Gość: yahoo IP: 213.17.161.* 07.05.02, 09:03 Czy ktos wie z jakim biurem (lub samemu) leciec do Dahab na Synaju i gdzie najlepiej jest sie tam zatrzymac? A moze mieszkac w Szam-ir-Sheik (czy cos tam...)i dojezdzac? Pozdrawiam, Y. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata Re: Egipt-Dahab? IP: 212.95.185.* 07.05.02, 10:46 Rozumiem, ze jedziesz tam nurkowac. Skontaktuj sie z Irkiem Kontnym lub Witkiem Matuszewskim. Maja tam baze z najnizszymi cenami i najlepsza obsluga. Powiedz ci tez jak dojechac i za ile. Irek: 0604207199, Witek: 0601816298 lub 0600872357. Dojezdzac z Sharmu to chyba nie najlepszy pomysl, za daleko a poza tym tracisz cala atmosfere Dahabu. Pozdrawiam i zycze niezapomnianych nurow. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastek Re: Egipt-Dahab? IP: 213.195.142.* 07.05.02, 11:36 Witaj, byłem w zeszłe wakacje w Dahab więc jeśli chcesz udzielę ci szczegółowych informacji dotyczących zakwaterowania, dojazdu itp. Pisz na priva: bastula@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amra Re: Egipt-Dahab? IP: *.net / 192.168.2.* 08.05.02, 19:00 W Dahab byłam wiele razy, zawsze z Alfa Star do htl Helnan Dahab.Super.Możesz wykupić u rezydentki /pozdrawiam Lucynę/nurkowanie, możesz przyjemnie spędzić czas na desce.Polecam w ciemno, a poza tym taniej niz w Sharm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Re: Egipt-Dahab? IP: 213.17.161.* 09.05.02, 15:44 Wielkie Dzieki za Wasze informacje. Na pewno sie przydzadza. Jak zlapac kontakt na Alfa Star? Y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Egipt-Dahab? IP: *.slg.se 09.05.02, 17:13 Od Alfa Star kup tylko przelot. W Dahab jest mnostwo tanich hoteli i Campow (niektore kosztuja nawet dolara za nocke), bez problemu znajdziesz miejscowke i zaplacisz za ten sam hotel duzo mniej. Nie kupuj tez w Polsce zadnych pakietow nurkowych, kazde biuro dolicza sobie marze. W Dahab w jakimkolwiek klubie nurkowym mozesz negocjowac cene. Tym bardziej, ze nie ma tam za duzo turystow. Kontakt z Alfa Star znajdziesz np. w Gazecie Wyborczej. Jest to zwykle biuro podrozy, szukaj pod turystyka. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rycho Re: Egipt-Dahab? IP: *.prokom.pl 10.05.02, 09:42 Dokładnie tak. Najtaniej bilety lotnicze kupisz od Niemców www.ltur.de i nic więcej nie kupuj w Polsce. Możesz polecieć do Sharmu,Luxoru,Taby,Kairu itp. wszędzie znajdziesz tanie połączenie autobusowe prosto do Dahab- nawet z odległego Luxoru i Aswanu codzienie jest autobus(wyjazd o ~17godzinie i rano o 9'tej jesteś w Dahab) Od przystanku autobusowego w Dahab do właściwej wioski jest około 2 km na pn-wsch. można przejść pieszo albo można skorzystać z jeepów naganiaczy ale wtedy nie bardzo wiesz dokąd trafisz:) Na miejscu dużo tanich hoteli, nie spiesz się z wyborem! Bardzo tanio można złapać hotelik tuż nad morzem (z widokiem), w "centum" przy głównej nadbrzeżnej "promenadzie" i to jest najlepsze rowiąznie bo jest tam dużo hotelików z marnym zapleczem itp. Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do takich widoków to Dahab ...może rozczarować pustynia, slumsy, pseudo-karaibskie klimaty. Nie mniej jednak dobrze rozwinięty jest serwis turystyczny - jednodniowe tanie wycieczki po całym wschodnim Synaju, nocne rajdy na górę Synaj, nurkowanie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Re: Egipt-Dahab? IP: 213.17.161.* 10.05.02, 10:45 Wszystko brzmi super. Jeszcze raz Wielkie Dzieki za wskazowki. Chce pojechac tam dla 2 sportow - nurkowania i deski. O nurkowaniu juz slyszalem i mam namiar na baze. A co z deska? Jakis spot? Jakies namiary itd? Pozdrawiam, Y. Odpowiedz Link Zgłoś
kilerski Re: Egipt-Dahab? 13.05.02, 15:54 Sprzęt mają na miejscu. Jak deska surfing, wind-surfing. O czystym surfie zapomnij, nie ma fal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keen Re: Egipt-Dahab? IP: *.net / 192.168.2.* 13.05.02, 21:12 ja wzialem wszystko w alfa star juz w kraju, lecialem z last minute .hotel new sphinx, przy samym morzu, ubezpieczenie. jak w bajce.jak jeszcze nie masz namiaru, to wszystko załatwiłem przez internet www.alfastar.com.pl ,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Egipt-Dahab? IP: 212.106.6.* 14.05.02, 13:47 Bylam w Egipcie wiele razy - i turystycznie i na nurkowanie. W Dahabie polecam nurkowanie z klubem Planet Divers, www.planetdivers.com - bardzo fajna baza, mowia po polsku, jesli ktos ma opory z angielskim. Mozna zamowic nurkowanie e- mailem. I daja dobre ceny. Ogolnie Dahab jest dla ludzi, ktorzy nie zwazaja na blichtr, takie troche hipisowskie miejsce, gdzie spokojnie mozesz pogadac z lokalnie mieszkajacymi Egipcjanami/Beduinami, co jest nie do pomyslenia w pieciogwiazdkowych hotelach w Sharm. Ale warto sprobowac i jednego i drugiego. Ja wlasnie niedlugo jade do Sharm. Pozdrawiam i zycze milego pobytu. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Egipt-Dahab? IP: *.slg.se 15.05.02, 16:27 A kiedy bylas, wtedy jak byl wypadek w Planet Divers u utopiono chlopaka z Polski? Po czyms takim to ja bym chyba miala obawy aby zejsc z nimi pod wode. Zycze wszystkim tyle samo zanurzen co i wynurzen. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Egipt-Dahab? IP: 212.106.6.* 16.05.02, 11:05 Gość portalu: Renata napisał(a): > A kiedy bylas, wtedy jak byl wypadek w Planet Divers u utopiono chlopaka z > Polski? Po czyms takim to ja bym chyba miala obawy aby zejsc z nimi pod wode. > Zycze wszystkim tyle samo zanurzen co i wynurzen. > Pozdrawiam > Renata Nie wiem o jaki wypadek chodzi, wiec moge tylko zgadywac, ze chodzi o Sylwestra 2001. To nie bylo nurkowanie turystyczne z klubem Planet Divers, tylko nurkowanie techniczne grupy ludzi do opracowania mapy jaskini. Wiecej na ten temat jest pod nurkomania.pl/x-lista/ras_maml.htm. Mowiac szczerze mialam kontakt z innymi bazami w Dahab i wolalam zaplacic troche wiecej w Planet i miec zaufanie do instruktorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Egipt-Dahab? IP: *.slg.se 16.05.02, 11:58 Podany przez ciebie adres jest nie do otworzenia natomiast mozna wypowiedzi na temat tego wypadku znalezc na www.nurkowanie.pl, ciekawe watki, wypadek w Ras Mamlach. Dla mnie osobiscie profesjonalizm danego klubu nurkowego nie okresla wysoka cena ale informacje z roznych zrodel oraz kadra, ktora jest w nim zatrudniona. Kadra znow powinna byc wyszkolona oraz doswiadczona. Poza tym, duzy klub i snobistyczny sprzet nie zawsze obiecuje jakosc uslug. Jak sie domyslasz w Dahab nie nurkowalam z Planet Divers dzieki radom i namiarom, ktore uzyskalam chociazby na tym forum. Info, ktore chce przekazac wybierajacym sie do Dahab to to, ze znajduje sie tam 70 innych klubow nurkowych ale niestety Planet Divers jest jedyne, ktore sie reklamuje w Polsce. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Egipt-Dahab? IP: 212.106.6.* 16.05.02, 14:53 OK, Renato, kazdy nurkuje z kim chce i gdzie chce. Ale wydaje mi sie ze nie jest fair obarczanie odpowiedzialnoscia za wypadek ludzi, ktorzy nie mieli z tym wiele wspolnego i podawanie w publicznej dyskusji informacji ze "utopili chlopaka". Tak nie mozna! Ja wspominam spotkanie z nimi bardzo korzystnie, w przeciwienstwie do innych baz (czasami proponowali mi nurkowanie ludzie od ktorych zionelo na kilometr alkoholem!). To nie jest tylko moje zdanie. Zreszta zapraszam na inne forum, gdzie wiecej jest rzetelnej wymiany informacji a mniej plotek i oszczerstw, na onet, pl.rec.nurkowanie To tyle, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Egipt-Dahab? 16.05.02, 17:29 > Zreszta zapraszam na inne forum, > gdzie wiecej jest rzetelnej wymiany informacji a mniej plotek i oszczerstw, na > onet, pl.rec.nurkowanie > > To tyle, > > Joanna onet, pl.rec.nurkowanie ---czy to ma byc adres tej strony?? Joanno, mozesz napisac dokladniej?? probowalam szukac na onecie w sporcie, ale nurowania tam nie widze:((( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Egipt-Dahab? IP: *.kabaty.2a.pl 16.05.02, 19:34 Przepraszam, nie bylam dokladna. Najlatwiej tam trafic wchodzac na strone www.nurkomania.pl potem nalezy kliknac na "grupa", a potem na "archiwum grupy". Mozna tez wejsc na onet, na niusy, potem wejsc w katalog grup dyskusyjnych, wejsc w katalog rozrywka i znalezc nurkowanie. Pozdrawiam raz jeszcze, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEEN Re: Egipt-Dahab? IP: *.net / 192.168.2.* 16.05.02, 19:34 JA JESTEM TEZ CO NAJMNIEJ 2 RAZY W ROKU W DAHAB I WIEM ZE JUZ WIELE OSÓB NIE WYPŁYNEŁO Z MORZA CZERWONEGO KORZYSTAJAC Z PLANET dIVERS.NAWET OBIŁO MI SIE O USZY ZE MINISTERSTWO TURYSTYKI EGIPSKIEJ ZAKAZALO PITEROWI SCHODZIC GŁĘBIEJ NIZ 40 M.NIE WIEM CZY TO PRAWDA?WIECIE COS O TYM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Egipt-Dahab? IP: *.kabaty.2a.pl 17.05.02, 20:02 Pewnie jestes wspólnikiem niejakiego Irka K. który po pijaku najechał samochodem na znany na całym, świecie pomnik nurka ! (Takie słuchy chodzą po Synaju, że Irek K. zbiegł z miejsca wypadku). Twoje informacje sa mniej więcej tyle warte co moja, gorzej, bo dowodza,że nie rozumiesz o co chodzi w praaaaaaaawdziwym nurkowaniu technicznym. Tu kazdy odpowiada za siebie, tu się płynie samemu i w większości wypadków nikt ci nie pomoże nawet gdyby płynął obok, bo każdy ma swoją mieszankę gazowa i podając koledze swój ustnik możesz go utopić. Obwinianie kogokolwiek za cokolwiek jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś