michal373 26.05.09, 08:37 Witam, Czym należy konserwować w/w maty. Czy należy je konserwować. Jaka jest ich żywotność. Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Oleum w górę ciężkie pójdzie, jeśli wino matę.. 26.05.09, 12:07 Sąsiad ma matę taką od lat. Niekonserwowaną, prosto z mega-sklepu. Jak stała udając płot - podgniwała w śniegu. Od kiedysąsiad ją przewiesił , by udawała daszek nad miejscem jego ogrodowych biesiad, ma się nieźle już kilka lat. Ta mata. [sąsiad choruje]. Podejrzewam, że jego wiklina przetrwa dłużej, niż splatający ją drucik, pono nierdzewny... Kiedyś toto planowałem dać jako przeplotkę balustrady balkonowej. Acz teraz, jak widzę blaknącą, z upływem zim, sąsiada maty świetność - chętka mię odeszła. Najlepszy sposób wymyślili ludzie z klimatu monsunowego na takie wiecznie deszczem smagane wyroby drzewne - smarowanie olejem [jadalnym, nie-waniającym ropą], NA GORĄCO. Polska, z witwy, wiklina olej taki wchłonie. Bambus - wymagałby, myślę, uszorstnienia - ma taką naturalną "lakierowaną" powłokę. Są, do wynajęcia, brygady specjalistów, którzy parkiety na gorąco impregnują olejowo. Oleje tropikalne ==> N-i-e--t-a-n-i-o. Ja się nie patyczkuję*: nie-wonny olej ropopochodny, zmieszany 3:1 z benzyną ekstrakcyjną, smarowanie drewnopochodnych ogrodowych obiektów po ich wysuszeniu kilkudniowym na lipcowym słoneczku. Miesiąc/ dwa/ trzy waniają, odparowują, "sezonują się" potem zapaszek czuć z 1 cm - na odległość nie.** Na ogrodzenia, z dala od biesiadnych sadyb w ogrodzie, mój patent się nadawałby - choć i tak w czas biesiady każdy zapach [i sąsiadów] zamaskują dymy z opiekaczy... */ Pierwsza próba - oleum lniane, ale bez skutku, za tłusty. Leniem patentowanym będąc, nie próbowałem o. słonecznikowego, konopnego/ rzepakowego etc. etc. etc. **/ Konsultujże się w tym, {Michale}, u płci nadobnej, boć jej zmysły są subtelniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Oleum w górę ciężkie pójdzie, jeśli wino matę 30.05.09, 07:36 Maty trzcinowe i wiklinowe mam w ogrodzie już 4 rok. Bez konserwowania - obie wyglądają już teraz podobnie i obie wyglądają dobrze. nastrojowyogrod.blogspot.com/2008/05/mata-trzcinowa-w-ogrodzie.html Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Oleum w górę ciężkie pójdzie, jeśli wino matę 30.05.09, 12:08 U {Effi} nie ma mat - sa ogrodzenia z wikliny. Maty deptane, "zasiadane"i "leżane" mają mniejszą "przechodniość". ;-) Plecionki? Chcą Forumianie, flaszując, w mej okolicy wiklinę macnąć? Największą na świecie? To zapraszamy do Tomyśla. Nowego Tomyśla: www.concepto.pl/nt/ Odpowiedz Link Zgłoś
efedra wiklina 20.06.09, 13:49 Cudo! Jak tylko będę w Polsce, pojadę do Nowego Tomyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
studzi Re: Maty bambusowe i wiklinowe 20.06.09, 09:25 Maty wiklinowe najlepiej jak nabiorą brązowego koloru dwukrotnie pomalować bezbarwnym drewnochronem lub można jakimś spryskiwaczem spryskać bedą dłużej służyły i ładnie wyglądały Jestem producentem robiłem testy z bezbarwnym drewnochronem lub jakimś brązowym kolorem. zobacz www.mata-wiklinowa.pl więcej zapytań na na temat mat wiklinowych mata-wiklinowa@wp.pl pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Maty matowe art deco [i coś extra] 20.06.09, 11:43 Wasze maty jakieś takie smutne, matowe... Nie zaeksperymentowalibylibyście może barwienia tego produktu matowego? Uczynienia pożytku dla nas większego w komponowaniu z nich jakichś, nawet smutno-geometrycznych, malowideł? Widzę nie raz w mej okolicy piękne wiklinowe, wielobarwne, przestrzenne parawano-rzeźby z wikliny. Korowanej, bielonej, naturalnej, podbarwianej. Nie korci Was, producentów, by skopiować trocję w tym artystów i ... Chińczyków? Chińskie KOLOROWANE maty ryżowe [cienkie ścinki Φ 2 mm] w mym domu rodzinnym mamy od kilku dziesiątek lat. Tylko lekko wyblakły... --- Wasze experymentalne: [... jest wysyłana na export ...] napisałbym jednak jako "jest wysyłana na eksport". Tak "extrawagancko". Odpowiedz Link Zgłoś
birbulek Re: Maty bambusowe i wiklinowe 23.06.09, 12:14 Żywotność...(trzcinowa) moja balkonowa ma 11 lat-nie jest konserwowana, nabrała szlachetnej szarej patyny,wygląda dużo lepiej niż, gdy była nowa bardzo nie lubię brązów, nie wyobrażam sobie lakierowanej Odpowiedz Link Zgłoś
witaminka77 Re: Maty bambusowe i wiklinowe 08.07.09, 14:19 Maty busowe nie, ale wiklinowe po kilku sezonach sypią się. ogrod-dzialka.blogspot.com michal373 napisał: > Witam, > Czym należy konserwować w/w maty. > Czy należy je konserwować. > Jaka jest ich żywotność. > Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś