23.05.09, 08:28
zachciało mi sie "zbudowac" skalniaka, mam niewielkie wzniesienie (na którym obecnie sa rośliny które nie bardzo mi odpowiadają) w ogrodzie ale nie wiem jak sie do tego zabrac i wogóle od czego zacząć.
Poradźcie proszę czy to dobry czas na takie przedsięwzięcie czy może poczekać do jesieni i co zakupić (kilka dużych kamieni i roślinek skalniakowych już mam) Czy mieszać z korą czy lepiej z drobnymi kamyczkami? :)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: skalniak 23.05.09, 13:41
      żeby skalniak pasował do otoczenia, to dobrze się rozejrzeć po okolicy, czy
      jakiś kamień w niej występuje;
      jeśli korzysta się z kamienia miejscowego jest wtedy szansa na jakiś harmonijny
      wygląd

teraz jak się będzie ten skalniak odnosić do domu i jego otoczenia - jakie
      nawierzchnie są w ogrodzie, jaka elewacja domu

czasami wystarczy jeden, dwa, duże kamienie ( np. tzw. kamienie polne
      "podsypane" drobnymi czyli żwirem

obejrzyj sobie na tej stronie przykłady popularnych kamieni
      kamexbud.com.pl/oferta.html
      ---
      dagmargallery.republika.pl
      ogrodziolowy.republika.pl
      • lellapolella Re: skalniak 23.05.09, 23:59
        Też jestem zdania, że skalniak musi pasować do otoczenia:)Mój nie jest tak
        całkiem ogrodem skalnym, to ziemianka wybudowana w celu przechowywania
        warzyw(brak podpiwniczenia). Kamienie użyte do budowy wzięte są z pola i rzeki,
        konstrukcja piętrowa, bo wymaga tego funkcjonalność.Trzeba pamiętać, że kiepsko
        jest utrzymać ogród skalny bez chwastów, zwłaszcza bez randapowania, korzenie
        wrastają pod kamienie, generalnie ciężko się przy tym robi. W kwietniu piwnica
        była przebudowana, na zdjęciu dopiero z początkami nowych nasadzeń, raczej
        surogat:)
        img521.imageshack.us/my.php?image=img1641.jpg
        Możesz zaczynać, kiedy chcesz, bylebyś zdążyła z obsadzeniem do sierpnia, żeby
        rośliny dobrze się ukorzeniły przed zimą.U mnie kora się nie sprawdza, wolę mieć
        wszystko pod kontrolą.
    • katarzyna4511 Re: skalniak 24.05.09, 14:46
      Dużo oczywiście zależy od roślin, jakie tam będziesz sadziła. Typowe rośliny
      skalniakowe wolą raczej żwir niż korę, a i wygląda to bardziej naturalnie. Przed
      sadzeniem dobrze jest też przygotować glebę - jeśli jest zbyt ciężka, to
      wymieszać ją z piaskiem. Najlepiej dobierać rośliny o podobnych wymaganiach, np.
      lubiące glebę wapienną, bo łatwiej potem o nie dbać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka