sn1p3r 27.08.09, 16:43 Witam Mam problem z trawa - miejscami jest zolta. Co moge zrobic, zeby bylo lepiej? Dodam, ze kosze mniej wiecej co 10 dni, staram sie czesto podlewac (jesli nie padalo od 3-4 dni, to podlewam). Wyglada to tak jak na obrazku Wieksze zdjecie jest tu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: zolta trawa 27.08.09, 18:10 Hmmm... jest to trochę w kratkę... był sypany nawóz? Odpowiedz Link Zgłoś
sn1p3r Re: zolta trawa 28.08.09, 08:50 tak, zgodnie "z instrukcja" po 10 dniach po "polozeniu trawy" - bo to trawa z rolki (hodowana na folii) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zolta trawa 28.08.09, 09:43 Trawa z rolki o wiele łatwiej wysycha, niż normalnie wysiewana. Odpowiedz Link Zgłoś
sn1p3r Re: zolta trawa 28.08.09, 08:50 to jeszcze dodam takie informacje: a) trawa pod siatka jest zawsze ladniejsza - dwa dni temu kosilem calosc, dzis rano trawa pod siatka urosla o okolo 3cm! a trawa na tej zoltej czesci o polowe mniej b) pod siatka jest kilka cm nizej - jest lekki spadek c) po trawie sie nie chodzi wcale Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: zolta trawa 28.08.09, 09:31 Trawa z rolki ma to do siebie, że nie każdy jej metr jest taki sam, zdarzają się kawałki po prostu gorszej jakości, ze słabsza trawą. Spójrz tutaj: images39.fotosik.pl/185/6b813ab96ee0fa85med.jpg Teren eleganckiego osiedla, trawa najlepszej jakości, kładziona przez wykwalifikowaną firmę, od momentu położenia dba o nią rzesza ogrodników, a żółtych placków nie dało się uniknąć. U Ciebie być może istotne jest to, że gorsze fragmenty sa na wzniesieniu, pewnie woda spłynęła i dlatego pod siatką jest ładniej. Podlewaj, zasilaj, obserwuj i uzbroj się w cierpliwośc, a jesli to nic nie da, wymień te kawałki na nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sn1p3r Re: zolta trawa 28.08.09, 13:49 jeszcze jedna sprawa - nawozic czy nie? :) bo widze dwa rozne glosy co sie moze stac, gdy narzuce troche nawozu i duuuzo podleje (zeby trawy nie wypalilo) czy z "przesytu" nawozu cos sie moze stac? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zolta trawa 28.08.09, 14:05 Watrzymaj się na razie z nawożeniem. Podlewanie jest ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zolta trawa 28.08.09, 14:06 Miało być "wstrzymaj" oczywiście. Coś w klawisze źle trafiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ted222 Re: zolta trawa 28.08.09, 09:28 Wygląda na brak azotu, spróbować posypać mocznikiem ale DELIKATNIE i nie siewnikiem tylko ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: zolta trawa 28.08.09, 10:09 Ja bym tylko podlewała, niczym nie zasilała, bo wygląda na to, że trawa nie ukorzeniła się należycie, a w takim przypadku nawóz moze zaszkodzić.Mogła być słabsza trawa jak ktoś zauważył, ale mogło też podłoże, gdzie są te suche placki być bardziej zbite, więcej udeptywane niż pod płotem, co utrudniło wrastanie korzeni.Może zaszkodził zbyt wcześnie sypany nawóz, a może w tym miejscu była dosypana inna ziemia(nie orna, lecz wzięta z głębszych warstw, uboga o niskiej zawartości próchnicy) dla wyrównania przed ułożeniem tej trawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sn1p3r Re: zolta trawa 28.08.09, 13:48 to dodam jeszcze, ze trawa byla kladziona jakos w maju. przez pierwsze tygodnie bylo ok. Co mam zrobic poza podlewaniem? I jak czesto podlewac? Zeby nie zgnilo czy cos. Faktycznie podloze tam bylo slabe, wiec "narzucilem" troche ziemi - takiej do trawy (nie do doniczek). pytanie czy normalnie ja kosic, czy moze przez jakis czas wogole jej nie kosic? a moze kosic czesciej? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.k3 Re: zolta trawa 31.08.09, 09:06 Podlewac i kosic. Taka wysoka trawa jak na zdjeciu wyglada brzydko. Moze firma popelnila jakis blad i w ramach reklamacji mogliby wymienic lub uzupelnic te lyse kawalki? Jak na moje oko to wyglada na to ze to tegoroczna susza zalatwila ten trwnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: zolta trawa 31.08.09, 10:23 Według mnie trawa szybciej 'się pozbiera' jeśli przez jakiś czas nie będzie koszona.Roślina,(a wiec trawa też) by się ukorzenić potrzebuje wystarczająco dużo części zielonej.Tylko dobrze ukorzeniona i nawodniona trawa znosi częste koszenie.Jeśli jednak gleba w tym miejscu będzie słaba, albo podłoże jest innego rodzaju, to trawnik nie będzie mieć jednolitego wyglądu na dłuższa metę.Po nawożeniu może wyglądać jednolicie przez krótki czas, a potem znów w tym miejscu będzie słabszy, szczególnie w lecie, w czasie suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sn1p3r Re: zolta trawa 07.09.09, 11:23 Jak dlugo mam prowadzic ta kuracje polegajaca na podlewaniu? Juz drugi tydzien codziennie podlewam i nie kosze trawy. Moze juz czas, zeby uzyc jakiegos nawozu? Odpowiedz Link Zgłoś