Dodaj do ulubionych

Niecierpek - pielęgnacja

12.05.09, 11:51
Witam, od 3 tyodni mam na balkonie niecierpka. To moje pierwsze
rośliny więc niewiele wiem o ich uprawianiu. Wiem tylko że
potrzebują dużo wody (podlewam dopiero jak ziemia robi się półsucha-
nie wiem czy dobrze, ale boję sie przelania ich). Mam pytanie: czy
powinno się usuwać kwiatki przekwitnięte? niektóre są wyschniete, a
niektóre na wpół jakby zwiędłe i brzydko wyglądają, więc je usuwam.
Nie wiem tylko czy te rośliny dobrze to znoszą. Aha i jeszcze jedno:
czy np po deszczu zostaja u Was na liściach jasne, szarawe plamki? u
mnie takie są od zakupu, a Pani w sklepie stwierdziła, że to właśnie
od wody. Mam nadzieję, ze chorych nie kupiłam:) Dziekuję za
wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • szadoka Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.05.09, 13:09
      Kwiatki przekwitniete jak najbardziej obrywac. Faktycznie lubi
      wilgotna ziemie i z moich obserwacji stanowisko raczej niezbyt
      naslonecznione.
      No i jest bardzo wrazliwy na mroz za ogrodnicy juz blisko...
      • bakali Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.05.09, 14:54
        Przede wszystkim nie chuchaj na kwiatka za mocno, niech sobie po prostu rośnie.
        Postaw w dobrym miejscu, podlewaj rozsądnie, nie za dużo i nie za mało, usuwaj
        przekwitnięte kwiatki, żeby cała siłę ładował w zawiązywanie nowych i patrz jak
        rośnie. Niecierpki są wytrzymałe, nic mu nie będzie. Powodzenia.
        • gabula777 Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.05.09, 20:47
          Nie piszesz jakiego masz niecierpka, czy waleriana, czy nowogwinejskiego.Ten
          drugi woli więcej światła, jak ma za ciemno przestaje tworzyć pąki kwiatowe.Musi
          mieć luźną ziemię i nie lubi przedawkowania nawozu.Najlepiej dać mu nawóz
          wolnodziałajacy, albo nawozić bardzo niewiele słabym roztworem.Ten pierwszy gdy
          stawiałam w osłoniętym od deszczu miejscu, bo po deszczu brzydko wyglądał
          atakowały przędziorki.W tym roku sama wyhodowałam 30 szt. 'walerianowych', bo je
          bardzo lubię i będę eksperymentować jak będą rosły w różnych miejscach i
          warunkach.Nie myślałam, że taka fajna z nimi zabawa, siewki są duże, pikuje się
          łatwo i szybko rosną.Już mają pąki.
          • edziakrys Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.05.09, 21:38
            U mnie właśnie nowogwinejskiego w słońcu zeżarły przędziorki a poza
            tym nie wyglądał na zbyt szczęśliwego. Od tego czasu rosna sobie
            szczęśliwe w półcieniu:) Kwiatki teżusuwam bo jak sięprzykleją do
            listków to wyglądaja brzydko, a poza tym to może sie tam rozwinąć
            jakieś dziadostwo typu pleśń.
            • dagusia333 Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.05.09, 23:01
              U mnie niecierpek nowogwinejski był posadzony od północy prawie pod ścianą i
              niestety nie kwitł długo.Rozwinęły się pączki z którymi go kupiłam i potem do
              końca lata była sama rozetka liści.Zaś na cmentarzu widziałam posadzone w dość
              słonecznym miejscu i kwitły obficie, ale widać było regularnie podlewane.Jak
              zaatakuje przędziorek, to nie ma znaczenia czy w cieniu czy bardziej
              słońcu-padnie niestety.
    • dora.27 Re: Niecierpek - pielęgnacja 18.05.09, 12:51
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Nie wiem niestety jaka to odmiana
      bo kupiłam go tylko pod nazwą "niecierpek", ale balkon mam od strony
      północno-wschodniej, wiec mają słońca ok 2-3 godzinki z rana i
      bardzo ładnie zaczęły kwtnąć. Pojawił się niestety problem, a
      mianowicie jedna roślina całkowicie obumarła, a teraz widzę, że z
      drugą w innej (nie sąsiadującej) doniczce dzieje sie chyba to samo:(
      Zaczęło się od więdnięcia dolnych liści, później zrzuciła pąki
      kwiatowe i cała jakby zwiędła i wyschła. Trwało to dosć długo i
      postępowało powoli. Na lisciach nie zaobserwowałam żadnych sladów
      szkodnika ani owadów ani pajęczyn ani też kropek i plamek. Boję sie
      że kolejne będą tak więdły i usychały. Co to moze być? Moze ktoś
      miał podobny problem?
      • bakali Re: Niecierpek - pielęgnacja 18.05.09, 15:01
        A przypadkiem ich nie przelałaś?
        • gabula777 Re: Niecierpek - pielęgnacja 18.05.09, 15:19
          Chyba miał zbyt mokrą i 'zlewną' ziemię.Ja domieszałam do ziemi w której
          posadziłam niecierpki włókna kokosowego(taką suchą kostkę do namaczania kupuje
          się w ogrodniczym), czytałam, że dobrze robi, bo napowietrza ziemię, troszkę
          piasku i nawozu wolnodziałajacego.Trzeba ostrożnie z podlewaniem, nie lubi
          zalania, jak też i sadzenia do zbyt dużych i głębokich pojemników.Zdecydowanie
          bardziej woli płytsze, ponieważ z reguły jest bardziej w cieniu i w tych
          głębokich zbyt długo utrzymuje się wilgoć niżej w donicy co powoduje gnicie korzeni.
          • gabula777 Re: Niecierpek - pielęgnacja 18.05.09, 15:26
            Jeżeli chodzi o gatunek, to waleriana mają mniejsze bardziej okrągłe listki
            zaostrzone na końcu, bardziej matowe i w różnych odcieniach zieleni (czerwone
            maja z reguły najciemniejsze) natomiast nowogwinejski ma liście błyszczące,
            ciemnozielone i wydłużone.Obydwa maja podobne wymagania, z tym, że nowogwinejski
            woli trochę więcej światła i zniesie okresowe słoneczko w ciągu dnia.
    • dwbem Re: Niecierpek - pielęgnacja 18.05.09, 22:18
      Mam pytanie. Kupiłam niecierpki i coś się z nimi dzieje. Wypuściły dużo pączków
      i prawie ich nie rozwijają. Pączki odpadają nierozwinięte.
      Pilnuję, żeby były cały czas wilgotne, posadzone są w dobrej ziemi.
      Nie wiem co robić. Poprzednio miałam pięknego niecierpka - kwitł prze dwa lata
      na okrągło no i padł. Myślałam, że te nowe będą takie same ale cos jest nie tak.
      • hanka31 Re: Niecierpek - pielęgnacja 18.05.09, 23:42
        Moim zdaniem przyczyna moze tkwić w pogodzie, jest dość chłodno a niecierpki lubią ciepło. Poza tym zauważyłam ze w przypadku niecierpków o kwitach pełnych,tak było u mnie , tez sie kwiaty nie rozwijały były jakby zlepione .Od tamtej pory mam tylko niecierpki Waleriana pojedyncze ,różnokolorowe własnego chowu. Wszystkie już popikowałam do skrzynek i doniczek i czekam na pierwsze kwiatki.
        • claratrueba Re: Niecierpek - pielęgnacja 19.05.09, 07:26
          Kwiaty nie rozwijają się, szczególnie te pełne, kiedy jest zbyt zimno lub są
          zmoczone deszczem albo podlewaniem. Podlewanie koniecznie pod roslinę, jeśli
          można -chronić przed deszczem. W ub. roku miałam niecierpki pod daszkiem, kwitły
          cudownie zero zdechłych pąków. Te same pod gołym niebem- więcej paków opadło niż
          się rozwinęło.
          • dwbem Re: Niecierpek - pielęgnacja 19.05.09, 17:24
            Dzięki za odpowiedź. Może je za dużo podlałam ale jak raz zapomniałam sprawdzić
            ziemię to jeden zwiądł. Po podlaniu wstał. Ale teraz nie rozwija do końca
            pączków. Drugi jakby lepiej. Są na parapecie, mają światło ale nie są na silnym
            słońcu. Może zaczną kwitnąć i nie zrzucać pączków. Poczekam.
            • gabula777 Re: Niecierpek - pielęgnacja 19.05.09, 19:35
              Jak roślina jest zalana to też więdnie.Może przesadzałaś go po zakupie do
              większej doniczki i zbyt dużo podlałaś po przesadzeniu? Niecierpki o pełnych
              kwiatach wolą ciaśniejsze doniczki, przesadza się je tylko do niewiele większej,
              lepiej zrobić to np. dwa razy w sezonie w miarę wzrostu niż od razu posadzić do
              zbyt dużej.Muszą mieć bardzo przepuszczalną ziemię, nie sklejającą się po
              podlaniu. Jeżeli doniczka za duża, a tym samym dużo wilgotnej ziemi, to mogą
              zacząć gnić drobne korzonki i roślina będzie więdła.Po przesadzeniu lepiej
              wstrzymać się z podlaniem, ziemie tylko lekko ubić i podlać niewiele za 2-3 dni.
              • gabula777 Re: Niecierpek - pielęgnacja 19.05.09, 19:52
                Pełnokwiatowe niecierpki walleriana są strasznie himeryczne, oj przeżyłam ja z
                nimi sporo, bo kiedyś na zabój byłam w nich zakochana.Po przesadzeniu najlepiej
                nie wystawiać ich zaraz na powietrze, lepiej potrzymać z tydzień w domu na
                jasnym parapecie.One ogólnie wolą miejsce na parapecie na jakiejś osłoniętej od
                wiatru jasnej werandzie.Trzeba dysponować odpowiednimi warunkami dla tej
                rośliny, to zrozumiałam dopiero po czasie.
              • dwbem Re: Niecierpek - pielęgnacja 20.05.09, 15:17
                Przesadziłam do niewiele większej doniczki i podlałam na drugo dzień. Ale może
                za dużo. Teraż go nie podlewam, poczekam aż trochę przeschnie. Ale i tak zrzucił
                wszystkie pączki a miał ich mnóstwo. Drugi , z którym postapiłam tak samo żyje,
                zrzucił tylko kilka pączków a resztę rozwija. Kwiatki ma mniejsze niż ten,
                którego miałam dwa lata temu ale ma. Może ten pierwszy też odżyje. Liscie ma zdrowe.
              • gacusia1 Re: Niecierpek - pielęgnacja 11.06.09, 18:40
                Czy sadzisz,ze juz zwiedniete rosliny da sie jeszcze uratowac
                przesadzajac do innej-ciasniejszej doniczki?
    • dora.27 Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.07.09, 10:38
      Moje niecierpki waleriana jakoś żyją i mają się dobrze choć tez
      różne rzeczy przechodziłam m.in. zrzucanie pąków kwiatowych ale wiem
      z obserwacji, że to od zimna i wielu dni deszczowych. Jak zrobiło
      się cieplej i słoneczniej od razu wypuszcza pąki i pięknie kwitnie.
      Zastanawiam się tylko dlaczego jedna roślina wypuszcza duze kwiatki
      (ok 5cm średnicy), a inna obok rosnąca ma kwiatki małe (max. 3 cm
      śred.). Czy można im uszczyknąć listki jak we fiołkach? Ma ich
      mnustwo i ciągle tworzy nowe. Może wtedy więcej siły pójdzie w
      tworzenie kwiatów a nie liści?
      • gabula777 Re: Niecierpek - pielęgnacja 12.07.09, 13:56
        Obrywanie liści nie wpłynie na ilość, ani wielkość kwiatów, a tylko oszpeci
        roślinę w przyszłości.Niecierpkom jak będzie krótszy dzień i chłodne noce
        zaczynają żółknąć dolne liście. Jak teraz będziesz obrywać, to zrobią się
        brzydkie 'badyle'.Wielkość i kształt kwiatu zależny jest od odmiany, mieszańców
        np. białe są z reguły większe, czerwone nieco mniejsze, ale kwiatów mają nieco
        więcej niż białe.
        Moje w tym roku sama wysiewałam i mam ogromne krzaki, jeszcze takich nie miałam,
        ale może to też' zasługa chłodnego lata, bo niecierpki upałów nie lubią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka