magze 14.10.08, 12:55 Dzisiaj oglądałam ciekawą roślinę - pieknotkę. Czy w naszym klimacie- rejon Mazowsza ma ona szansę na prawidłowy rozwój? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malinarak Re: pięknotka 14.10.08, 23:38 Poczytaj:) Też mam ochotę kupić. www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/ogrod/dzialy_ogrodu/arboretum/pliki/menu/1476.html Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: pięknotka 15.10.08, 07:05 I w tym jest problem...Mianowicie, jak napisano, jest to bardzo cenny krzew do uprawy w najcieplejszych regionach kraju( np.dolnośląskie.....), a Mazowsze do takich nie należy.Stąd moje pytanie, czy ktoś ma jakieś doświadczenie w uprawie w rejonach o takich temp. jak na Mazowszu?. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pięknotka 15.10.08, 09:51 Z tego, co wiem (niestety tylko teoretycznie), to pięknotka (zwana również poładnią) zimuje pod śniegiem na 100%, a części pędów ponad śniegiem mogą przemarznąć podczas ostrych zim. Ale zawsze silnie odbijają na wiosnę. Wynika z tego, że dobrze jest okrywać podstawę krzewu, bo u nas na śnieg nie zawsze można liczyć w zimie. A bardzo ostre zimy w Polsce bywają, ale nie co roku. Aha, pięknotka ponoć łatwo rozmnaża się z nasion, które dojrzewają w naszym klimacie. Wymaga gleby żyznej i przepuszczalnej, no i ciepłego, słonecznego stanowiska. Na mojej glinie nie mam co z nią eksperymentować, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzie74 Re: pięknotka 15.10.08, 11:26 Hoduję pięknotki na Mazowszu z powodzeniem od 3 lat. Nie okrywam ich, ale nie było w tym czasie zimy jednocześnie ostrej i bezśnieżnej. Miejsce mają średnio atrakcyjne: głównie glina i gruz, ale dołki zaprawione kompostem. Mają cień do południa i są wystawione na wiatr. Rosną bez problemów, podobnie jak ligustry i derenie w tym samym miejscu. Owocują przepięknie! Odpowiedz Link Zgłoś