Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

toruńskie klimaty ....

07.12.04, 10:30
    Za "pomorską"
    ŻUŻEL. Kłopotów Apatora/Adriany ciąg dalszy

Toruńska rebelia

Czy firma Real - do niedawna jeden z głównych sponsorów Apatora/Adriany -
    dąży do upadku toruńskiego żużla? A może chce uzdrowić sytuację w klubie? Na
    razie oferuje pieniądze zawodnikom, którzy zdecydują się odejść do innych
    klubów.

Pierwszy był Piotr Protasiewicz , który po 2 latach startów w
    Apatorze/Adriana odszedł do Bydgoszczy. Razem z nim kontrakt podpisał Robert
    Sawina , a kilka tygodni później z Lotosem Gdańsk postanowił związać się
    Tomasz Bajerski . Obaj są od dwóch sezonów jeźdźcami firmowymi Reala i obaj
    przedłużyli umowy sponsorskie pod warunkiem zmiany barw klubowych.
    100 tys. od łebka
    Apator/Adriana negocjuje aktualnie z Wiesławem Jagusiem , Mariuszem
    Puszakowskim oraz Robertem Kościechą. Dwaj pierwsi uzgodnili już wcześniej
    warunki kontraktów. Czy oznacza to, że nadal będą reprezentować barwy
    Apatora/Adriany? Nie!
    Według naszych informacji Real zaproponował im dodatkowe pieniądze
    (prawdopodobnie chodzi o kwoty po 100 tys. złotych) w zamian za związanie się
    z innym klubem. Obaj zawodnicy nie podjęli jeszcze ostatecznej decyzji. Tak
    samo jest w przypadku Kościechy, który związany jest z firmą Marwit. Według
    nowych propozycji cała trójka w innych klubach mogłaby zarobić nawet dwa razy
    więcej niż w Toruniu.
    - Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Chciałbym jeździć w Toruniu, ale
    tyle pieniędzy... To dla mnie duża szansa. Na razie poprosiłem, żeby do mnie
    nie dzwonić, bo chcę spokojnie się zastanowić - powiedział "Pomorskiej" jeden
    z żużlowców.
    Działacze muszą odejść
    Potencjalnych powodów jest kilka. Mniej prawdopodobny to konflikt szefów
    Reala z prezesem Apatora/Adriany Markiem Karwanem . To byłoby bardzo dziwne,
    bo szef "Aniołów" jest autentycznie zaskoczony działaniem swych niedawnych
    kolegów. Jeszcze w październiku Karwan kilkakrotnie zapewniał, że "dopóki on
    jest prezesem klubu, Real będzie sponsorował toruński żużel".
    Tak naprawdę główną przyczyną kontrowersyjnych poczynań obu firm jest
    zniechęcenie amatorskimi strukturami toruńskiego klubu. Według nieoficjalnych
    informacji sponsorom nie podobają się rządy dyrektora Mirosława Batorskiego,
    kierownika drużyny Piotra Nagla oraz trenera Jana Ząbika (podobno
    kierownictwo klubu kilka razy naciskało sponsorów, aby pieniądzie trafiały do
    kasy klubowej, a nie do kieszeni zawodników).
    Gdy niedawno zablokowano próbę stworzenia Sportowej Spółki Akcyjnej,
    opartej na jasnych zasadach finansowania zespołu żużlowego, biznesmeni
    uznali, że jedynym wyjściem jest doprowadzenie do upadku obecnego zarządu. A
    to najłatwiej osiągnąć, skazując drużynę na sportową i finansową wegetację.
    Nowa siła "Aniołów"?
    Plan jest prosty: w przyszłym roku Apator/Adriana kończy rozgrywki w
    najlepszym razie na miejscu barażowym, klub ma coraz większe kłopoty
    finansowe. W efekcie władzę przejmują nowi ludzie, a do Torunia wracają
    wszyscy wychowankowie klubu (m.in. Jaguś, Kościecha, ale i Tomasz
    Chrzanowski). Nie trzeba będzie nic za to płacić, bo w życie wejdzie tzw.
    prawo Bosmana i żaden klub nie będzie mógł żądać ani złotówki za żużlowca,
    któremu skończy się kontrakt.
    Kierownictwo Apatora/Adriany nie chce komentować tej sprawy.
    - Słyszałem takie plotki, ale na razie nie wierzę w nie. Tym bardziej,
    że właśnie dostałem pismo z Reala, w którym firma wyraża chęć dalszej
    współpracy z klubem. Mam więc nadzieję, że te sygnały się nie potwierdzą -
    mówi Batorski.
    Czy finansowy oraz sportowy upadek obecnego klubu byłby swoistym
    katharsis dla toruńskiego żużla? Trudno w tej chwili to przewidzieć, tak jak
    trudno jednoznacznie ocenić intencję grupy toruńskich biznesmenów. O skutkach
    ich działań przekonamy się zapewne dopiero za rok. Oby były one pozytywne, bo
    tych zmian powstrzymać się już chyba nie da.

Joachim Przybył

------------
    jakoś mnie to wszytko nie dziwi. Ktoś kiedyś pisał, że w Toruniu nie ma
    atmosfery - wide "dream team", teraz zaczyna wyglądać to na piękne polskie
    bagno. Ale może trzeba to najpierw rozpier... żeby potem cos na normalnych
    zasadach funcjonowało?...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda z Krakowa Re: toruńskie klimaty .... IP: *.mpec.krakow.pl / *.devs.futuro.pl 07.12.04, 11:54
        Witam wszystkich , nie chce byc złym prorokiem ale skończy się ta rebelia tym
        co w Kraku. Działacze zostają a klub coraz bardziej się pogłebia.
        Z pozdrowieniami Magda
      • Gość: Chris Bzdura dementuje pogłoski...Pomorska to kicz... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 07.12.04, 13:15
        Oczywiście pismaki plotkuja oficjalnie jutro podpis ma złożyć ewentualnie do
        konca tygodnia Mariusz Puszakowski to pewne na 100%, Wiesław Jaguś też zostaje
        w Toruniu, a firma Real w zaden sposób nie nakłania i nie nakłaniała żużlowców
        do odejścia z klubu! Prezesie walcz o Kościeche wszystko przed nami podbij
        cene, a będziemy walczyć w Toruniu o IV - V miejsce w DMP. Pozdrowienia
        Sciągajcie kogoś z listy transferowej chociażby Kowalika, Skórnickiego,
        Palucha, albo Andyego i załatajcie dziure w składzie bo czeka nas podobna
        parodia jak w zeszłym roku:)
        • Gość: maxio Re: Bzdura dementuje pogłoski...Pomorska to kicz. IP: 217.97.134.* 07.12.04, 13:27
          Cos chyba jednak sie dzieje niedobrego. poczytaj nowosci i sportowefakty, jakas
          walka i podchody o jagusia.
          • Gość: Chris Re: Bzdura dementuje pogłoski...Pomorska to kicz. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 07.12.04, 13:42
            Właśnie czytam poza tym opieram się także na bardziej wiarygodnej rozgłośni
            radiowej:):):)Wiesław Jaguś to skromny człowiek, nie wierze zeby w jego wypadku
            tylko pieniądze stanowiły o dalszej karierze. Poza tym to także współpraca z
            Panem Karkosikiem nie koniecznie z Realem wiec dlaczego miałby odejść? Wierze i
            wiem że zostanie, a Gdańsk niech się zajmie szkoleniem młodziezy, a nie
            wsadzaniem kija w mrowisko:):)
      • Gość: Sławek REAL IP: *.torun.mm.pl 07.12.04, 14:05
        Firma REAL zadziwia. Najpierw zabiera Protasa i Sawina a także Buczka zwija z
        listy a teraz chce pomagać Puszakowskiemu. Parodia :)
      • volterek Skład .... 07.12.04, 14:10
        My kibice musimy zaakceptować to kogo nam dadzą. Puszak jeszcze niedawno nie
        był widziany w Toruniu a teraz trzeba się prosić aby podpisał.
        Na liście transferowej nie ma już nikogo więc trzeba brać Puszaka. Podpisać z
        Jagusiem i zrobić wszystko aby Kościecha wrócił. Z tym składem ligę utrzymamy a
        może nawet powalczymy o coś więcej :)

Zabierając Koscieche z Gdanska gwarantujemy sobie minimum 7 miejsce bo Gdansk z
        Bajerskim nam nie zagrozi :P
        • Gość: maxio Re: Skład .... IP: 217.97.134.* 07.12.04, 14:53
          Oby to sie jakos, w miare, dobrze skonczylo. po tych wszystkich informacjach az
          ciarki przechodza po plecach, co moglobyby sie stac z apatorem, brrrr.
          pzdr
          • Gość: wróżka Re: Skład .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:58
            spekulacje nieaktualne- karzeł i puszakowski zostają
            brakuje jeszcze 2....
            • Gość: kolabor Re: Skład .... IP: *.torun.mm.pl 07.12.04, 21:03
              Kościecha ja mam nadzieję także zostanie, ale jeszcze jeden zawodnik w sumie by
              się przydał.... z innej bajki: czy ktokolwiek wie jaki cel dziennikarze mają w
              tym żeby psuć i tak nienajlepszą atmosferę wokół Apatora? po co te bzdury?
              • Gość: Aleks Re: Skład .... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 08.12.04, 10:41
                A dlaczego z góry zakładasz że to są bzdury? To co jest napisane w tym artykule
                to czysta prawda. Real chce wspomóc tych zawodników, którzy odrzucą ofertę
                Apatora. To teraz nie wygląda zbyt różowo, ale jeśli miałoby to uzdrowić
                sytuację klubu w najbliższej przyszłości, może warto poświęcić jeden sezon. I
                nie zdziwiłbym się, gdyby w przyszłym roku do Torunia wrócił Pepe, choć dzisiaj
                takie prognozy mogą się wydawać bardzo nieprawdopodobne, a i ja sam mam
                nadzieję, że to się nigdy nie stanie.
                • Gość: sasiad Re: Skład .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:20
                  pepe ma 2letni kontrakt z polonia...
                  ale generalnie jesli prawde pisza to jestem w stanie na to pojsc, wole emocje w drugiej czworce niz odpuszczanie w pierwszej.
                  • Gość: Aleks Re: Skład .... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 08.12.04, 15:06
                    No fakt:)
                    • Gość: kolabor Re: Skład .... IP: *.torun.mm.pl 08.12.04, 15:53
                      być nie może! naprawdę w to Wierzycie? i jeszcze to Popieracie? ojajego! no
                      tak, w sumie niezły plan: zrzućmy Toruń do I ligi a potem to już "z górki"...
                      wszystkim popierającym to rozwiaznie winszuję pomysłowości... a tak a
                      propo "Realu": Puszakowski ma z nimi umowę sponsorską, a gdzie podpisał
                      kontrakt? w Gdańsku? nie wydaje mi się...
                      • Gość: Aleks Re: Skład .... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.12.04, 11:13
                        Kolabor, sa ludzie ktorzy sa blizej tych spraw i wiedza troche wiecej - wierz
                        mi. Nie chodzi tu o spuszczenie Apatora z ekstaligi, ale o upadek obecniego
                        zarzadu.
                        • Gość: kolabor Re: Skład .... IP: *.torun.mm.pl 09.12.04, 17:32
                          rozumiem, rozumiem...ale mi chodzi o ten dziwny artykuł z "pomorskiej" czy tam
                          innej gazety, a tam jest wyraźnie napisane, że Toruń ma mieć słabe wyniki, tzn.
                          okolice miejsca barażowego, żeby zarząd wyleciał. Rozumiem, że wiele osób
                          skupionych wokół toruńskiego żuzla może chcieć zarząd "przegonić". Tylko chyba
                          się Zgodzisz, że celowe osłabianie drużyny,po to żeby zajęła 6-7 miejsce, jest
                          chore? Przecież zawsze może się coś przytrafić złego - kontuzje (odpukać)...
                          Poza tym czy wtedy na pewno zarząd zostanie zdymisjonowany?
                          • Gość: Aleks Re: Skład .... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.12.04, 10:30
                            Oczywiście że jest ryzyko. Tyle że Apator jest bankrutem, do czego doprowadził
                            obecny zarząd. Przypomnij sobie sytuację sprzed 3 lat kiedy mielieliśmy
                            najsilniejszy skład w kraju i porównaj sobie ją z tą dzisiejszą. Kto by wtedy
                            pomyślał, że Apator w niedalekiej przyszłości będzie toczył prawie desperacki
                            bój o taką "gwiazdę" jaką jest Puszakowski? W Toruniu dązy się do tego, co
                            zrobiła Polonia. Upada klub, odchodzi zarząd, a na jego miejsce wchodzi nowy.
                            Tylko tak można oczyścić ten tytułowy "toruński klimat".
                            • Gość: kolabor Re: Skład .... IP: *.torun.mm.pl 10.12.04, 15:15
                              nie przyznać Tobie racji nie sposób. Oczyszczenie klimatu, jak to trafnie
                              Sformuowałeś, by się przydało. Ale Wiesz czego ja się obawiam? Że zarząd tak
                              kurczowo się będzie trzymał "stołków", że będzie, lekko powiedziane, problem.
                              Poza tym, Wiesz...zmiana zarządu by się przydała, ale cały czas nie widzi mi
                              się to o czym pisała "pomorska"(chodzi o to celowe osłabianie zespołu).
                              Pozostaje nam wierzyć, że ktoś w końcu znajdzie receptę na ten cały galimatias
                              wokół "piernikowego" żużla...
                              • Gość: Aleks Re: Skład .... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 13.12.04, 13:17
                                > Pozostaje nam wierzyć, że ktoś w końcu znajdzie receptę na ten cały
                                galimatias wokół "piernikowego" żużla...

A ja jakoś dziwnie jestem tego pewny. Nie wyobrażam sobie innego wyjścia.
                                Pozdrawiam.
                                • Gość: kolabor Re: Skład .... IP: *.torun.mm.pl 13.12.04, 17:34
                                  z innej bajki, jeśli Pozwolisz, że temacix zmienię: przydało by się na żużlu
                                  coś takiego jak na hokeju, mianowicie klub kibica...kulturalny, wspaniały
                                  doping przez całe spotkanie...na hokeju jest super teraz. Kilkadziesiąt osób
                                  potrafiło się zorganizować, a na żużel chodzi przecież dużo więcej ludzi...
                                  • sdb Re: Skład .... 14.12.04, 07:17
                                    przeksztalcenie w SSA zwiekszy przejrzystosc i wiarygodnosc zarzadzania jego
                                    finansami- wtedy juz nie bedzie miejsca na kolezenskosc tylko zarzadzac beda
                                    dobrze oplacani fachowcy bo od nich bedzie zalezala kondycja finansowa klubu. a
                                    wiarygodnosc zwiekszy zaufanie potencjalnych sponsorow i przyciagnie ich uwage
                                    i zainteresowanie. mi sie jednak nie podoba amatorskosc na niektorych
                                    szczeblach w Apatorze. A praca za kielbaske piwo i uscisk reki to juz nie te
                                    czasy. chcialbym zeby Apator byl zarzadzany profesjonalnie
                                    • Gość: cs Re: Skład .... IP: 195.215.5.* 14.12.04, 11:52
                                      taaaa, za kielbaske, piwo no i uscisk reki prezesa to sie robilo za komuny.
                                      Teraz mamy kapitalizm i twarde prawa rynkowe.
      • Gość: Juby Re: toruńskie klimaty .... IP: *.telsten.com / 83.238.68.* 19.12.04, 15:44
        Poprostuczas Torunia w ekstraklasie dobiegł końca a kto oprócz Wardzały
        chciałby tam jeździć???????
        :)
        • Gość: kolabor Re: toruńskie klimaty .... IP: *.torun.mm.pl 19.12.04, 20:54
          Nie wydaje mi się jakoby czas Torunia w ekstraklasie miał rzekomo, jak
          Powiadzasz, chylić się ku końcowi...Po prostu mamy lekki kryzys. Wy mieliście
          taki rok temu i też zawodnicy z górnej półki nie garnęli się by startować u
          Was. Wam się udało kryzys przetrzymać. Nam także się uda.
        • Gość: wróżka Re: toruńskie klimaty .... IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 19.12.04, 22:18
          zanim znajdziesz odpowiedz na to pytanie przebiegnij sie po sklepach- moze juz
          szaliki kujawiaka na sprzedaz podziergali- wiec nabyj niezwłocznie
          • Gość: Juby Re: toruńskie klimaty .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 07:25
            Nie szczerze wam powiem że naprawde wam życze żebyście się utrzymali w
            ektraklasie!!!Bo co jak co ale derby to coś niebywałego!!!!I wiem jak to było z
            Polonią w zeszłym roku i życze wam jak najlepiej!!!
            • Gość: Bodzio Re: toruńskie klimaty .... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.04, 09:21
              Juby, jako mieszkaniec Bydzi z krwi i kości przyłączam się do twoich życzeń.
              • Gość: fan Re: toruńskie klimaty .... IP: *.petrus.com.pl 21.12.04, 00:22
                ja tez mam nadzieje że oba zespoły utrzymają się w ekstraklasie. Ale cos
                ostatnio osoba Marka karwana mi sie nie podoba. Wydaje mi sie ze to przez niego
                tak zle sie dzieje. Mam nadzieje ze za rok tez bede mogl obserwowac mecz
                derbowy, a chodze juz na speedway kilkanascie lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka