leloop 29.03.09, 23:40 jak sie nazywa ta roslinka nieduzego wzrostu, okrywajaca, na dlugich pedach cale mnostwo ciemnorozowych kwiatkow w sezonie, jak zima lagodna to i zima kwitnie. dostalam kiedys, pieknie mi rosnie i sie rozrasta a ja nawet nie wiem jak ma na imie :? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: kto wie 30.03.09, 09:15 jak ją gdzieś zobaczę- to zawsze skojarzę sobie z leloop:) Może tak ją nazwijmy?:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kto wie 30.03.09, 10:56 A mogłabyś zamieścić wyraźne zdjęcie samego kwiatka? Bo te liście to kojarzą mi się z kuklikiem albo pragnią (waldsteinia). Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: kto wie 30.03.09, 11:36 pasuje mi to do kuklika szkarlatnego i z wygladu i z opisu ale zdjecie zrobie, Horpyno dzieki :) Bei dziekuje Ci ale chyba za maly jestem pikus, zeby moim nickiem kwiatki nazywac, tym bardziej, ze jak widac chyba juz ma imie ta moja roslinka :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: kto wie 30.03.09, 11:51 chyba nawet na bank kuklik zwisly. tu www.czarnkowgmina.pl/dir/grafika/wiadomosc/1124/kuklik_zwisly. jpg znalazlam zdjecie (slabe ale cos widac) identycznych kwiatkow jak moje :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: kto wie 30.03.09, 12:18 po francusku nazywa sie "Benoîte des ruisseaux" czyli (chyba) "benedyktynka zrodlana" ladnie, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kto wie 30.03.09, 15:22 W Polsce któryś z dziko rosnących gatunków kuklika też kiedyś nazywano "benedykt". Ale już nie pamiętam, czy chodziło o kuklik zwisły, czy o kuklik pospolity. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: kto wie 30.03.09, 15:29 przebóg, on ci jest:-)U nas rośnie na łąkach Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kto wie 30.03.09, 15:45 Pewnie, że rośnie. Jak również wiele innych całkiem efektownych bylin rosnących na łąkach, w lasach, w rowach, czy na skałkach - mało kto zwraca na nie uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
bei a kuklik pomaranczowy? 30.03.09, 17:14 Widziałam go w roslinach od A-Z na "DOMO" Pokazywano piękne zarośla, te roslinki, które widzę w sprzedaży sprawiaja wrazenie takich rachitycznych...rozrośnie się w dywanowy busz?? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: a kuklik pomaranczowy? 30.03.09, 20:24 ja dostalam kilka lat temu kepke wielkosci duzej piesci, rozdzielilam i teraz mam 6 kep wielkosci sredniej pilki plazowej plus dwa egzemplarze wydane. i konca nie widac ;) Odpowiedz Link Zgłoś