mis02 12.05.08, 20:22 Witam Moj nowo zakupiony heliotrop po przesadzeniu do nowej doniczki brązowieje. Liście od spodu brązowieją i skręcaja się.Usuwam ale choroba postępuje. Jak uratować roślinę?? Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Heliotrop 12.05.08, 21:05 Często miałam problem z tą przypadłością (chyba jakaś choroba grzybowa)i kiedyś poradziła mi ogrodniczka żeby regularnie (co dwa tygodnie) robić oprysk Saprolem ,lub innym środkiem na choroby grzybowe.Jednak zaatakowanej już roślinie (nawet z niewielkimi oznakami choroby) niewiele to pomagało, natomiast dawało dobre skutki kiedy opryskiwać zaczęłam profilaktycznie zdrowe jeszcze rośliny.Wytrzymywały w miarę dobrym stanie do końca sezonu, ale to opryskiwanie skutecznie zniechęciło mnie do uprawy tej pięknej rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
mis02 Re: Heliotrop 16.05.08, 09:04 Dzięki za pomoc. Ja włożyłam do doniczki pałeczki nawozowe przeciw chorobom grzybowym. Spróbuję jeszcze opryskiwać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś