Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    27.07.04, 02:01
    Pytanie do osób uprawiających sztuki walki - czy moglibyście powiedzieć, jak
    bardzo "kontuzjogenne" jest to zajęcie?

Pytam się, bo zastanawiam się, czy by tego nie spróbować - ale przyznaję, że
    wizja urazów nieco mnie niepokoi... Rozumiem, że w tego typu sporcie siniaki
    mogą być koniecznością :) - ale jednak wizja wybitych stawów, połamanych
    kończyn, czy obrywania kijem po twarzy mnie nieco odstręcza...

Tak więc - jak często kontuzje się w czasie nauki sztuk walki zdarzają? I
    jakiego kalibru? Pewnie wiele zależy od konkretnej sztuki - jakie więc są
    mniej "kontuzyjne", a jakie bardziej?

Będę naprawdę wdzięczny za Wasze opinie.
    Obserwuj wątek
      • assasin76 zależy jaka sztuka? 30.07.04, 14:37
        karate palce piszczele dla mnie trenig bez kontuzji to nie trening:)
        • yennefer01 Re: zależy jaka sztuka? 11.12.04, 20:33
          0_o to co ty trenujesz i jak to robisz ze jestes w stanie z tymi 'kontuzjami'
          cwiczyc??? lol
          ej no bez przesady nie nazywajmy kontuzjami zbitych stop/palcow, piesci
          zdartych na tarczch do krwi czy siniakow na piszczelach. bo watpie zebys mowila
          o czyms powazniejszym skoro przytrafia ci sie to na kazdym treningu.
      • tanczacynazgliszczach Re: Kontuzje 12.08.04, 02:38
        Proponuję szachy.
      • yennefer01 Re: Kontuzje 11.12.04, 20:43
        > Pytanie do osób uprawiających sztuki walki - czy moglibyście powiedzieć, jak
        > bardzo "kontuzjogenne" jest to zajęcie?
        zalezy czy trenujesz rekreacyjnie czy wyczynowo.
        > Pytam się, bo zastanawiam się, czy by tego nie spróbować - ale przyznaję, że
        > wizja urazów nieco mnie niepokoi... Rozumiem, że w tego typu sporcie siniaki
        > mogą być koniecznością :)
        SA:] przynajmniej w wiekszasci sztuk walki
        > Tak więc - jak często kontuzje się w czasie nauki sztuk walki zdarzają? I
        > jakiego kalibru? Pewnie wiele zależy od konkretnej sztuki - jakie więc są
        > mniej "kontuzyjne", a jakie bardziej?
        kazda sw ma swoje charakterystyczne czeste urazy. mniej urazowe sa na pewno te
        w ktorych nie walczy sie w pelnym kontakcie.

ale nawet w fulkontaktowym kyokushin, ktore trenuje nie ma co az tak sie bac
        kontuzji. z moich obserwacji(hehe jak to brzmi) wynika, ze trudno "cos sobie
        zrobic" na normalnym treningu sredniej grupy, powazne rzeczy zdarzaja sie na
        zawodach, egzaminach itp, czyli wtedy, gdy w walce sie nei oszczedzasz

• elwin73 Re: Kontuzje 21.01.05, 09:05
        na razie nie przytrafilo mi sie nic powaznego (trenuje pol roku), ale w zasadzie
        po kazdym treningu mam since, opuclizne na piszczelach, otarte piesci.. ale to
        raczej nie kontuzje.
        • bianka_85 Re: Kontuzje 02.02.05, 17:09
          w judo jest różnie. mi osobiście kilka się zdarzyło, ale nie aż tak
          poważnych.skręcenia, wybicia, i kontuzja biodra. pozdrawiam entuzjastów sztuk
          walki;)
      • student22 Re: Kontuzje 02.02.05, 20:39
        Witam,
        ja reprezentuje japonskie Jujitsu.
        Na treningach raczej nie ma walki kontaktowej, ale nieustannie zakladamy sobie
        dzwignie duszenia itp, dlatego otarcia i nieustannnie bolace stawy (nadgarstki :-(
        to norma.

pozdrawiam
      • dag_a Aikido 26.02.05, 21:49
        Przez własną nieuwagę i rozkojażenie złamałam obojczyk po dwóch latach
        regularnych treningów! W międzyczasie miałam jeszcze dwa razy podbite oko, raz
        z nie swojej winy a raz z winy innej osoby. Ale w gruncie rzeczy uważam, że te
        wypadki nauczyły mnie, że nie można nawet na chwilę się zddekoncentrować i
        należy mieć oczy dookoła głowy.

Wydaje mi się, że aikido jest dosyć kontuzyjną sztuką samoobrony, dużo jej
        adeptów ma problemy ze stawami, często cierpi odcinek krzyżowy kręgosłupa.
        • twin6 Re: kontuzje 10.03.05, 15:24
          Najbardziej kontuzjogenne są sporty kontaktowe. Zbicia i otarcia wiadomo porty
          wymagające zadawania ciosów. Skręcenia, zwichnięcia sporty stosujące dźwignie i
          rzuty. Jak chcesz bez kontuzji to ćwicz samo kata i walkę z cieniem :) Poza tym
          pamiętaj im więcej krwi i potu na treningu tym mniej w realnej walce.
          Pozdrawiam!
        • alina64 Re: Aikido 21.03.06, 16:04
          ILE CZASU MIAŁAS PRZERWY W TRENINGACH PO ZŁAMANIU OBOJCZYKA?
      • zam6 Re: Kontuzje 14.07.05, 10:28
        hmm... ja chodze na taekwondo, i mialam juz dwie kontujzje, w tym jedna nie
        moge wyleczyc do teraz, ale sa wakacje i mam przerwe w trenowaniu takze może
        cos da sie jeszcze zrobic :) Jedna kontuzja to było złamanie kciuka w dwoch
        miejscach, ale to tylko tak groźnie wygląda ;) Nie robiłam przerwy w
        trenowaniu, bo mó zapał był zbyt duży ab y opuszczac treningi ;) Obecna
        kontuzja to, to ze wiązadło(w kolanie) sie naciągnelo i i puscilo, a zdarzylo
        sie to przy kopnieciu z wyskoku kiedy kolano wygielo mi sie w przeciwna strone
        niz sie zgnia. Trenujac sztuki walki kontuzje są nieuniknione, ale warto sie
        poświeciac, bo efekty sa naprawde tego warte. Naprawde, to tlyko tak groznie
        brzmi, ja tez na poczatku zanim poszlam na piuerwszy trening, bałam sie ze mnie
        tam pobiją, ale zbedne byly moja obawy, bo przeciez w zalerznosci od sportu
        nosi sie rozne ochraniacze itp. Zapisz sie na jakiies walki, naprwde warto! Nie
        pozalujesz ;)
        • liessa Re: Kontuzje 19.07.05, 18:10
          Chodzę dwa lata na karate (shotokan) i nie przydarzyła mi się jeszcze żadna
          poważniejsza kontuzja. Siniaki i obicia na każdym treningu to standard ale
          naprawdę warto się troche poświęcić ;-) Sztuki walki są świetne dla każdego,
          więc polecam. I jeżeli będziesz na siebie w miarę uważać, nie powinno ci się
          przytrafić nic złego. Pozdrawiam :)
          • eltalon Re: Kontuzje 07.12.05, 20:56
            Hmmm
            % lat kiokushin i przez ten czas raz pęknięty łokieć i raz problemy z
            wiązadłami w kolanie. Poza tym bez większych problemów. No może poza "byciem
            obolałym."
            Na zwykłym treningu raczej nie zrobicie sobie krzywdy. Gorzej z turniejami czy
            zaliczeniami.
            Ale tak to jest...
      • dobrzan1978 Re: Kontuzje 25.09.05, 16:59
        zapraszam do sklepu z akcesoriami do sportów walki
        www.fighting.pl
      • misialina4 Re: Kontuzje 16.12.05, 21:03
        ja trenuję judo, tzn narazie właśnie leczę kontuzję (zerwane więzdało),jednak
        przy takim sporcie to kontuzja jest nieunikniona...
        Pozdro
      • bart_canada Zerwane sciegna w palcach i ukruszone zeby 20.03.06, 19:09
        W ciagu 5 lat krav maga i muay thai. Moja wina bo nie zalozylem rekawic i
        ochraniacza na zeby. Aha, waze 100kg.
      • marc3000 Re: Kontuzje 20.04.06, 00:02
        Wedlug mnie jesli madzrze bedziesz cwiczyl i niebedziesz miec zwyklego pecha to
        zadnych kontuzji niebedzie, przynajmiej dopuki bedziesz to robic jako hobby, bo
        jesli zaczniesz jezdzic na zawody to inna sprawa ja np. ternuje boks juz 3 lata
        i kontuzji dorobilem sie z wyjatkiem jednej tylko na zawodach. A jesli chodzi o
        kontuzje to osobiscie mialem zlamana reke i roznego rodzaju naderwania,
        naciagniecia i takie pierdoly o prucz tego mozesz miec zlamany nos, pekniete
        luki brwiowe i to by chyba bylo wszystko
      • dziennikarz12 Re: Kontuzje 18.05.06, 21:36
        zalezy jak trenujesz??rekraacyjnie czy zawodowo??? napisz pod
        gringo100@bredband.net

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka