ewr 01.10.08, 08:34 Co jakiś czas, po oglądnięciu reklamowanej grzybni mikoryzowej pt. jadalne grzyby nachodzi mnie na zakup. Ale zastanawiam się jak to naprawdę się sprawdza w ogrodzie i czy komuś już wyrosły te prawdziwki i kozaki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.2007 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 09:15 Nie olądałam reklamy, ale lepszym sposobem wydaje mi się posadzenie w ogrodzie drzew, które na swoich korzeniach przyniosą do ogrodu grzybnię. Z brzozami przyszły do mnie koźlrze, a z modrzewiami maślaki. Uprawa grzybów leśnych z grzybni podobno się nie udaje, wiem to jednak tylko ze słyszenia, żadnych konkretów. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera1951 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 10:29 U mnie rosną Zajączki/siniaki/ Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 11:02 A ja po posadzeniu brzózki wykopanej na dziko mam co roku brązowe kozaki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewr Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 12:45 Co prawda brzózki z lasu mam, ale nijakiego grzyba wokół nich ...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 14:28 W miastach świetnie rosną pieczarki i niemki.Możeby tak je jakoś zachęcić do ogródka? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamw Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 19:13 a ja mam maślaki :) nie wiem dlaczego ... Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 19:23 A co to są niemki. Może znasz inną nazwę.Ja jestem z Kujaw. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 01.10.08, 20:03 Niemki, inaczej turki lub kołpaki to płachetka kołpakowata. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Czernidłaki 01.10.08, 20:32 Sosik lub zupka z nich - niebo w gębie. Te ruderalne grzybki co rok rosną na mym ZApłotowym trawniku [PRZYulicznym]. Mimo pamięci o ich cudnym smaku nie zbieram ich. Nadmiar spalin. Szkoda. Za płotem w żywopłocie, na przylesiu, na zasypanym po poprzednika ogrodowego dole na opadki ogrodowe przez lat dziesięć miałem zawsze sowy vel kanie. Od 2-3 lat się nie pokazują tam. A tak się starałem co roku przeboleć i nie zbierać co najmmniej 1 kapelusza, tak by się on "wyzarodnikował"... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czernidłaki 01.10.08, 20:51 A u mnie w ogródku rosną purchawki. Bardzo dobre są pokrojone na plasterki (oczywiście młode, białe w środku) i usmażone na maśle. Ewentualnie jajecznica na nich. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Czernidłaki 02.10.08, 08:52 Purchawki nie wiem skąd "przyszły"- ale nie traktuję ich jadalnie... Z kosodzrewiną mamy gości- maslaki- trzeba uwazać- bo sa śliskie:)i wywrotka po nadepnięciu na 100 %:), zawędrowały sobie az pod świerki:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Czernidłaki 02.10.08, 14:49 deerzet napisał: > Te ruderalne grzybki co rok rosną na mym ZApłotowym trawniku > [PRZYulicznym]. > Mimo pamięci o ich cudnym smaku nie zbieram ich. Nadmiar spalin. > Szkoda. > No właśnie je miałam na myśli pisząc o niemkach, pomyliło mi się, niestety skleroza. Jakby je tak przenieść z tych trawników gdzieś bliżej domu? Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: Czernidłaki 03.10.08, 11:13 No to już wiem te grzybki występują w 2-ch odmianach . Większe nazywamy bielakami . A te mniejsze na przydrożnych rowach, nasypach kolejowych na ziemi żwirowatej/ całe place/ to słoneczniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 02.10.08, 16:45 też jestem zzainteresowana i czekam na konkretną odpowiedź :-) Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Kolejny grzyb :-) 02.10.08, 18:05 Wychodzi na to, że mamy grzyby, a jakże, z grzybni, bo inaczej się nie da :-) I u mnie maślaki - spod sosny migrujące na trawnik i do sąsiadki (ku jej uciesze) się pojawiły, ale w sam mechanizm: kupuję grzybnię, sadzę (sieję:-)?) i mam dorodne grzyby to ja jednak powątpiewam. Pewnie dlatego nikt się nie odezwał z tych, co to zakupili grzybnię... Grzyby kapryśne są, lubią różne rodzaje ziemi, sąsiedztwo określonych gatunków drzew. Moja Teściowa co prawda pracowicie zakopywała resztki grzybów pod drzewami ale jak na razie na próżno, maślaki pod sosnę zawędrowały wraz z rzeczoną - przywleczoną z lasu sadzonką. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Kolejny grzyb :-) 02.10.08, 20:22 Podobno purchawicę olbrzymią łatwo jest wyhodować w ogródku - wymagana gleba żyznej łąki.Sęk w tym,że purchawica jest pod ochroną. Co do zakopywania resztek, to zarodniki szybko pleśnieją i nie ma z nich pozytku, lepiej rozmnażać z suchych, tylko skąd je wziąć? Możnaby pod jakiś okaz grzybka podłożyć ligninę i czekać na wysyp... Spotkałam się z czyjąś wypowiedzią w sieci, że wyciał kawałek ziemi (kwadrat zdaje się 10X10cm) wraz z kurkami i ten wycinek wsadził w miejscu, gdzie było odpowiednie środowisko dla kurek - udało mu się. Podobno też smardze można wyhodować samodzielnie w ogródku, ale jak i skąd je wziąć, tego nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 02.10.08, 23:09 U mojej córki w ogrodzie wyrosły piekne grzyby po tym, jak moj zięć posadzil w nim 5 świerków.Grzybow jest co roku więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzie74 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 03.10.08, 11:13 Wczoraj znalazłam pod moimi modrzewiami maślaki. Drzewa posadziłam 3 lata temu z doniczek, kupione w centrum ogrodowym. W zeszłym roku zaszczepiłam je mikoryzą. I bądź tu mądry człowieku, skąd w końcu wzięły się te grzyby :-) Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 03.10.08, 11:15 Ze strzępka grzybni. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 06.10.08, 13:03 u mnie jest tak: pod sosnami i w bliskiej okolicy maślaki (2 razy zbierałam w tym roku i łącznie wyszło 11kg), pod brzozami: olszówki, w innych częściach działki jakieś dziwne niejadalne. podejrzewam, że w przyszłym tygodniu, przy takiej pogodzie też będę mieć kolejne 5-6 kg maślaków i już zbytnio nie wiem co z nimi robić:P Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 06.10.08, 14:10 Ja maślaki lubię smażone, nie duszone. Takie z patelni, na rumianym maśle... mmm... zupełnie inaczej smakują. Dobre są też maślaki marynowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 06.10.08, 16:02 Suszone na farsz do pierogów - pychota. Zamienię maslaki na rydze. Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 06.10.08, 21:09 Koleżance wyrosły smardze,po podsypaniu kory z OBI. Ogrod jes niedawno założony i dopóki nie bylo kory, nie bylo smardzów. Więc jednak zawleczona grzybnia przez korę, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: grzyby jadalne w ogrodzie z grzybni. Ma to kt 07.10.08, 03:06 Grzybnia chyba swoimi drogami chodzi.Ze zdziwieniem zobaczyłam w maju na skrawku zieleni ,między chodnikiem,a jezdnią smardze/Warszawa,ul Płocka/,a moim osobistym ogrodzie po nawiezieniu kompostem z trocin wyrosły gwiazdnice.Są to niejadalne,ale efektowne grzyby,chyba niezbyt pospolite,bo dośc długo szukałam informacji o nich.a maślaki,zające i niestety olszówki,ktore wyrastają dosłownie jak grzyby po deszczu wyrosły po podsypywaniu iglaków kompostem korowym kupowanym w sklepach ogrodniczych.W tym roku zastosowałam mikoryzę pod iglaki i nie wiem co w przyszłym roku się pojawi Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Smardz vs czernidlak? 07.10.08, 08:00 Czy aby na pewno Szanowna {Klara} ma rację? Czy owe "smardze" chodnikowe to aby nie np. czernidlaki? pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Morchella_conica_1_beentree.jpg www.rysch.com/pilze/Morchella_esculenta.htm commons.wikimedia.org/wiki/Image:Czernidlak_kolpakowaty_pl.jpg www.gobe.si/Slike/CoprinusPicaceus Smardze, chronione ściśle, to jednak rzadkość... "... WSZYSTKIE gatunki grzybów są objęte ochroną, polegającą na ZAKAZIE NISZCZENIA ich owocników (np. popularna praktyka KOPANIA muchomorów) oraz SIEDLISK (np. rozgrzebywanie ściółki, co prowadzi do wysuszenia i uszkodzenia grzybni) a działalność taka jest przestępstwem i podlega KARZE ...". [... smardzowate Morchellaceae krążkówka żyłkowana Disciotis venosa naparstniczka czeska Verpa bohemica naparstniczka stożkowata Verpa conica smardz jadalny Morchella esculenta smardz półwolny Morchella gigas smardz stożkowaty Morchella conica smardz wyniosły Morchella elata ...]. www.grzyby.net/rozp0.htm Czerwona lista grzybów zagrożonych: www.grzyby.net/lista0.htm Odpowiedz Link Zgłoś