Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do fanów Anwilu

IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 14.05.01, 21:29
    Nie ma zamiaru bluzgać na Anwil, ani na Was. Naprawdę mam pytanie - jak
    NAPRAWDĘ nazywa się Wasz klub? Jesteście ewenementem w skali kraju, bo daliście
    sobie narzucić nazwę jakiejś tam firmy. Były farby "Nobiles" -
    krzyczeliście "No-bi-les!", jest "Anwil" - krzyczycie "An-wil!". Coś takiego
    byłoby nie do pomyslenia we Wrocławiu. Kibice tutaj wierni są nazwie i
    barwom "WKS Śląsk", na żużlu dopingują nie Atlas, ale Spartę itd. Gdy w
    Zielonej Górze nazwano klub "Morawski Zielona Góra" kibice nadal
    skandowali "Falubaz". Nawet w Pniewach grał "TM Miliarder", ale dla tamtejszych
    kibiców zawsze był to "Sokół". Tak jest wszędzie, ale nie we Włocławku. Czym
    dla Was jest nazwa ukochanego klubu - nazwą firmy??? Gdyby sponsorem klubu z
    Włocławka została jakaś stocznia, albo gorzelnia, co byście krzyczeli?
    A może to właśnie Nobiles założył wasz klub? Nie wiem...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Squ Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.01, 01:13
        Ja tez jestem bardzo ciekaw jak to jest z ta nazwa.
        Zastanawia mnie dlaczego logo Wloclawskiej druzyny
        jest skonstruowane tak jakby druzyna nazywala sie Anwil
        (producent PCW??). I dlaczego we Wloclawskiej "hali"
        publicznosc wymachiwala wielkimi flagami nawet nie z
        logo Anwilu Wloclawek ale wlasnie zakladow chemicznych
        Anwil? Moze to byla ekipa zakladowych kibicow?
        • Gość: Piolo Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 15.05.01, 01:53
          Gość portalu: Squ napisał(a):

> Ja tez jestem bardzo ciekaw jak to jest z ta nazwa.
          > Zastanawia mnie dlaczego logo Wloclawskiej druzyny
          > jest skonstruowane tak jakby druzyna nazywala sie Anwil
          > (producent PCW??).

Właśnie, to nie jest nawet herb, to logo. I to jakie -
          pasek, piłka i nazwa firmy.

> I dlaczego we Wloclawskiej "hali"
          > publicznosc wymachiwala wielkimi flagami nawet nie z
          > logo Anwilu Wloclawek ale wlasnie zakladow chemicznych
          > Anwil? Moze to byla ekipa zakladowych kibicow?

Czy nie ma tam flag klubowych? Barw? Naprawdę nie
          rozumiem. Jest taka firma, robi chyba kosmetyki, a
          nazywa się "PUPA". Tak sobię myślę..
          • Gość: Piolo Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 15.05.01, 17:25
            Hmmmmm... Czyżbym zadał za trudne pytanie?
            • Gość: Squ Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.01, 21:46
              Piolo: wyglada na to ze zabiles im cwieka... A szkoda bo mialem nadzieje ze
              znajdzie sie ktos kto wyjasni ta sprawe. Wstukalem w google.com "Anwil
              wloclawek historia" ale znalazlem jedynie trzy stronki (nie przykladalem sie za
              bardzo :D) ktore mialby cos wspolnego z Wloclawska druzyna... Na oficjalnej
              stronie klubu nie znalazlem zadnej historii, zas na nieoficjalnej link do
              dziejow Anwilu w extraklasie byl nieaktywny.. czyzby brakowalo na ten temat
              danych ??? Na strone fanklubu nie chcialem juz zagladac zniechecony negatywnymi
              doswiadczeniami z poprzednich siteow...
              • macias Re: Pytanie do fanów Anwilu 15.05.01, 23:04
                Tak, a co ma historia klubu czy jego strona do tego, co krzycza kibice?!
                Zastanow sie, zanim cos zrobisz, bo straciles chyba czas...

Poza tym, jesli juz chcesz przeszukac polska siec, to raczej uzywaj polskich
                wyszukiwarek, a nie Google, ktore slabo obsluguja polskie krzaczki.
                • Gość: Piolo Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 15.05.01, 23:43
                  Ponieważ kibice Anwilu (ahem!) jakoś nie radzą sobie z odpowiedzią na nasze
                  pytania, możemy się jedynie domyślać, że drużyna z Włocławka to po prostu WTK
                  Anwil i już. Na oficjalnych stronach klubu nie ma nawet daty założenia. Po
                  prostu, klub bez tradycji i nazwy. Każdy może przyjść, kupić kilku zawodników,
                  nazwać drużynę jak chce, wetknąć kilku panom flagi z logo firmy i już mamy
                  objazdową reklamę! A co będzie po kochanym "Nobilesie" i "Anwilu"?
                  Może "Winiary", albo "Always"? Już chyba lepiej byłoby pozostać przy skrócie
                  WTK...
                  I proszę, nie nazywajcie Śląska "garncarzami", bo jak mamy się
                  rewanżować? "Nawoziki"?
                  Pozdrowienia dla fajnych kibiców obu drużyn.
                  Zapraszam do dyskusji.
                  • Gość: tom Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.kup.gov.pl 16.05.01, 11:14
                    Gość portalu: Piolo napisał(a):

> Ponieważ kibice Anwilu (ahem!) jakoś nie radzą sobie z odpowiedzią na nasze
                    > pytania, możemy się jedynie domyślać, że drużyna z Włocławka to po prostu WTK
                    > Anwil i już. Na oficjalnych stronach klubu nie ma nawet daty założenia. Po
                    > prostu, klub bez tradycji i nazwy. Każdy może przyjść, kupić kilku zawodników,
                    > nazwać drużynę jak chce, wetknąć kilku panom flagi z logo firmy i już mamy
                    > objazdową reklamę! A co będzie po kochanym "Nobilesie" i "Anwilu"?
                    > Może "Winiary", albo "Always"? Już chyba lepiej byłoby pozostać przy skrócie
                    > WTK...
                    > I proszę, nie nazywajcie Śląska "garncarzami", bo jak mamy się
                    > rewanżować? "Nawoziki"?
                    > Pozdrowienia dla fajnych kibiców obu drużyn.
                    > Zapraszam do dyskusji.

Ja Jestem Kibicem WTK ANWIL WŁOCŁAWEK, poprzednio WTK AZOTY/NOBILES WŁOCŁAWEK,WTK
                    N/A Włocławek jeszcze wcześniej WTK Provide Włocławek, a najwcześniej Włocławii.
                    Ja chociaż umiem w przeciwieństwie do was, szanowni kibice WKS Śląsk Zepter Idea
                    Wrocław, wymienić wszystkie nazwy mojego klubu. Historia nie nie jest długa, ale
                    za to bogata.
                    Na meczach też śpiewamy WTK.
                    A wolę mieć koszulkę Anwilu w PLK, niż Włocławii w okręgowej.
                    Jak trzeba będzie to będę śpiewał ORLEN.
                    Jak się kocha klub to się nie myśli o takich szczegółach. Nie potrzebuję symboli
                    przynależności, bo i tak czuję się uczuciowo związany z WTK.
                    A tak w ogóle to co wy garnki, hoopy wiecie o miłości do drużyny?

• Gość: Smoluch Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.users.skanska.se 16.05.01, 11:39
                      Gość portalu: tom napisał(a):

> Ja Jestem Kibicem WTK ANWIL WŁOCŁAWEK, poprzednio WTK AZOTY/NOBILES WŁOCŁAWEK,W
                      > TK
                      > N/A Włocławek jeszcze wcześniej WTK Provide Włocławek, a najwcześniej Włocławii
                      > .
                      > Ja chociaż umiem w przeciwieństwie do was, szanowni kibice WKS Śląsk Zepter Ide
                      > a
                      > Wrocław, wymienić wszystkie nazwy mojego klubu. Historia nie nie jest długa, al
                      > e
                      > za to bogata.
                      Śląsk Wrocław, PCS Śląsk Wrocław, Śląsk Eska Wrocław, Zepter Śląsk Wrocław,
                      Zepter Idea Śląsk Wrocław - ZAWSZE ŚLĄSK WROCŁAW,
                      > Na meczach też śpiewamy WTK.
                      > A wolę mieć koszulkę Anwilu w PLK, niż Włocławii w okręgowej.
                      > Jak trzeba będzie to będę śpiewał ORLEN.
                      > Jak się kocha klub to się nie myśli o takich szczegółach. Nie potrzebuję symbol
                      > i
                      > przynależności, bo i tak czuję się uczuciowo związany z WTK.

Tak a za pieniądze sprzedaż własną matkę. Jak będziesz miał sponsora w stylu
                      Osram (producent sprzętu oświetleniowego) to co będziesz śpiewał ?????
                      > A tak w ogóle to co wy garnki, hoopy wiecie o miłości do drużyny?

Tutaj to rozwaliłeś mnie zupełnie. My jesteśmy kibicami ŚLĄSKA WROCŁAW i nikt
                      nigdy tego nie zmieni. Dla nas zawsze największą świętością będzie WKS !!!! Gówno
                      wiecie o historii, przywiązaniu do barw, oddaniu, nie ma to dla was żadnego
                      znaczenia. Przypominacie mi czasy komuny, kiedy podobne wycieczki zakładowe,
                      jeździły ma mecze. Jeśteście żalośni.
                      Cała Polska w Cieniu Ślaska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      >

• Gość: Macias Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 12:29

> Na meczach też śpiewamy WTK.
                      > A wolę mieć koszulkę Anwilu w PLK, niż Włocławii w okręgowej.
                      > Jak trzeba będzie to będę śpiewał ORLEN.
                      > Jak się kocha klub to się nie myśli o takich szczegółach.
                      > Nie potrzebuję symbol i przynależności, bo i tak czuję się uczuciowo
                      > związany z WTK.

Znaczy co kochasz konkretnie, bo jakos nie pojmuje?

Prezesa? Przeciez moze sie mnieniac rownie czesto, jak sponsor!
                      Trenera? Jeszcze czesciej!
                      Zawodnikow? Chyba nie, bo sprzedalbys tych gorszych przy pierwszej lepszej
                      okazji, zeby byc wyzej w pucharach albo gdziekolwiek.
                      Parkiet? Wymieniany co chwila, bo co chwila nowe kolorowe logo dochodzi. Juz i
                      tak gowno tam widac! Swoja droga FIBA powinna zabronic ligom krajowym, a te
                      klubom wyklejania parkietow w kazdym mozliwym miejscu. Co to do cholery?
                      Billboard uliczny?! Niedlugo na liniach beda reklamy malowac!

M.in. dlatego tez lubie NBA - czysciutko, schludnie - pieknie. Polak niestety nie
                      potrafi. Zawsze marzylem, zeby objac jakies wysokie stanowisko w dobrym klubie
                      sportowym i pokazac wszystkim palantom, ze da sie zdobyc sponsora bez
                      przyklejania Hoopow, Anwilow czy Zepterow albo Nike'ow do nazw druzyny. Nazwa
                      jest swieta! Tak samo nigdy nie dalbym wykleic boiska. Od tego sa stojaki
                      reklamowe naokolo...

Ale wracajac do sprawy - co w koncu kochasz?
                      Hale? Przeciez sprzedasz ja albo zburzysz, zeby wybudowac nowa i moc grac w
                      Eurolidze!

Prosze - wyklaruj to, bo nie rozumiem.
                    • Gość: Zept.fan Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: 217.8.179.* 16.05.01, 19:04

> A tak w ogóle to co wy garnki, hoopy wiecie o miłości
                      do drużyny?
                      >

nasza miłość, jak garnki z Zeptera, trwa wiecznie...
                • Gość: Squ Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.01, 00:07
                  ehhh... no wiec caly problem polega na tym ze chyba historia klubu ma duzo do
                  tego co krzycza kibice... Chyba naprawde nie trzeba tego tlumaczyc???

Jesli chodzi o google to nie powiem zlego slowa o tej wyszukiwarce. Najwieksza
                  jej zaleta jest prostota i czas ladowania glownej witryny... Jesli znasz rownie
                  funkcjonalna wyszukiwarke ktora lepiej obsluguje polskie fonty to bardzo prosze
                  o info :)
                  • Gość: Macias Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 09:29
                    Gość portalu: Squ napisał(a):

> ehhh... no wiec caly problem polega na tym ze chyba historia klubu ma duzo do
                    > tego co krzycza kibice... Chyba naprawde nie trzeba tego tlumaczyc???

Tak. A zeby poznac historie klubu trzeba pytac o to jego kibicow...
                    Po tym poznaje sie prawdziwego kibica koszykowki w Polsce. Jesli czegos nie wie
                    na przyklad o Papiezu, to zadzwoni do niego i zwyczajnie spyta, nie? ;)

> Jesli chodzi o google to nie powiem zlego slowa o tej wyszukiwarce. Najwieksza
                    > jej zaleta jest prostota i czas ladowania glownej witryny... Jesli znasz rownie
                    > funkcjonalna wyszukiwarke ktora lepiej obsluguje polskie fonty to bardzo prosze
                    > o info :)

http://szukaj.arena.pl - dawny Infoseek
                    • Gość: Kawa-Anw Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 16.05.01, 12:36
                      Cześć Kibice koszykówki ze Śląska i skądkolwiek!
                      Jestem Włocławianinem kibicującym tej druzynie odkąd walczyła w 3 Lidze, wtedy
                      nazywała się ona Włocławia, i tak jak wyjasniał już jeden z kibiców Anwilu,
                      Włocławia to obecnie klub piłki noznej wystepujący w IV lidze. W ramach
                      ciekawostki mogę wam dodać, że we Włoclawku powstała pierwsza zawodowa druzyna
                      koszykówki w Polsce wystepujaca pod nazwą sponsora Provide/Włocławia, a było to
                      w sezonie 1990/1991 w III lidze.Trenerem był M.Noculak i prowadził druzyne
                      przez dwa sezony kiedy to awansowała z 3 do 2 ligi oraz gdy występowała w 2
                      lidze (przed koncem sezonu opuscil druzynę, awans wywalczyła z innym trenerem).
                      Kolejny sezon to juz pierwsza liga i sukces w postaci 2 miejsca w kraju pod
                      nazwą Nobiles(Za PCS Ślask Wrocław). Dalsza historie juz znacie. Piszecie, że
                      rozśmieszją was kolejne nazwy klubu z Włocławka, ale w ogóle nie zauważacie
                      tego co się dzieje u was, przez to jesteście jeszcze bardziej śmieszni. Może
                      wam przypomnieć? PCS/ Śląsk; Śląsk/Eska; Zepter/Śląsk; Zepter-Idea/Śląsk, itd.
                      (powstaje pytanie co to jest ten "Śląsk" - czy to osoba lekkich obyczajów, że
                      tak chętnie zmienia nazwy? Klub z tradycjami, ale nie byłoby tej tradycji gdyby
                      nie sponsorzy!). We Włocławku w przeciwieństwie do Wrocławia, kibice skandując
                      nazwę klubu szanują to, że sponsor wydając olbrzymie pieniądze na ich ulubioną
                      druzynę, chce aby go jednoznacznie z nią utożsamiano. Dobrze by było gdybyście
                      mięli to na uwadze, zadając głupie pytania. Pozdrawiam!
                      • Gość: Squ Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.01, 17:05
                        Gość portalu: Kawa-Anw napisał(a):
                        > Piszecie, że
                        > rozśmieszją was kolejne nazwy klubu z Włocławka, ale w
                        ogóle nie zauważacie
                        > tego co się dzieje u was, przez to jesteście jeszcze
                        bardziej śmieszni. Może

Nikt tak nie napisal...

> We Włocławku w przeciwieństwie do Wrocławia, kibice
                        skandując
                        > nazwę klubu szanują to, że sponsor wydając olbrzymie
                        pieniądze na ich ulubioną
                        > druzynę, chce aby go jednoznacznie z nią utożsamiano.
                        Dobrze by było gdybyście
                        > mięli to na uwadze, zadając głupie pytania. Pozdrawiam!

To chyba nie jest w ten sposob. To ze sponsor wydaje
                        kupe kasy na nasze druzyny wcale nie zasluguje na wielki
                        szacunek (kiedy TPSA zacznie sponsorowac Wloclawska
                        druzyne tez bedziesz ja szanowal? ;> ). Sponsoring nie
                        wyplywa z czystego altruizmu - to sie poprostu oplaca!!!
                        Mam nadzieje ze nie trzeba tego wyjasniac?
                        • Gość: Piolo Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 16.05.01, 19:10
                          No proszę, czyli jednak to "Włocławia", a nie "Anwil". Tym razem zgadzam się ze
                          Smoluchem - to, że kibice we Włocławku tak łatwo zapomnieli o nazwie swojego
                          klubu, jest dla nas co najmniej dziwne. A wiecie, że, na przykład, w Barcelonie
                          kibice nie wybaczyliby prezesom, gdyby ci zgodzili się na umieszczenie logo
                          sponsora na koszulkach? A do was przychodzi firma za firmą, zmienia nazwę klubu
                          jak panienkę, wtyka kibicom flagi z nazwą firmy i już mamy objazdową reklamę
                          farb, nawozów itd. Nie zrozumcie mnie źle, nie mam nic do waszej drużyny, ale
                          dla nas zmana nazwy klubu jest czymś niewyobrażalnym. Na żużlu przeszło, ale
                          Śląsk??? Kawa-Anw napisał: "w ogóle nie zauważacie tego co się dzieje u was,
                          przez to jesteście jeszcze bardziej śmieszni. Może wam przypomnieć? PCS/ Śląsk;
                          Śląsk/Eska; Zepter/Śląsk; Zepter-Idea/Śląsk, itd."
                          Tak, ale zauważ - to zawsze był ŚLĄSK. I kibice zawsze dopingowali WKS ŚLĄSK
                          WROCŁAW, a nie PCS, Eskę itd. Obecna, pełna nazwa klubu, to "Zepter Idea Śląsk
                          Wrocław", ale czy słyszeliście lub widzieliście kiedyś, żeby ktoś we Wrocławiu
                          (oprócz spikera) skandował nazwę producenta garów, albo machał, no nie wiem,
                          flagą z logo IDEI?
                          Ja rozumiem, że sponsorzy duzo dla uczynili dla waszego klubu, ale to nie jest
                          działalność charytatywna! Inwestowanie w drużynę owocuje lepszymi wynikami, a
                          to promuje nazwę firmy. Z naszej strony to wygląda tak, że jak grała Włocławia
                          (w III lidze), to niewiele osób się nią interesowało, a jak przyszedł sponsor,
                          to nagle wszyscy stali się niewiadomo jakimi koneserami koszykówki. Wiem, że na
                          pewno jest wśród was wielu długoletnich fanów kosza, ale większa część
                          publiczności we Włocławku zachowuje się tak szowinistycznie, że na pierwszy
                          rzut oka widać brak tradycji i kultury w dopingowaniu. Ci ludzie w ogóle nie
                          interesowali się Włocławią, zaczęli chodzić na kosza dopiero wtedy, gdy
                          przyszły sukcesy. Dlatego nie ma dla nich znaczenia, co krzyczą, może być
                          Anwil, może być Nobiles, wszystko jedno. Idą tam, gdzie coś się dzieje. A może
                          się mylę?
                          Dla mnie druzyna z Włocławka to Włocławia, a Anwil to producent nawozu.
                          Pomyślcie o tym!
                          Pozdrawiam i przepraszam za przydługi post.
                      • Gość: Zept.fan Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: 217.8.179.* 16.05.01, 19:11
                        Gość portalu: Kawa-Anw napisał(a):

> nie sponsorzy!). We Włocławku w przeciwieństwie do
                        Wrocławia, kibice skandując
                        > nazwę klubu szanują to, że sponsor wydając olbrzymie
                        pieniądze na ich ulubioną
                        > druzynę, chce aby go jednoznacznie z nią utożsamiano.
                        Dobrze by było gdybyście
                        > mięli to na uwadze, zadając głupie pytania. Pozdrawiam!

wnioseki:
                        1. U Was drużyna, żeby przeżyć, sprzedaje się sponsorom
                        (może nawet, żeby kupić bilet na mecz, trzeba się
                        zobowiązać do krzyczenia 'Anwil'?).
                        2. U nas sponsorzy chca byc reklamowani przez drużynę,
                        bo drużyna ma klasę i jest najlepsza.
                        • Gość: Kawa-Anw Re: Pytanie do fanów Anwilu IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 16.05.01, 23:56
                          Rozumiem że kibicujecie wrocławskiej druzynie (jakby
                          jej nie nazywać)i wasz punkt widzenia ma być tym
                          jedynie słusznym. Zgodze się z tym, że we Włocławku
                          jest wielu szowinistycznie nastawionych kibiców, ale
                          do tego przyczynili sie również kibice z Wrocławia.
                          Twierdzicie, że dla was jest tylko Śląsk (żaden
                          Zepter), ale musicie przyznac że najważniejsze dla
                          prawdziwego kibica jest to, aby jego ukochana druzyna
                          w ogóle mogła występować, a najlepiej aby osiągała
                          najlepsze wyniki. Tego nie da sie zrobic bez sponsora.
                          We Włocławku w przeciwieństwie do Wrocławia, sponsor
                          zawsze był miejscowy i dlatego też byćmoże łatwiej
                          przychodziło zaakceptowanie nazwy, także tradycje
                          klubów znacznie sie róznią. Sekcja koszykówki musiała
                          kiedys się oddzielic od Włocławii gdyż klub ten byl
                          bardzo zadłużony, wtedy powstało WTK i właśnie ta
                          nazwa,a nie Włocławia jest bardziej właściwa. Tyle
                          moich wynaturzeń, jeszcze raz pozdrawiam prawdziwych
                          kibiców koszykówki z Wrocławia i nie tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka