giwia 31.10.03, 21:12 Czy jest sposób żeby owocowały mandaryki hodowane z pestek? Tylko ani słowa o paleniu łąk! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptasik Re: mandarynki z nasion 31.10.03, 23:09 No więc jeśli chodzi o mandarynki, o wszystkie cytrusowe hodowane z pestek to gdzieś czytałam, ze nie owocują, ale to wiedza iście teoretyczna, w rzeczywistości może być zupełnie inaczej... zaś co się tyczy łąk.... bardzo lubie, oj bardzo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: mandarynki z nasion 31.10.03, 23:36 ptasik napisała: > No więc jeśli chodzi o mandarynki,o wszystkie cytrusowe hodowane z pestek to g > dzieś czytałam, ze nie owocują, ale to wiedza iście teoretyczna,w rzeczywistoś > ci może być zupełnie inaczej... Owocują, owocują tyle, że wchodzą w okres owocowania b. późno przy sprzyjających domowych warunkach po kilkunastu latach. Te owocujące małe krzaczki są rozmnażane z gałązek drzewek już owocujących i praktycznie mają owoce od zaraz. Mam w domu taką mandarynkę, trochę kapryśna i łatwo łapie wszelkie szkodniki, zwłaszcza przędziorki. Owoce są niesmaczne i stanowią rzczej ozdobę. Ważne jest aby taki krzaczek trzymać zimą w chłodnym miejscu (+ 10*C ). Odpowiedz Link Zgłoś