28.10.03, 16:53
W masie siła - będzie nowe forum ze zdjęciami. W praktyce będzie to
wyglądało tak :
Wysyłacie zdjęcia do moderatora na oddzielny adres, on akceptuje i
zamieszcza. Tekst ukazuje się na starym forum. Na tym ze zdjęciami tez można
będzie zamieścić krótkie co nieco, ale służyć ono będzie tylko do zdjęć.
Czyli piszę cos dla was i zamieszczam link do galerii zdjęć. Piszecie do
mnie i zamieszczacie link do zdjęcia wysłanego do galerii. Dlaczego tak -
ano dlatego, że każde zdjęcie musi być zaakceptowane, a ponieważ jest ono
nierozłączne z tekstem to musielibyście czekać, aż zdjęcie zostanie
zaakceptowane, a co za tym idzie i tekst do niego dołączony.. Z tego powodu
rozdzielono zdjęcia od tekstu. Kiedyś w Ogrodniku stosowałem ta metodę i
nawet się sprawdzała – tam wszystkie artykuły ze zdjęciami ukazywały się na
jednym forum z tym że z pewnym opóźnieniem. Ma to swoje wady bo nikt nie
lubi cenzury. Ze zdjęciami jest tak, że można nimi bardziej zaszkodzić niż
tekstem stąd nadzwyczajne środki ostrożności. Na koniec moja prośba
szanujcie prawa autorskie i nie zamieszczajcie zdjęć skanowanych z książek
czy pism. Ja na forum będę zamieszczał tylko zdjęcia własne. Jeśli macie
zdjęcia nie najlepszej jakości wyślijcie je do mnie a zamieszczę je po
specjalnej obróbce – będą wyglądały tak jak w ogrodniku!
Na koniec moderatorem będzie .... Ha nie powiem!
Napiszcie co o tym sadzicie!!! Być może da się jeszcze coś zrobić innego!
Jurek
P.S. Dzięki za listy w tej sprawie!
Obserwuj wątek
    • wkrasnicki Re: Zdjęcia 28.10.03, 16:58
      Mogę pomóc w obróbce tych zdjęć, robię to na codzień, więc wiem którą stroną
      kaczka wodę pije. :-)
    • kropka Re: Zdjęcia 28.10.03, 17:16
      ja się na tym nie znam nic a nic. Wymarudziłam jedynie u Maas, bo w tym jestem
      świetna (w marudzeniu). Myślę, że będzie to tak, jak ze Zwierzętami.
      Moznaby numerować zdjęcia. Albo moderator będzie wstawiał w podpisie numer i
      tytuł wątku na forum tekstowym.
      A w ogóle to co ja się odzywam, jak dla mnie zwykły kabel z wtyczką do żelazka
      jest wynalazkiem diabła :(
      Nie wiem jak inni, ale ja rozumiałam, że chodzi o zdjęcia NASZYCH ogrodów,
      ewentualnie jakieś "zdjęcia poglądowe" eksperta.
      No to teraz rozumiem lepiej rolę moderatora tego forum.
      • orissa Re: Zdjęcia 28.10.03, 18:20
        Kropka, jeśli moderowanie forum ogrody-fotografie będzie na takiej samej
        zasadzie jak zwierzęta-fotografie, to moderator nic nie będzie mógł zrobić ze
        zdjęciami ani postami poza możliwością ich publikacji bądź odrzucenia.
        Po prostu wrzuca się zdjęcie z dysku i wysyła tak samo jak post. Jakie zdjęcie
        masz na dysku (chodzi o jakość)takie się ukaże, poza tym wielkość jest
        ograniczona.

kropka napisała:

> ja się na tym nie znam nic a nic. Wymarudziłam jedynie u Maas, bo w tym
        jestem
        > świetna (w marudzeniu). Myślę, że będzie to tak, jak ze Zwierzętami.
        > Moznaby numerować zdjęcia. Albo moderator będzie wstawiał w podpisie numer i
        > tytuł wątku na forum tekstowym.
        > A w ogóle to co ja się odzywam, jak dla mnie zwykły kabel z wtyczką do
        żelazka
        > jest wynalazkiem diabła :(
        > Nie wiem jak inni, ale ja rozumiałam, że chodzi o zdjęcia NASZYCH ogrodów,
        > ewentualnie jakieś "zdjęcia poglądowe" eksperta.
        > No to teraz rozumiem lepiej rolę moderatora tego forum.
        • jerzy.wozniak Re: Zdjęcia 30.10.03, 08:09
          Będę zawsze miał możliwośc poprawienia jakości zdjęć, no oczywiście w
          rozsądnych granicach!
          Jurek
    • sggw Re: Zdjęcia 28.10.03, 21:07
      Panie Jurku kiedys napisalem ze bardzo Pana szanuje za Panska wiedze ale teraz
      chyba zmienie zdanie bo Pan po prostu klamie. Z tego co mi sie wydaje a czytam
      Ogrody i Kwietnik regularnie od poczatku to wszystkie zamieszczane na
      www.ogrodnik.pl teksty i zdjecia byly archiwalnymi materialami z tych pism.
      Pan pisal tam o sukulentach. Mozna to sprawdzic wchodzac na te strone.
      Tak wiec nie jest prawda ze Pan tam cos zamawial lub akceptowal. A osoba ktora
      nie pisze prawdy nie jest wiarygodna.
      sggw
      • kropka Re: Zdjęcia 28.10.03, 22:09
        chyba nie zrozumiałeś dobrze wypowiedzi Jurka. Przeczytaj jeszcze raz spokojnie.
        I po co tak od razu z grubej rury walić?
        • ptasik Re: Zdjęcia 29.10.03, 20:06
          Jeeej, Gapa Katula zapyta
          To mu juz nie szukamy moderatora?
          Jurek bedziesz i to dla nas robil?
          No to pozostalo cierpliwe czekanie, a na inaugurację warto byłoby się umówić na otwarcie szampana, z racji odległości każdy u siebie, ale o tej samej porze z jednakim okrzykiem....
          To co konkursik na okrzyk?

Ciesze się bardzo, a za gapiostwo raz jeszcze przepraszam
          Katula - Skruszona
      • jerzy.wozniak Re: Zdjęcia 30.10.03, 08:16

Witam na forum Gazety!
        Widzę ze się Pan do mnie przyczepił gdyż widocznie uwielbia Pan pisma swoich
        kolegów i koleżanek, niestety zbyt późno się pan włączył bo kiedyś przy
        ogrodniku było również forum dyskusyjne i tam następowało to co pisałem. Być
        może teraz forum już nie ma bo kto je by prowadził? Szkoda, że studia w Polsce
        nie uczą dociekliwości i wyrozumiałości, a także wnikliwego czytania i
        rozumienia tekstu, bo na świecie uczą. Wyraźnie pisze tam bowiem o forum
        Ogrodnika i listach na nie.
        Trochę zaskoczony napadem
        Jurek
        Jeśli uważa mnie pan za klamce to po co Pan czyta to forum? Bo większość czyta
        je z przyjemności a nie tłuczenia komuś graba tylko dlatego że pochopnie
        zrozumiało się napisany tekst.
        Pozdrowienia,
        Jerzy Woźniak
    • orientalis Re: Zdjęcia 30.10.03, 06:53
      jerzy.wozniak napisał:

> W masie siła - będzie nowe forum ze zdjęciami. W praktyce będzie to
      > wyglądało tak :
      > Wysyłacie zdjęcia do moderatora na oddzielny adres, on akceptuje i
      > zamieszcza. Tekst ukazuje się na starym forum. Na tym ze zdjęciami tez można
      > będzie zamieścić krótkie co nieco, ale służyć ono będzie tylko do zdjęć.
      > Czyli piszę cos dla was i zamieszczam link do galerii zdjęć. Piszecie do
      > mnie i zamieszczacie link do zdjęcia wysłanego do galerii. Dlaczego tak -
      > ano dlatego, że każde zdjęcie musi być zaakceptowane, a ponieważ jest ono
      > nierozłączne z tekstem to musielibyście czekać, aż zdjęcie zostanie
      > zaakceptowane, a co za tym idzie i tekst do niego dołączony.. Z tego powodu
      > rozdzielono zdjęcia od tekstu. Kiedyś w Ogrodniku stosowałem ta metodę i
      > nawet się sprawdzała – tam wszystkie artykuły ze zdjęciami ukazywały się
      > na
      > jednym forum z tym że z pewnym opóźnieniem. Ma to swoje wady bo nikt nie
      > lubi cenzury. Ze zdjęciami jest tak, że można nimi bardziej zaszkodzić niż
      > tekstem stąd nadzwyczajne środki ostrożności. Na koniec moja prośba
      > szanujcie prawa autorskie i nie zamieszczajcie zdjęć skanowanych z książek
      > czy pism. Ja na forum będę zamieszczał tylko zdjęcia własne. Jeśli macie
      > zdjęcia nie najlepszej jakości wyślijcie je do mnie a zamieszczę je po
      > specjalnej obróbce – będą wyglądały tak jak w ogrodniku!
      > Na koniec moderatorem będzie .... Ha nie powiem!
      > Napiszcie co o tym sadzicie!!! Być może da się jeszcze coś zrobić innego!
      > Jurek
      > P.S. Dzięki za listy w tej sprawie!
      Witam.
      Panie Jerzy a może powinienem napisać Panie Cenzorze(przepraszam za
      złośliwość).Nie mogę zgodzić się z takim postawieniem sprawy,że zdjęcia muszą
      być cenzurowane.Są fora ogrodnicze na których tego obyczaju nie ma i nie
      zauważyłem żeby pokazywały się tam jakiejś nieobyczajne zdjęcia.Nie każdy ma
      tak "robaczywe" założenia jak Kropka ,że zaczniemy wysyłać zdjęcia z tłustymi
      babami(myślę ,że ona wolałaby tłustych chłopów a może się mylę jednak
      baby).Wszystko zależy od osób piszących na nich a przede wszyskim
      od "opiekuna " forum.To forum bardziej przypomina mi "babski magiel" niż forum
      ogrodnicze.Więcej w nim niby "romantyzmu",ploteczek pań które spokojnie
      mogłyby załatwić prywatnymi listami ale one muszą pochwalić się jakie to
      one "romantyczne".Niedługo dojdzie do dyskusji czy na majteczkach mają
      namalowanego tulipanika czy fiołeczka.A propo słowików toż to wszyscy wiedzą
      ,że najprościej zwabić je do ogrodu chlebkiem razowym wtedy przylecą
      samczyki a pszennym samiczki.Boże jakie to romantyczne!Wydaje mi się ,że
      nastał czas żeby wprowadzić ład na forum chyba ,że Pan, Panie Jerzy zmieni
      nazwę forum na BABSKI MAGIEL i będzie na nim występował w roli eksperta a
      wtedy współczuję.
      Pozdrawiam,myślę jeszcze ogrodnika.
      Roman
      • jerzy.wozniak Re: Zdjęcia 30.10.03, 08:22
        Witam na forum Gazety!
        Drogi orientalisie tez jestem, za ale niestety nie jest to moje forum tylko
        Agory i nic na to nie poradzimy jakie kryteria ona przedstawia. Co do reszty
        twojej wypowiedzi to forum jak nazwa wskazuje jest dla wszystkich i każdy może
        się tu wypowiedzieć, jedni wola konkrety inni zachwyty plus konkrety. Ja
        jestem zadowolony ze wszystkich listów, gdyż sprawiają one że forum żyje i nie
        jest jeszcze jednym maglem krótkie pytanie krótka odpowiedź.
        No coż Degustibus...
        Jurek
        Pozdrowienia,
        Jerzy Woźniak
      • ptasik Re: Zdjęcia 30.10.03, 09:18
        orientalis napisał:

> Witam.
        I ja witam

> Panie Jerzy a może powinienem napisać Panie Cenzorze(przepraszam za
        > złośliwość).Nie mogę zgodzić się z takim postawieniem sprawy,że zdjęcia muszą
        > być cenzurowane.Są fora ogrodnicze na których tego obyczaju nie ma i nie
        > zauważyłem żeby pokazywały się tam jakiejś nieobyczajne zdjęcia.

Mozna adresy do tychze forów prosic? Bo ja troche roznych ciekawych miejsc w
        necie szukalam na temat ogrodow i przyrody i nie znalazlam, no ale moze dlatego
        ze jak znalazlam to to inne doszczescia mi nie bylo potrzebne. Poniewaz
        natomiast interesuje sie szeroko pojeta przyroda i fotografia przyrodnicza to
        bywam w paru innych miejscach, na grupach dyskusyjnych i wszedzie tam sa
        moderatorzy, na klasycznych listach dyskusyjnych w ogole nie ma mozliwosci
        wysylania fotek, na innej fotograficznej jest moderatorow kilku, wlasnie sa
        wybory nowych, a poniewaz to wynika z regulaminu grupy to jakos nikt nikogo od
        cenzorow nie wyzywa, a zdarza sie i ostre naprowadzanie na wlasciwe tory.

> Nie każdy ma
        > tak "robaczywe" założenia jak Kropka ,że zaczniemy wysyłać zdjęcia z tłustymi
        > babami(myślę ,że ona wolałaby tłustych chłopów a może się mylę jednak
        > baby).Wszystko zależy od osób piszących na nich a przede wszyskim
        > od "opiekuna " forum.

No zgadza sie, a skoro opiekun forum za nie odpowiada to moim zdaniem ma prawo
        decydowania w tej kwestii, poza tym wlascicielem forum jest Agora i ma pelne
        prawo jako wlasciciel do ustalania zasad obowiazujacych tutaj. Jesli ktos ich
        nie akceptuje to chyba po prostu nie jest miejsce dla niego. Ja w zyciu ta
        zasada sie kieruje... Poza tym ewiedentnie admini sa upowaznienie np. do tego
        aby zgodnie z zasadami opisanymi w regulaminie usuwac teksty, ktore uznaja za
        niewlasciwe i robia to... Nie zamierzam tu dyskutowac nad tym, czy ich decyzje
        zawsze sa sluszne czy nie, ale czlowiek to nie maszyna i ryzyko tego, ze usuna
        cos, co inni uwazaja za jak najbardziej wlasciwe, bylo, jest i bedzie....
        Czasem zostawia cos, z czym wiekszosc sie nie zgadza....

> To forum bardziej przypomina mi "babski magiel" niż forum
        > ogrodnicze.Więcej w nim niby "romantyzmu",ploteczek pań które spokojnie
        > mogłyby załatwić prywatnymi listami ale one muszą pochwalić się jakie to
        > one "romantyczne".Niedługo dojdzie do dyskusji czy na majteczkach mają
        > namalowanego tulipanika czy fiołeczka.

I po co to cale obrazanie, przesadzanie, arogancja, bo zupelnie nie rozumiem, a
        powiem wiecej jestem oburzona... Jesli komus obyczaje forum ogrody,
        zaakceptowane przez Jurka nie pasuja to wolny kraj i wolne wybory, nie wchodzi
        tutaj tylko chodzi na te wskazane we wstepie, bez cenzury, profesjonalne,
        merytoryczne bez niby "romantycznych pan"... albo zadaje odpowiedz, czeka na
        ptaszka przy swoim poscie od eksperta co jest znakiem, ze ekspert udzielil
        fachowej porady i czyta tylko Jego odpowiedz. To chyba nie jest zbyt
        skomplikowane...
        Stali bywalcy wiedza, ze jak Watek ma postow co niemiaro to zeszlismy sie tam i
        plotkujemy.... Wystarczy ominac....
        A nie przyszlo ci do glowy, ze pisujemy do siebie w sprawach, ktore dotycza
        tylko nas na priva?
        A moze by tak troche poczytac i dowiedziec sie o tym, ze sporo ludzi chwali
        sobie bywanie tu i czytanie tych niby romantycznych wypocin, ze dobrze sie tu
        czuja, ze czekaja na teksty niektorych osob?

> A propo słowików toż to wszyscy wiedzą
        > ,że najprościej zwabić je do ogrodu chlebkiem razowym wtedy przylecą
        > samczyki a pszennym samiczki.Boże jakie to romantyczne!

A dla mnie wredne, zlosliwe i niepotrzebne...

> Wydaje mi się ,że
        > nastał czas żeby wprowadzić ład na forum chyba ,że Pan, Panie Jerzy zmieni
        > nazwę forum na BABSKI MAGIEL i będzie na nim występował w roli eksperta a
        > wtedy współczuję.
        Kim jestes, ze dales sobie prawo do decydowania o porzadkach tutaj, o
        wprowadzaniu jakies ladu, do obrazenia tylu ludzi, lacznie z ekspertem? To tak
        jakbys wlazl do mojego ogrodu i zaczal wedlug swojego widzimisie przesadzac
        moje rosliny....
        W najprostszej lini dokladnie kojarzy mi sie to cos napisal z cenzurowaniem.
        Chyba brak konsekwencji...
        Twoj glos jest wielce odosobniony w tonie w odniesieniu do wiekszosci tutaj
        wypowiedzi, wiec dlaczego, dlaczego chcesz naprawiac cos co naprawy i
        sprzatania nie wymaga?
        Ile watkow i postow przeczytales?
        Wiesz ile razy pomoglismy sobie nawzajem, bo Jurek byl zajety a sprawa byla
        pilna....
        Oj mozna by dlugo, ale po co?

Katula zbulwersowana i smutna
        PS. Swoja niby romantycznoscia sie szczyce, a moje gacie to moja sprawa, a jak
        Jurek albo ktorys z adminow mnie upomna to bede tylko merytoryczna....
        • ogniomistrz Re: Zdjęcia 30.10.03, 12:30
          Bardzo mi się spodobał pomysł ze zdjęciami. Ale cenzura prewencyjna wydaje mi
          się dziwna zwłaszcza gdy dotyczy tak sympatycznej społeczności ja "ogrodnicy"
          i tym podobni. Proceduta umieszczania zdjęć zaproponowana przez pana eksperta
          wydaje mi się zbyt skomplikowana i ja napewno nie będę sobie głowy tym
          zawracał. Oczywiście AGORA ma prawo decydować o zasadach fumkcjonowania forum
          ale czy napewno w kwesti zdjęć postępuje rozsądnie? Może by tak ktoś ważny to
          zmienił. Przecież zawsze można paskudne zdjęcia wyrzucić już po ukazaniu się.
      • orissa Re: Zdjęcia 30.10.03, 13:24
        orientalis napisał:

(...)
        > Wydaje mi się ,że
        > nastał czas żeby wprowadzić ład na forum (...)

A mi się wydaje, że nastał czas, żeby pan wprowadził ład w swoich
        wypowiedziach.
        Pozdrawiam :)
    • kropka Re: no nie! Zatrzęsło mną 30.10.03, 10:41
      od samego rana. Może i dobrze, bo ciśnienie mi podskoczyło.
      Wiesz co, Orientalis? Masz rację. Zrobił się magiel na tym forum.
      Ale to Ty jesteś słynną praczką w tym maglu.
      bez pozdrowień

P.S. Przepraszam wszystkich pozostałych, ale się wściekłam.
      • malinarak Re: no nie! Zatrzęsło mną 30.10.03, 12:53
        Mnie też cisnienie sie podniosło.Już kiedys na tym forum był taki,co zachowywał
        się bardzo nieładnie.Mnie forma ,,ogrodu",bardzo odpowiada.Nie udzielam sie za
        dużo,ale zagladam tu kilka razy w ciagu dnia.Bardzo dużo dowiedziałam sie i
        wprowadziłam w życie w moim ogródku i w domu.
        Opowieści mjota1,kropki,piasi,ptasika,eksperta i innych uwielbiam i
        jekiez ,,suche'' byłoby to forum bez ich okrasy.
        Proszę piszcie dalej.Życie bez Was byłoby bardzo smutne.
        TYCH,KTÓRYCH TO NIE INTERESUJE NIECH TU NIE ZAGLĄDAJĄ.
        Z poważaniem i ze słonecznym uśmiechem w to deszczowe południe.Malina
        • monikaj1 Re: no nie! Zatrzęsło mną 30.10.03, 13:10
          podpisuję się pod tym z całych sił!!!!! (I coś czuję, że teraz to dopiero
          zacznie się "magiel":)) Może to "wykurzy" zdegustowanego kolegę?)
          • piasia no to lecimy tekstem rodem z magla... 30.10.03, 15:06
            Te, wschodni!
            Kto ci dał prawo do obrażania ludzi? My tu jesteśmy jak u siebie, sami tworzymy
            to forum i nkomu ta forma jakoś nie przeszkadzała - do tej pory. Bo zawsze może
            się pojawić jakiś niedowartościowany bucefał, który za szczyt kultury uważa
            ustawianie innych pod własną krechę.
            A ustawiaj sobie pod własną krechę ale własne tuje we własnym ogródku. Z
            twojego nicka wynika że ten rodzaj iglaków preferujesz. A żeby już być zupełnie
            w zgodzie z maglarską retoryką, jaką nam zarzucasz, to dodam, że tuje na tym
            forum dostały żenująco niską ocenę - jakoś niewiele osób je lubi, preferując
            już to inne gatunki iglaków, już to w ogóle liściaste.
            Nic dziwnego, że mamy inne spojrzenie na forum. Nikt tu nie zaczynał od
            obrażania forumowiczów, a wiele osób zajrzało raz dla próby - i wsiąkło
            doszczętnie. A żebyś wiedział ile przyjaźni się tu zawiązało! Ile osób
            zainetersowało sie owadami, pokonując nawet wrodzoną arachnofobię, ile osób
            zaczęło podglądać ptaki, ile nasion i sadzonek wędruje pocztą z jednogo krańca
            Polski w drugi.
            Ale po co ci to wiedzieć, Wg ciebie na forum ma być tylko informacja
            encyklopedyczna na pstryknięcie i na rozkaz. Co ponadto - do kosza.
            Sama nie wiem, czy budzisz we mnie większy żal czy większą awersję.

Super maglara Pi.
            • mjot1 samozachwyt? 30.10.03, 19:57
              Że też my mamy wszystkiego w bród...?
              Kiedyś Ktoś szukał jednego sprawiedliwego i nie znalazł... Nie wiedział gdzie
              go szukać!
              A u nas nigdy ich nie zabraknie. U nas na każde skinienie znajdziesz. U nas
              zabrakłoby kamieni.
              Nieprawdaż? Mości Orientalis

Najniższe ukłony!
              Zadziwiony nad mnogością „sprawiedliwych” M.J.
    • wkrasnicki Opcja 31.10.03, 07:38
      Nawet w najlepiej pielęgnowanym ogrodzie prędzej czy później znajdzie się jakiś
      chwast. Mnie to nie jest w stanie obruszyć, jako, że jest to zjawisko normalne.
      Mój sposób na wypielenie jest prosty. Będąc tutaj jako osoba zalogowana
      mam przywilej odznaczania osób, których postów nie chcę czytać i skrzętnie z tej
      opcji skorzystam.
      Dobrej zabawy kolego, ale już beze mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka