biograd 22.04.08, 15:48 Witam, Czy istnieją takie rośliny pnące (najlepiej rosnące na 3 metry), które mogą rosnąć w donicy na ciemnym tarasie, gdzie nie docierają promienie słoneczne? Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: PNĄCE cieniolubne 22.04.08, 18:33 Przede wszystkim bluszcz pospolity (hedera helix). Wprawdzie rośnie wyżej, ale powoli. Można przycinać, jak za duży - nie boi się sekatora. Odpowiedz Link Zgłoś
biograd Re: PNĄCE cieniolubne 22.04.08, 21:29 Ale podobno trujący... mam koty na tarasie a one lubią wcinać kwiatki :) Odpowiedz Link Zgłoś
beaataa Re: PNĄCE cieniolubne 23.04.08, 08:54 ja w takim ciemnym zakątku posadziłam hortensję pnącą. Rośnie bardzo ładnie i szybko, mam nadzieję, że w tym roku zakwitnie. Moje hortensje rosną w ziemi, ale myślę, że w donicy też by mogły. Może wypowiedzą się w tym temacie doświadczeni ogrodnicy jednak b. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: PNĄCE cieniolubne 23.04.08, 12:34 Koty nie sa glupie i nie czepia sie Twojego potencjalnego bluszczu. Poza tym chetniej skubna trawy jesli im posiejesz albo cibore (moj kot zima potrafi obgolic cibore do golych badylkow), innych kwiatow nie tyka. A latem pasie sie na trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: PNĄCE cieniolubne 23.04.08, 14:50 Bluszcz wcale nie jest silnie trujący, bywają gorsze roślinne trucizny. A jeżeli trafi się tak głupi kot, że zje liść bluszczu, to szybko go zwymiotuje. Odpowiedz Link Zgłoś