Dodaj do ulubionych

Pelargonie

09.04.09, 08:55
Zawsze mi rosly ladnie pelargonie (stojace) ale od jakies dwuch lat padaja
jedna po drugiej nawet te ktore nowe dokupie cos sie z nimi dzieje i umieraja.
Co moze byc przyczyna?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Pelargonie 09.04.09, 12:35
      Trzeba je sadzić wcześnie, ja sadzę na początku maja, albo czasem już końcem
      kwietnia jeśli uda mi się kupić te co lubię.Przetrzymywane w sklepach w małych
      doniczkach jakiś czas mają trudności z ukorzenieniem.Nie zawsze sprzedawcy
      należycie dbają o wilgotność, później bywają przerośnięte.Staram się kupować
      świeże zaraz po dostawie, często zaglądam do sklepów ,nie ma raczej problemu,
      inne kwiaty nie tylko pelargonie, ale surfinie i niecierpki, które czasem
      zdarzało mi się dokupować później( w czerwcu) prawie zawsze padły, albo marnie
      się rozwijały.
      Wydaje mi się też, że nowe odmiany pelargonii są coraz bardziej 'himeryczne',
      sztucznie wyhodowane chcą takich samych warunków dalszej uprawy.
      Trzeba tez posadzić je do lekkiej ziemi zmieszanej z piaskiem i nawozem
      wolnodziałającym, w dnie muszą być otwory i drenaż, nie znoszą zalewania
      (szczególnie po posadzeniu) zarówno przy podlewaniu jak i deszczu.
      • gabula777 Re: Pelargonie 09.04.09, 12:45
        Jeszcze sprawa podlewania w sklepach też nie jest bez znaczenia.Widuję czasem
        'dla wygody' praktyki wkładania małych doniczek z roślinami do tacek z wodą, w
        których rośliny zamiast być krótko,( do nawilgotnienia podłoża ) stoją cały
        czas.Takie zalane korzenie muszą ucierpieć i nie ma co liczyć na to, że taka
        roślina dobrze ukorzeni się w nowym miejscu, a jeżeli nie będzie ukorzeniona, to
        marnie będzie rosła.Dlatego trzeba kupować 'nie zamęczone' rośliny, wtedy jest
        większa szansa na pomyślny rozwój,jeśli jakaś choroba sie nie przyplącze, albo
        nie popełni się samemu błędów w pielęgnacji.
        • gabula777 Re: Pelargonie 09.04.09, 12:50
          Inny karygodny błąd to nadużywanie nawozów.Wystarczy dać nawóz wolnodziałajacy,
          a potem od połowy lipca jeśli rośliny rosną silnie i zdrowo (szczególnie
          pelargonie wiszące ) podlewać dodatkowo słabym nawozem w płynie.Jeśli rosną
          słabo nie nawozić wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka