kalinka711 16.06.08, 11:22 Zauważyłam na jednym z oleandrów czarne kropeczki na liściach i łodygach a na kwiatach brązowe plamki.Obejmują na razie górną część rośliny.Co to może być,czym opryskać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anicenta Re: chory oleander 19.11.08, 09:27 Witam! i prosze o pomoc, gdyż każdego dnia mój oleander traci kolejne liście a to za sprawą jak sądzę brązowych kropek na liściach, łodygach i pąkach kwiatów. Nie są to tarczniki ale plamki, które pojawiły się po lecie. Czy może być przyczyną zraszanie rośliny? Pomóżcie proszę! Czas mnie goni bo zaraz nic z mojego okazu nie zostanie:((( Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: chory oleander 19.11.08, 09:39 Oleander nie znosi zraszania.W lecie powinien stać jeśli to możliwe w miejscu gdzie nie jest narażony na opady deszczu.Idealne miejsce to pod okapem dachu przy południowej ścianie.Nie dość, że kwiaty po deszczu dostają brzydkich plam i zlepiają się to potem mogą atakować choroby grzybowe.Trudno stwierdzić bez obejrzenia czy to grzyb, można opryskać jakimś środkiem i należy się wystrzegać podlewania oleandra zimną wodą, ale zawsze letnią, szczególnie w lecie, kiedy stoi w słońcu. Odpowiedz Link Zgłoś