki? 17.08.03, 12:31
      Z nieziółek - niektóre goździki, lilia biała (Lilium candidum), lak
      (Cheiranthus) ma słodko pachnące kwiaty, konwalia, fiołek pachnący, wieczornik
      damski (Hesperis matronalis), piwonie, hiacynty, niektóre wiciokrzewy
      (wiciokrzew pomorski Lonicera periclymenum, wiciokrzew przewierceń Lonicera
      caprifolium), bzy lilaki.
      Z ziółek - pięknie pachną nagrzane słońcem macierzanki (różne odmiany pachną np
      cytrynowo albo sosnowo). Posadzone przy ścieżce i potrącane przy przechodzeniu
      ziółka "perfumują" powietrze, np. melisa, rozmaryn, lawenda, bazylia, oregano
      (lebiodka), tymianek, mięta, pysznogłówka, rumian szlachetny.

Pozdrawiam
      • staua Re: Pachnące roslinki? 21.08.03, 16:58
        A groszek pachnacy?
        • ktys Re: Pachnące roslinki? 22.08.03, 12:35
          witam.
          z roślinek jednorocznych polecam heliotrop
          pozdrawiam krysta
    • magdabi Re: Pachnące roslinki? 22.08.03, 13:45
      U mnie pachną słodko i kusząco werbeny i surfinie. Zwłaszcza te niebieskie,
      fioletowe, różowe (sprawdzać przy zakupie). Miodem pachnie bidens, zebrać w
      garśc parę gałązek i przestaję się dziwić czemu do późnej jesieni zlatują się
      do niego bzygi, pszczoły... Nemezja pięknie pachnie, tytoń wieczorami,
      wiciokrzew, heliotrop. No i lantany - gorzkimi pomarańczami tak liście jak i
      kwiaty. Z ziół jak wyżej, bazylia, kocimiętka walerianą, lawenda. Takie miłe,
      łąkowe, nagrzane, bezpieczne, słoneczne zapachy. I iglaki, tuje, nawet te małe
      pachną żywicą, lasem. Jak ognia unikam plekrantusa, ma odstraszać komary. Mnie
      też odstrasza.
    • efrem Re: Pachnące roslinki? 25.08.03, 08:19
      Witam
      Polecam gorąco każdemu dodatkowo
      -lilie orientalne i trąbkowe,
      -Acidantere,
      -Funkie babkolistną

może na koniec Dziwaczka (Mirabilis)
      Pozdrawiam
      • piasia Re: Pachnące roslinki? 25.08.03, 08:59
        rezeda
        lak pachnący
        i to dzikie pnącze jednoroczne Echinocyst, co rosnie na każdym śmietniku i
        wspina się na każdy kawałek podpory jaki znajdzie - w fazie kwitnienia jest po
        prostu cudowne.
        • puma002 Re: Pachnące roslinki? 25.08.03, 10:07
          > i to dzikie pnącze jednoroczne Echinocyst, co rosnie na każdym śmietniku i
          > wspina się na każdy kawałek podpory jaki znajdzie - w fazie kwitnienia jest
          po
          > prostu cudowne.

Echinocystis lobata to pnącze się nazywa o ile pamiętam. Piasiu - czy Tobie
          również pachnie ono jak wanilia?
          • piasia Re: Pachnące roslinki? 25.08.03, 11:26
            puma002 napisała:

> Echinocystis lobata to pnącze się nazywa o ile pamiętam. Piasiu - czy Tobie
            > również pachnie ono jak wanilia?

Prawdę mówiąc nie zauważyłam JAK ono pachnie, wiem że cudownie. Równocześnie i
            groszkiem pachnącym, i miodem, i rezedą i wiciokrzewem.... a przy tym jest to
            zapach ulotny - czuję go przechodząc obok, a gdy się zatrzymam, żeby się
            nasycić - to znika.
    • jerzy.wozniak Re: Pachnące roslinki? 26.08.03, 07:09
      Witam na forum Gazety!
      Rośliny te można podzielić na trzy grupy pierwsza czyli drzewa i krzewy to:
      budleja, grochodrzew, jaśminowiec, kalina wonna, lilaki, lipy, magnolie:
      gwiaździsta i japońska, oliwnik wąskolistny, wawrzynki: wilczełyko i
      główkowaty, wiciokrzewy, oraz róża - ale nie wszystkie odmiany uprawiane w
      ogrodach.,
      Druga to byliny i tu jest najwięcej gatunków z których wymienię: fiołek wonny,
      niektóre kosaćce brodkowe, goździk ogrodowy i inne gatunki jak goździk majowy,
      hiacynt, heliotrop, konwalia majowa, kocimietka, lilie: królewska i biała,
      liliowce odmiany żółto kwitnące, piwonie, pierwiosnki, lawenda i centrantus. Z
      roślin jednorocznych można wymienić: groszek pachnący, maciejka, lewkonia,
      rezeda wonna, smagliczka nadmorska, tytoń oskrzydlony, lak pachnący.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka