magze 11.07.09, 20:59 mam mały problem, czy ktos pamięta, kiedy w polsce pojawiły si epierwsze clematisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: powojniki 11.07.09, 21:18 Powojnik zwyczajny (clematis vitalba) rośnie w Polsce dziko. Od jak dawna - nie wiem, bo możliwe że został kiedyś zawleczony i zdziczał. Ale na pewno był w Polsce dużo dawniej, niż sięga pamięć najstarszych żyjących ludzi. Jeżeli chodzi o powojniki ogrodowe, to jeszcze pół wieku temu były raczej rzadkością. Uprawiano je, ale nie na tak masową skalę, jak obecnie i nie było tak efektownych odmian - przecież wciąż pojawiają się nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: powojniki 11.07.09, 21:29 Uuuuuu, kiedy pojawil sie pierwszy Clematis alpina to najstarsi gorale nie pamietaja! Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: powojniki 11.07.09, 23:57 Przepraszam za błędy, ale pisałam nie na swoim komputerze i w dodatku z inną klawiaturą oraz w dużym deficycie czasowym. Na spotkaniu był dyskutowany problem pojawienia się gat clematis w Polsce i niestety nikt nie potrafił na to odpowiedzieć. Dziękuję za inf. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: powojniki 12.07.09, 07:08 Czyli chodzi o pojawienie się gatunków dziko rosnących, a nie o uprawę? Bo to jest duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: powojniki 12.07.09, 10:24 Aha. To coś też wiem na ten temat, chociaż niewiele. Jednym z pierwszych powojników wielkokwiatowych (mieszańców) był powojnik Jackmana otrzymany w roku 1860 i powszechnie uprawiany w krajach zachodniej Europy. A więc i na ziemiach ciut na wschód od Odry, gdzie zimował całkiem dobrze. W środkowej Polsce wymarzał podczas ostrych zim, jakie dawniej często się zdarzały, a których nie doświadczyła dzisiejsza młodzież. W książce DRZEWOZNAWSTWO z 1955 r (praca zbiorowa) można przeczytać o później otrzymanych mieszańcach wielkokwiatowych: "Jedne z nich nadają się bardziej do pędzenia w szklarniach, inne do uprawy w gruncie. Brak nam miarodajnych obserwacji co do uprawy gruntowej tych mieszańców w poszczególnych strefach klimatycznych Polski, dlatego też nie podajemy doboru odmian." Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: powojniki 12.07.09, 17:39 Bardzo dziękuję.Tzn jest to prawdopodobne, że np we Wrocławiu mógł się pojawić na początku XX w. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: powojniki 12.07.09, 17:50 Nawet pod koniec XIX. Oczywiście mógł, ale nie musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: powojniki 12.07.09, 18:18 Ogrod Botaniczny we Wroclawiu zalozono w 1811 roku. Mozesz tam napisac, tylko okresl co to znaczy "odmiana uprawna". Czy gat. botaniczny w ogrodku to juz odmiana uprawna czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: powojniki 12.07.09, 18:43 Jeszcze jedno: zdecyduj sie, czy chodzi Ci o Polske czy o Wroclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: powojniki 12.07.09, 20:55 ojej, napisałam np. we Wrocławiu, skoro zasięg terytorialny powszechnej uprawy obejmował ziemie cit na wschód od Odry. A Wrocław leży nad Odrą, stąd moje skojarzenie. Pomijam względy historyczne i odnoszę się do obecnych granic naszej Ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: powojniki 12.07.09, 21:33 > ...skoro zasięg terytorialny powszechnej > uprawy obejmował ziemie cit na wschód od Odry. A to sa udokumentowane dane czy tylko czyjes domniemanie? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: czut', czut' 13.07.09, 10:39 Szukając perfekcjonistycznych pobratymców czuję, że słowo "ciut" [zdeortograficznione: "cit"] u {Magze'y} podpowiada, że ona rodem zzabużanka jest, ergo - z Wrocławia... ;-) *** To My! Perfekcjoniiiiści! To My! Perfekcjoniiiiści! Na bój poszlibyśmy! Na bój Na bój, na bój! Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: czut', czut' 13.07.09, 12:26 Zapewne były w pałacowych oranżeriach już w XIX w.Kilka "ogródkowych", które pojawiły się w latach 20-30 XX w. na warszawskiej Sadybie i Żoliborzu było sensacją. W latach 50-tych brat Stefan Franczak- jezuita, jeden z najwybitniejszych światowych hodowców sprowadzał sadzonki z zagranicy. Jemu i jego odmianom (68- w tym wielu "medalowym") zawdzięczamy popularyzację clematisa począwszy od lat 60-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: czut', czut' 15.07.09, 08:56 Bardzo dziękuję za inf. Jestem "o niebo" mądrzejsza:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czut', czut' 15.07.09, 10:14 Oj, tak. "Brat ogrodnik" miał duże zasługi w rozpowszechnianiu różnych ciekawych roślin, nie tylko powojników. Odpowiedz Link Zgłoś