graja7 28.06.09, 20:25 Do dzisiejszego dnia lilie pięknie rosły w różnych cześciach ogrodu i rózne odmiany. Z niecierpliwoscią wyczekiwałam kwaitów. Teraz patrzę a tu i ówdzie ppak u nasady jakby gnije i potem odpada. Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 28.06.09, 21:41 Szara pleśń.Oprysk-rowral,ronilan,sumilex,albo inne środki. Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 29.06.09, 12:56 Dziękuję Mirzan za diagnozę. Zamierzam kupić zalecany przez ciebie Rovral, tylko że te pąki zostały już porażone i kolejno odpadają, więc już po sprawie. A może trzeba mimo to opryskać? Całe rośliny wyglądają pięknie, wysokie, grube łodygi, zielone skórzaste liście, tylko ta choroba ukryłą sie w pąkach i jej nie mogłam zauważyć. Masz w liliach doświadczenie, więc powiedz, kiedy ty dokładnie opryskujesz. Będę wdzięczna. W zeszłym roku kwiaty były przepiękne, choć czasem jakiś pojedynczy pączek odpadał. Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 30.06.09, 13:31 Jeszcze raz się odzywam, bo mnie te lilie wkurzają. Takie piękne rośliny, ale juz bez paków. Czy tylko ja mam taki problem? U was wszystko w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: kurzu porywy 30.06.09, 14:06 Współczuć wypada {Grai}, bez dwóch zdań. Nie ma co się żołądkować, taki grzybny, mokry rok. A i wątroba zacznie z żalu pobolewać, niedajbóg... Czyż inne rośliny bezkwietne nie są też piękne? Takie np wątrobowce, a propos, toż to cud parteru! upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/MarchantiaPolymorpha.jpg Szkoda, że naprędce nie znalazłem ich zdjęć z ich pięknymi "parasolkami". I tych z powłoką, okrągłych - i tych z jeno "drutosterczącymi", bez powłoki, "prasaola" gametofitami. Dla mnie cudne kwiaty storczyków nie przesłonią prawdy, że pasożytują one na innych roślinach, arystokracja soobiepańska... Nasięźrzał też piękny, ale samotny. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: kurzu porywy 03.07.09, 10:51 Jak nie samotne elajosomy to storczyki-pasozyty. Storczyki sa epifitami! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: jak 05.07.09, 00:27 Jak nie skrobanie, to podskrobywanie... Nudzimy się? Nie chciałem pisać, że storczyk, swym zwisaniem na innych, pół pasożytem tedy jest. Ale zawsze na perfekcjoniski możemy liczyć, żart wynicowywujące nawet... :-) I dlaczegóż ów elajosom ma być "samotny"? Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: jak 05.07.09, 13:46 > Nudzimy się? Wlasnie, chyba niektorzy sie nudza, ze juz w ktoryms kolejnym watku wypisuja dyrdymaly po nocy. Elajosom samotny, bo nie podczepiony do tego, co go czyni elajosomem. Polecam przeczytac definicje polpasozyta. Jak Darowi cos zwisa to tez jest polpasozytem? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: jak 05.07.09, 15:23 Nie. Dar jest półpasożytem nie wtedy, gdy mu zwisa, lecz kiedy sam zwisa :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzazuza Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 09:59 U mnie też, zwłaszcze te pierwsze,najwcześniejsze, dzisiaj trochę bardziej sucho i pierwsze kwiaty już się otwierają, niestety niektóre takie pokurcze :) Widać, tak musi być w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 13:14 Jeśli cię to pocieszy, to też mam taki problem. Postawiłam wstępną diagnozę "bo mokro" i proszę, miałam rację. Mogę sobie tę rację powiesić na gwoździu... I to gdzie, kurczę - na piasku! A teraz przez parę dni było suszej i już się pokazuje poskrzypka cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 13:28 Doczytałam się właśnie, że: 1. szara pleśń szkodzi także liściom, a liście u moich zdrowe jak koń 2. istnieje robal pt. ostępka lilianka, który daje takie efekty, czy ktoś może wie, jak wygląda i czy jest bardzo mały, tak że go nie widać? Bo gugiel jest głąb. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 14:03 >Ostępka lilianka, [...] czy ktoś może > wie, jak wygląda i czy jest bardzo mały, tak że go nie widać? Bez przesady, to nie bakteria. Jej larwy zeruja wewnatrz paka, wiec po przepolowieniu go bedza widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 14:47 No dzięki kochani za odzew. Myślałam, że tylko u mnie jakaś plaga, a mam ziemie piaszczystą i przepuszczalną. Zawsze te moje lilie były cudowne i właśnie, co za pech, w tym roku postawiłam na lilie. Kupiłam wiele odmian i cieszyłam się ,że tak pięknie rosną. ŁOdygi i liście są zdrowiutkie do dziś. Ale pąki u większości szlag trafił, chociaż niektóre zostały i, tak jak piszecie, ostatnio było bardziej słonecznie, więc te resztki kwitną. Poskrzypkę wytępiłam wcześniej i jakoś jej nie spotykam. Może za rok będzie lepiej. Nie będę opryskiwać,bo to nic nie da. Pozdrowionka dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 16:40 Mogło towarzystwo zgłupieć, przygotowało się na piasku na suszę, a tu powodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 16:38 Przędziorek też nie bakteria, a nie widać. W każdym razie, jak ją widać, to to nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 17:08 yoma napisała: > Przędziorek też nie bakteria, a nie widać. Dla kogo nie widac, dla tego nie widac. Kupic sobie lupke i bedzie widac! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 19:50 A widać ostępkę bez lupki? Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 20:49 Nie wiem, ale nawet jak nie widac (larwy czesto opuszczaja miejsce zerowania) to na pewno zobaczysz w paku slady zerowania. Bedzie sie on roznil od uschnietego paka. Jesli cos takiego sie dzieje to trzeba obejrzec paki. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 04.07.09, 13:08 Uschnięte, a także wyżerowane, różnią się od zgniłych. No dobra, szukamy dalej. Trzy kwiaty w każdym razie mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzazuza Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 20:35 W międzyczasie doczytałam, że to może być: poskrzypka liliowa (Lilioceris lilii). Rosliny należy opryskać insektycydem np. Owadofos 540 EC lub Mospilan 20 SP (w fazie tworzenia pąków) bo larwa włazi do pąków właśnie... Poskrzypka jest duża i czerwona (większa i dluższa od biedronki) i łatwo ją rozdeptać, gorzej z larwami... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 04.07.09, 13:12 Nie to, przynajmniej u mnie. Poskrzypka dopiero parę dni temu zaczęła się pokazywać, jak się zrobiło suszej, zresztą byłoby widać ślady żerowania i larwy WSZĘDZIE. W tych zaatakowanych pąkach nic nie widać, chyba że jest bardzo małe. Bym jednak winiła ulewy tropikalne, zakłócają liliom metabolizm, cy cóś. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 03.07.09, 23:22 niestety, ja mam to już drugi rok z rzędu.....Mam nadzieję, że w przyszłym roku lilie zakwitną pełnią swoich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lilie zrzucają pąki - dlaczego? 05.07.09, 15:24 Ja się poddaję. Skoro nawet kurki są latoś robaczywe, to czego my chcemy od lilii. BTW ale mi zaraz lunie! Odpowiedz Link Zgłoś