Dodaj do ulubionych

Ludisia discolor

17.12.03, 13:13
Kupiłem właśnie tego storczyka, ma 2 kwitnące już pędy i dwa rozwijające się
kwiatostany. Niewiele jednak mam informacji o jego uprawie. Czy ma jakieś
szczególne wymagania ?
Obserwuj wątek
    • puma002 Re: Ludisia discolor 20.12.03, 12:08
      Czy jest to storczyk o purpurowych liściach we wzorki z białymi belejakimi
      kwiatuszkami? Jeśli tak, to ja kiedyś takiego chabazia miałam. Zupełnie
      niekłopotliwy w uprawie, wystarczy podlać od czasu do czasu nie za dużo.

Pozdrawiam:)
      • wari Re: Ludisia discolor 22.12.03, 23:56
        Sorki, ale chodziło mi o jakieś bardziej precyzyjne informacje :).
        • zawisak Re: Ludisia discolor 23.12.03, 16:47
          Tu chyba są najbardziej precyzyjne:
          www.storczyki.org.pl/
          Pozdrawiam światecznie
          • wari Re: Ludisia discolor 27.12.03, 13:25
            Dzięki Zawisak, ale nie trafiłeś. Znam polecaną stronę od 100 lat i na nią
            zajrzałem najpierw. Na "storczykach" nie ma ani słowa o Ludisia. Nie ma jej
            zarówno w opisach gatunków jak i nikt nie pisał o niej na tamtejszym forum :(.
    • jerzy.wozniak Re: Ludisia discolor 27.12.03, 15:46
      Witam na forum Gazety!
      Ludisia albo jak kto woli Haemaria discolor jest storczykiem uprawianym dla
      pięknych ozdobnych liści. Kwiaty są raczej niepozorne i nie mają większego
      znaczenia dekoracyjnego. Występuje w Birmie i Indonezji. Może być uprawiana w
      prawie normalnej ziemi w doniczce. Doskonale roślina okrywowa często uprawiana
      w dużych oknach kwiatowych. Lubi wilgotne powietrze i ocienione stanowisko. W
      mieszkaniu zwykle schną jej końce liści i raczej słabo rośnie. Bardzo ważna
      jest dobra przewiewność podłoża i jak najlepszy drenaż. Uznawana za trudną
      roślinę do uprawy doniczkowej w domu. Wymaga dość wysokich temperatur i
      ochrony przed przeciągami. Często sadzona w terrariach z lubiącymi wilgoć i
      ciepło gadami i płazami. Piękne liście stanowią doskonała dekorację każdego
      takiego miejsca. Nie wolno jej wystawiać na słońce! Do uprawy najlepsza jest
      mieszanina ziemi do kwiatów i torfu. Wskazane jest dodanie perlitu lub
      styropianu w celu poprawienia przewiewności podłoża. Podlewamy tak aby było
      ono stale lekko wilgotne. Rośliny wymagają jak najczęstszego zraszania – jeśli
      są uprawiane w mieszkaniu jako rośliny doniczkowe. Ludisia kwitnie jesienią i
      z początkiem zimy, gdy zrobi się nieco chłodniej i słońce jest niżej. Duże
      osobniki tworzą wiele wysokich kwiatostanów. No to tak w skrócie o tym pięknym
      liściastym storczyku.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • wari Re: Ludisia discolor 28.12.03, 23:43
        Dziękuję za informacje. Dobrze się składa bo była kupiona z myślą o dużym
        terrarium z rzekotkami które jednak będzie gotowe dopiero za kilka miesięcy.
        Mam nadzieję, że do tego czasu nie padnie w warunkach mieszkania. A liście ma
        rzeczywiście piękne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka