aelle 19.03.09, 18:16 będą ładniewitły na parapetach wystawa wsch.pólnoc i zach. pólnoc.surfinieyły raczej marne,za mało łońca.A może coś ozdobnego mogloby zwisć z pojemników? Doradżcie proszę!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mali_na Re: Czy pelargonie 19.03.09, 18:30 A nawoziłaś systematycznie te surfinie? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Czy pelargonie 19.03.09, 22:20 Wiele zależy od jakości sadzonek posadzonych bez błędów.Ważna jest jakość ziemi, drenaż, nawożenie.Moja sąsiadka ma ładne pelargonie od strony północnej, słońce tam zagląda pod wieczór.Sadzą jej w ogrodnictwie do skrzynek, które zawozi w kwietniu i trzymają do połowy maja w szklarni, ale widać robią to fachowo, bo kwitną ładnie, jedynie silny deszcz z tej strony je czasem łamie. Ja mam od strony wschodniej, sadzę na początku maja odmianę silnie się krzewiącą o bialozielonych łodyżkach i ogonkach liściowych.Na dno wsypuję drenaż (konieczne otwory, daję podstawki, by woda sie nie przelewała), ziemie do pelargonii mieszam z piaskiem, daję nawóz wolnodziałający i ustawiam skrzynki na tydzień, dwa w półcień by się ukorzeniły i wiatr ich nie wyrwał ze skrzynek na balkonie.Czasem ziemia sie zasklepi po pierwszym podlaniu, trzeba ja wzruszyć.Nawożę dodatkowo słabym roztworem od połowy lipca.Podlewam późnym popołudniem letnią wodą, uważając by ich nie zalać kiedy dzień jest pochmurny.Co roku bujnie sie rozrastają i kwitną obficie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Czy pelargonie 19.03.09, 22:32 Ważna jest głębokość skrzynek, wiele dostępnych w sklepach jest zbyt płytka, szczególnie tych dłuższych (nie wytrzymałyby obciążenia).Ja wolę zamiast jednej długiej, dwie krótsze (50cm na trzy sadzonki), ale głębsze. Odpowiedz Link Zgłoś
m.barczak10 Re: Czy pelargonie 20.03.09, 19:36 Witaj, odpowiem ci krótko, z pelargoni nic nie będzie, doradzam pelargonie bluszczolistną tylko nie pełną,bakopa,niecierpek te roślinki są piękne i napewno będą rosły powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia_liliflora Re: Czy pelargonie 22.03.09, 16:16 lobelia - są odmiany wiszące, tak samo begonia bulwiasta - mnóstwo kolorów Odpowiedz Link Zgłoś