a.rozycka1 22.06.09, 21:52 Witam serdecznie i bardzo proszę o radę. W tamtym roku przycięłam wajgelię. Teraz i owszem strasznie się bujnęła ale kwiaty są tylko na starych, nie ciachniętych pędach. Dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Wajgelia 22.06.09, 23:44 Widocznie ten model tak ma, że kwitnie na dwuletnich... Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: Wajgelia 23.06.09, 08:03 Może była cięta o złej porze roku? Aby krzewuszka kwitła obficie, należy co roku, tuż po przekwitnięciu, przycinać pędy, a te najstarsze (najsłabiej kwitnące) skracać lub usuwać; Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Wajgelia 23.06.09, 13:34 Trzeba przycinać zaraz po kwitnieniu, nie zwlekać, jednak na obfite kwitnienie na wyrosłych po cięciu pędach nie ma co liczyć.Wajgele lepiej kwitną na nieco starszych 2- 3 letnich pędach, więc lepiej oszczędniej je traktować sekatorem, podobnie jak inne kwitnące krzewy.Wycinać po kwitnieniu kilka całych starszych gałęzi u samego dołu jak widać oznaki starzenia tzn.spękaną, złuszczoną i ciemną korę na tych pędach. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka85 Re: Wajgelia 23.06.09, 20:10 Widziałam krzew weigeli naprawde wysoki-miał ponad 2 metry. Jak prowadzić tą roślinę żeby taki urósł? Czytałam na tym forum,że bez wycinania starych gałęzi nie można się obejsć, bo się łamią? Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Wajgelia 23.06.09, 21:30 Bo ja wiem czy się łamią, chyba nie.Tu gdzie mieszkam tez rośnie 2 metrowa wajgela po poprzednich właścicielach, ja mieszkam 5 lat i nigdy jej nie cięliśmy a kwitnie wspaniale.Trzeba ja będzie trochę jednak teraz skorygować, bo obok rośnie pigwowiec i zrobiło się 'kłębowisko'. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Wajgelia 23.06.09, 21:33 Co do cięcia to raczej jakąś powszechną manię teraz obserwuję, posadzą krzaczek i już by cięli nie pozwalając roślinie nawet skrzydeł rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Wajgelia 23.06.09, 22:33 Co nieśmiało, acz systematycznie zauważam i dostaję za to po dziobie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wajgelia 24.06.09, 09:41 Jeżeli jest to wysoki z natury gatunek, to nic nie robić, urośnie sama. Ale jeżeli jest to gatunek z założenia rosnący słabiej, albo specjalnie wyhodowana niska odmiana, to raczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka85 Re: Wajgelia 24.06.09, 11:38 Gatunek miał napisane,że rośnie do 2,5 metra :))) Znaczy,że jak zwykle w ogródku: trzeba niestety cierpliwie czekać . Odpowiedz Link Zgłoś