Dodaj do ulubionych

Jaka to roślina?

02.07.08, 19:01
Pokrojem przypomina wiotki jaśminowiec, kwitnie kwiecień-maj, a
kwiaty ma podobne do katalpy.
Bardzo proszę o odpowiedź.Zdjęcia nie robiłam, bo już przekwitła,
ale jeśli będzie trzeba, to zrobię.Może ktoś już wie, o jaki krzew
chodzi.
Założyłam już jeden wątek na ten temat, ale nigdzie go nie widzę,
więc ponawiam prośbę.
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Jaka to roślina? 02.07.08, 19:31
      Może chodzi Ci o żylistek odm. 'Nikko'(Deutzia gracilis 'Nikko')- jest to biało
      kwitnąca niska krzewinka.
    • horpyna4 Re: Jaka to roślina? 02.07.08, 19:33
      Zrób zdjęcie liści, bo na razie trudno zgadnąć. Po liściach się jakoś
      zidentyfikuje.
      I może jeszcze zdjęcie całej rośliny.
      • kocia_noga Re: Jaka to roślina? 02.07.08, 20:01
        Ok, ma też resztki przekwitłych kwiatostanów.
        Nie jest to deutzia na pewno.Jutro się wybiorę robić zdjęcia.
        • jokaer Re: Jaka to roślina? 02.07.08, 20:18
          może krzewuszka ? ona ma takie dzbanuszkowate kwiaty

---
          dagmargallery.republika.pl/
          www.ogrodziolowy.republika.pl/
          • kocia_noga Re: Jaka to roślina? 02.07.08, 21:22
            Nie weigela.Kwiaty ma jak katalpa albo kasztanowiec, bardzo
            podobne.Bardzo obficie kwitnie, po prostu jeden wielki bukiet.
            • kocia_noga Znalazłam!!!!! 02.07.08, 21:26
              to kolkwicja chińska.

www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=34
              • jokaer Re: Znalazłam!!!!! 02.07.08, 21:30
                ale kwitnie maj - czerwiec , przynajmniej tak piszą w katalogu, ale jest podobna
                własnie do krzewuszki

---
                • kocia_noga Re: Znalazłam!!!!! 02.07.08, 21:35
                  Ja widziałam ją kwitnącą w maju, więc ponieważ krzew wygladał już
                  jak bukiet, doszłam do wniosku,że mógł zacząć kwitnienie w kwietniu.
                  Ale tego roku faktycznie wegetacja pzryspieszyła o jakies 2 tygodnie.
                  No i co do kwiatów, rzeczywiście bardziej podobne do krzewuszki, niż
                  kasztanowca, ale mi się najbardziej kojarzył z katalpa.
                  Tak czy owak mogę zebrać nasionka i wysiać albo ukorzeniać w piasku
                  z torfem.
                  • jokaer Re: kolkwicja 02.07.08, 21:38
                    myśle, że bez problemu rozmnozysz przez sadzonki,
                    jakoś poprzez skojarzenie z krzewuszką tak mi się wydaje,
                    a krzewuszka to w wodzie się nawet ukorzenia, wystarczy oderwać pęd z piętką

---

• gabula777 Re: kolkwicja 02.07.08, 22:03
                      Sadzonkowałam kolkwicję dwa razy i choć nie jestem laikiem w tych sprawach, bo
                      ukorzeniam wiele różnych roślin ,to z kolkwicją mi nie wyszło.Chyba dlatego, że
                      nie miałam swobodnego dostępu do krzewu i do odpowiednich pędów, tylko tyle ile
                      wystawało przez siatkę na chodnik.W końcu trafiłam na nią w szkółce i
                      kupiłam.Jak będziesz robić sadzonki to weź pędy półzdrewniałe, koniecznie takie
                      grubsze, nie cienkie gałązki.Wajgela to faktycznie ukorzenia się bezproblemowo,
                      ja robiłam teraz sadzonki z mojego już dość starego krzewu o bordo listkach, po
                      przycięciu i już się ukorzeniła, ale nie można tych krzewów porównywać tylko
                      dlatego, że mają podobny kształt kwiatów.
                      • jokaer Re: kolkwicja 02.07.08, 22:56
                        moje skojarzenie było intuicyjne i okazuje się, że słuszne, bo jednak podobieństwo nie wzięło sie z nikąd tylko :
                        i krzewuszka i kolkwicja należą do rodziny Przewiertniowatych
                        ( gdzieś w głowie mi tam dzwoniło :)

tak w ogóle, to mnie bezproblemowo, bo w wodzie ukorzeniła sie tylko krzewuszka i pęcherznica

---
                        • horpyna4 Re: kolkwicja 03.07.08, 10:34
                          A ja rozmnażam krzewuszkę w sposób może nietypowy, ale odkryty przeze
                          mnie przypadkiem. Po zrzuceniu liści jesienią wystarczy odciąć
                          kawałek gałązki i wetknąć w ziemię (tak po prostu w grunt). Wiosną
                          jest toto już ukorzenione, puszcza liście, a nawet potrafi zakwitnąć.
                          Jak na razie metoda była u mnie skuteczna w 100%. I to bez żadnego
                          podlewania, okrywania, czy innego pieszczenia się. Ale może dlatego,
                          że w mojej glinie jest odpowiednia do tego wilgotność od jesieni do
                          wiosny.
                          • kocia_noga Re: kolkwicja 03.07.08, 22:23
                            Pojechałam dzisiaj w to miejsce. postawiłam rower pzry ogrodzeniu i
                            weszłam naścieżkę, bo brama była otwarta.Facet akurat wsuadał do
                            samochodu,żeby wyjechać, ale mnie zobaczył i spuścił szybę.Więc ja
                            mówię,czyby nie miał nic pzreciwko temu itd.A który kzrew pani chce,
                            ten tam? - pokazał ręką na grupę krzaków z kolkwicją.Tak, mówię.Ok,
                            proszę bardzo, może pani brać ile zechce.
                            No więc poszłam pod ogrodzenie i wyciągnęłam sekator.Ucięłam 3
                            kawałki zdrewniałych ładnych pędów wystających poza ogrodzenie.Facet
                            był zainteresowany, stał obok, pytał, czy cos mi z tego urośnie
                            itp.Jak juz pakowałam sadzonki w mokre papiery i folię, mówi:
                            zauważyła pani,że ten krzak to nie mój, tylko sąsiadki?

:))))))
                            • jokaer Re:dobre :)) 03.07.08, 22:32
                              • kocia_noga Re:dobre :)) 15.07.08, 21:30
                                Sprawdziłam dzisiaj stan sadzonek.Zdaje się,że się ukorzeniły, skoro
                                mają młode listki.Trochę boję się wyciągać i sprawdzać, czy mają
                                korzonki.Poczekam jeszcze z tydzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka