hanyah 01.08.08, 22:04 Dziś zauważyłam, że moje młodziutkie hosty mają dziury, jakby wygryzły je ślimaki. Poszperałam i dowiedziałam sęi, że hosty to przysmak ślimaków. Wolałabym jednak jakoś ocalić moje roślinki, jak można to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciociaklementyna Re: hosty i ślimaki? 01.08.08, 23:01 hanyah napisała: > jakoś ocalić moje roślinki, jak można to zrobić? Jeżeli nic nie zrobisz, z liści host zostaną tylko żyłki. Sprawdzony, nie trujący, nieszkodliwy dla gleby i dla ptakow, które potem zeżrą martwe ślimaki, jest fosforan żelaza. Sprawdziłam. Szukaj preparatu, w którym jest ten składnik. Nie wierz w bajki o topieniu się ślimaków w piwie. To tylko marnowanie piwa - jakiś dowcipniś to musiał wymyślić. Próbowalam wszystkiego, zbierałam pod wieczór dziesiątki ślimaków, wszystko na próżno. A "Slug and Snail Bait" (ale to nie w Polsce) zlikwidował mi plagę po dwóch rozsypaniach granulek. ck Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: hosty i ślimaki? 02.08.08, 08:47 "Slug and Snail Bait" (ale to nie w Polsce) > zlikwidował mi plagę po dwóch rozsypaniach granulek. Sprawdzając co to jest, trafiłem na informację,że kawa zwalcza ślimaki.Czy ktoś stosował kawę do oprysków? Nie chodzi mi o wiadomość typu-rozsyp wiadro fusów wokół kwiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: hosty i ślimaki? 02.08.08, 13:52 mirzan napisał: > trafiłem na informację,że kawa zwalcza > ślimaki.Czy ktoś stosował kawę do oprysków? Może one po kawie przestają spać i umierają z wyczerpania? To by było podobnie jak z fosforanem żelaza - on ich nie truje, tylko odbiera im apetyt. Przestają jeść i zdychają z niedożywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka31 Re: hosty i ślimaki? 02.08.08, 21:47 Słyszałam od kogos ze slimaki odstrasza woda z octem którą to nalezy podlać rośliny. Nie podlewałam ale może warto wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyah Re: hosty i ślimaki? 02.08.08, 22:03 Bardzo dziekuję za Wasze rady, będę próbować i zobaczę, co okaże się skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś