gnida6 08.07.09, 14:23 Tekst linka Mam kilka takich na działce, przepraszam za jakość, ale robione telefonem. Liście mają około 10cm bez łodygi. To "jajo" wygląda jakby w środku były paczki małych kwiatków. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: Proszę o pomoc w identyfikacji rośliny 08.07.09, 14:54 Ostrożeń i chyba warzywny --- dagmargallery.republika.pl ogrodziolowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gnida6 Dzięki, idąc tropem ostrożca 08.07.09, 15:12 znalazłam coś podobnego, bardziej mi to moje na barszcz zwyczajny wygląda, ale pewności nie mam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dzięki, idąc tropem ostrożca 08.07.09, 15:44 Mnie też to wygląda na barszcz zwyczajny. Miejmy nadzieję, że nie jest to barszcz Sosnowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
gnida6 Re: Dzięki, idąc tropem ostrożca 08.07.09, 16:46 Ja też, a wiesz może jak to odróżnić? Czy jak wykopię z korzeniem, to wystarczy, żeby wyplenić? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dzięki, idąc tropem ostrożca 08.07.09, 17:49 Odróżnić bardzo łatwo. Jak go pomacasz gołymi rękami i nie będzie oparzeń, to nie barszcz Sosnowskiego. Tylko zwyczajny. Zwalczyć trudno. Spróbuj go wykopywać i nie dopuszczać do wydania nasion. Samo obcinanie kwiatostanów może nie wystarczyć, bo on wprawdzie jest teoretycznie dwuletni, ale o tym widocznie nie wie i potrafi rosnąć dłużej, niż dwa lata. No i często bywa tak, że coś wyrasta z kawałków korzeni pozostawionych w ziemi. Wyplenianie może potrwać kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Dzięki, idąc tropem ostrożca 08.07.09, 18:52 Mnie to przypomina rośline, która kiedyś kupiłam jako bylinę ozdobną, a okazał się krwiściągiem mniejszym.'Chwastowate' toto miało kwiatostany bez koloru, ale listki ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gnida6 :-))) 08.07.09, 19:38 Właśnie metody organoleptycznej wolałabym nie stosować w celu rozpoznania :-)) Wykopię to świństwo i spalę, cokolwiek to jest... Dzięki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Proszę o pomoc w identyfikacji rośliny 08.07.09, 19:55 faktycznie, że to barszcz, a tak mi się skojarzył z ostrożeniem :( --- dagmargallery.republika.pl htto://ogrodziolowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś