kasiak37 23.06.09, 23:13 ja pergole mam juz dosc tej deszczowej pogody bo tylko szkodniki sie mnoza:/Dzis sciagalam slimory z groszku,konwalii i funkii...Co na slimaki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzyna4511 Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 14:06 Polecam zbieranie jako najbardziej ekologiczny i skuteczny sposób na te świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 14:29 U mnie jest jeszcze bardziej ekologicznie: sroki. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 14:38 z drastyczniejszych metod: 1. nalac do plaskiego talerza piwa i postawic na noc na ich szlaku. rano wyrzucic zawartosc na kompost :?, proceder powtarzac. 2. srodek zawierajacy Ferramol (na bazie zwiazkow zelaza), granulki rozsypac, slimaki po nim traca apetyt, skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 17:39 Osobiście piwo odradzam. Zbiegają się do niego ślimaki z całej okolicy i jeszcze po kumpli z sąsiedniej gminy dzwonią - przećwiczone. Środków chemicznych też nie polecam, bo wyniszczają inną faunę glebową (np. dżdżownice). Za to świetne są jeże, ropuchy, ptactwo (najskuteczniejsze kaczki ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 20:22 Moje ptactwo jest rozpuszczone i nie raczy. Najlepsza metoda to z buta albo zakopać w piasku. Właśnie chciałam zapytać, czy też macie na wszystkim mszyce... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 20:46 Nie na wszystkim. Mam na jednej kępie przegorzana, a na drugiej nie. A rosną dość blisko siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Yoma 24.06.09, 22:42 "Właśnie chciałam zapytać, czy też macie na wszystkim mszyce... " Prawie na wszystkim...na rozach wszystkich ale pryskam z uporem maniaka i gina cholery,niestety petunie tez maja i z nimi jest problem bo mszyce siedzy w zwinietych pakach wiec na petuniach juz krzyzyk postawilam,z groszku sciagnelam dzis kilka pojedynczych sztuk wiec luz,jedna funkia tez ma mszyce ale juz skropiona. Ogolnie to maskra w tym roku z tymi mszycami.I mysle ze gdyby moja sasiadka zza miedzy dzialala tak jak ja to by ich tyle nie bylo:/ Odpowiedz Link Zgłoś
krista57 Re: Yoma 24.06.09, 23:00 Przerażona tym ci piszecie zakładam okulary i patrze..patrzę. Nie mam mszyc ani slimaków na niczym,dosłownie na niczym ani na balkonie ani na działce.Moje róże posadzone wiosną mają sie dobrze. Nie wiem od czego to zależy. Buszują jedynie stada mrówek przy okopanych drzewkach owocowych. Czy może to im zaszkodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Yoma 24.06.09, 23:20 "Buszują jedynie stada mrówek przy okopanych drzewkach owocowych. Czy może to im zaszkodzić? " Skoro sa mrowki w duzych ilosciach to moga byc i szkodniki.U mnie na rumiankach i rozach spaceruja stada mrowek bo pozeraja mszyce. Odpowiedz Link Zgłoś
krista57 Re: Yoma 24.06.09, 23:33 Sad sładający sie jak narazie z 3 drzewek owocowych znajduje się w dużej odległosci od rabat kwiatowych na których brak /jak narazie/ jakichkolwiek szkodników.Oby jak najdłużej! Może to zasługa ziemi gliniastej? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Mrówki a mszyce 25.06.09, 17:21 No, niestety muszę Cię zmartwić. Mrówki mszyc nie zjadają, wręcz przeciwnie - bronią przed drapieżnikami, bowiem bardzo smakuje im spadź przez mszyce produkowana. Naturalnymi wrogami mszyc są biedronkowate (wraz z ich mało atrakcyjne z wyglądającymi larwami) i złotooki. A u mnie gnojówka z pokrzyw już gotowa i nawet ją dzisiaj zastosuję, tym bardziej, że katar okrutny mam, więc mnie nawet największy smród nie wzruszy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mrówki a mszyce 25.06.09, 18:08 No poważnie, mrówki hodują mszyce. Stąd, jeśli mrówki ganiają po kwiatku, to kwiatek albo ma już mszyce, albo zaraz będzie miał... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Yoma 25.06.09, 14:17 No nic, będziem tępić. Ale wiecie, to ciekawe. W zeszłym roku mszyce cholery skupiły się na klonach i całej reszcie upraw dały spokój. I było to jakieś rozwiązanie problemu. W tym roku są na bardzo wielu rodzajach upraw, a na klonach wcale a wcale. Przejadło im się, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: jak nie mszyce to slimaki 24.06.09, 22:57 Granulki z Ferramolem sa dopuszczone do upraw bio z tej racji, ze zawieraja zwiazki zelaza wystepujace w naturze. co innego granulki, ktore powoduja, ze slimaki traca sluz. co do piwa trzeba byc systematycznym i nie poprzestawac na jednym talerzu, problem w tym, ze moze sie to zrobic malo ekonomiczny proceder ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: jak nie mszyce to slimaki 25.06.09, 16:04 Miałam mszyce, ale zdławiłam je w zarodku. Teraz na wschodnim balkonie pojawił mi się za to mączniak na wysianych w tym roku niezapominajkach, opryskuję środkiem mączniakobójczym juz trzeci dzień i poprawy nie widać... Chyba powinnam już te nieszczęsne niezapominajki wyrzucić, ale strasznie mi ich szkoda, juz tak duże urosły. Jak myślicie, czy jest jakaś szansa? Może te opryski są nieskuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: jak nie mszyce to slimaki 25.06.09, 18:09 Bo mączniaka łobuza trzeba zwalczać, zanim się pojawi. Jak już jest, to przepadło, raczej pryskaj to, co obok, żeby się nie przeniósł. Odpowiedz Link Zgłoś