Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dłonie - kto doradzi?

01.09.05, 14:16
    jako początkująca "wspinaczka" zastanawiam się: po pierwsze jak dbać o
    dłonie, aby nie wyglądały jak ręce murarza, po drugie jak je zabezpieczać aby
    nie uszkodzić np. stawów. czy wspinanie się w rękawiczkach szotowych (od
    żeglowania) to obciach? a może to niebezpieczne?

kto dordzi?
    Obserwuj wątek
      • pgas Re: dłonie - kto doradzi? 01.09.05, 20:16
        katrin777 napisała:

> jako początkująca "wspinaczka" zastanawiam się: po pierwsze jak dbać o
        > dłonie, aby nie wyglądały jak ręce murarza, po drugie jak je zabezpieczać aby
        > nie uszkodzić np. stawów. czy wspinanie się w rękawiczkach szotowych (od
        > żeglowania) to obciach? a może to niebezpieczne?
        >

wspinanie w rękawiczkach to nie najlepdzy pomysł ;)
        mozesz plastrować palce żeby ich co chwile nie ranić ale za dużo raczej nie
        jesteś w stanie zrobić.
        tyle ode mnie, pozdro
      • pgas Re: dłonie - kto doradzi? 01.09.05, 20:17
        a co do stawów to dobrze sie rozgrzej przed wspinaniem (rozciąganie itp.)
      • pgas Re: dłonie - kto doradzi? 01.09.05, 20:20
        jeszcze raz www.szkola-wspinania.pl/kontuzje.php?id=301
        • katrin777 Re: dłonie - kto doradzi? 01.09.05, 21:25
          Dzięki wielkie za porady :) będę dorabiać producentów plasterków ;) i link
          bardzo cierkawy, zabieram się za czytanie z wypiekami na twarzy.
          • aard Ten link 02.09.05, 10:20
            to artykuł Kuby Rozbickiego sprzed kilku lat. Ale nadal aktualny, więc weź
            sobie do serca rady, bo są celne (sprawdziłem na sobie, choć faktem jest, że
            nie chce się tego pilniczka do skórek używać, oj nie chce! ;)

Ale jeszcze ważniejsze jest to, co napisano powyżej: ROZGRZEWKA. Rozgrzewka,
            rozgrzewka i jeszcze raz ROZGRZEWKA. Całego ciała, ale dłoni i palców
            szczególnie. Kwadrans to minimum. Zginanie palców samodzielne i przy pomocy
            drugiej ręki, kręcenie nadgarstkami itp. Przed wspinaniem musisz czuć, że
            dłonie są ciepłe, nawet jeśli do rozgrzewki przystępowałaś zmarznięta.

Powodzenia!
            • katrin777 Re: Ten link 02.09.05, 11:11
              no właśnie, rozgrzewka. wiem jak jest ważna ale to taka podstawa, że wszyscy
              zapomniją opisać ćwiczenia rozgrzewające... ;(
              • aard bo widzisz 02.09.05, 15:17
                opisać ćwiczenia bez uzycia rysunków jest raczej ciężko. Ale spróbuję.

Ja stosuję:
                0. Skakanka do lekkiej zadyszki.
                1. dość szybkie (2-3 razy na sek.) i wielokrotne zginanie wszystkich palców
                naraz (oprócz kciuka oczywiście). Przez kilkadziesiąt sekund/ kilka minut - w
                zależności jak zimne są dłonie. Potem trochę podobnego machania samym kciukiem.
                2. oparcie czubków palców jednej dłoni o wnętrze drugiej i szybkie ruchy dłonią
                opartą w górę i w dół (powodujące silne zginanie i rozprostowywanie palców).
                Znów kilkadziesiąt sekund/ kilka minut.
                3. Splecenie palców obu dłoni i niezbyt szybkie (potem może być szybsze) ale
                głębokie kręcenie nadgarstkami w obu kierunkach.
                4. Krążenie przedramion w obu kierunkach.
                5. Krążenie ramion w obu kierunkach (naprzemienne bądź równoległe - wszystko
                jedno)
                6. Jeśli jeszcze się chce po skakance - kręcenie biodrami i kolanami w obu
                kierunkach (ręce na kolanach i w bardzo płytkim przysiadzie krążenie stawami
                kolanowymi)
                7. Warto dodatkowo "pougniatać" stopy o podłogę.

Kroki 1 i 2 warto powtarzać kilkakrotnie w trakcie rozgrzewki, na przemian z
                ćwiczeniami na resztę mięśni (bądź w ich trakcie, np. podczas krążenia
                ramionami stosujemy krok 1).

Uff...
                Muszę przyznać, ze to było wyzwanie. Czy opis jest na tyle czytelny, żebyś
                umiała go zastosować w praktyce? W razie czego - pytaj :)

Pozdrawiam,
                aA
                Rd
                • katrin777 Re: bo widzisz 02.09.05, 15:43
                  Opis jest bardzo czytelny! Dzięki wielkie :) dla mnie to bardzo cenne
                  wskazówki. jak mi jeszcze wpdanie do głowy jakieś pytanie, to nie omieszkam się
                  wpisać :)
                  • aard cieszę się/ zapraszam :) 02.09.05, 16:03

• katrin777 Re: rozgrzewka super:) 08.09.05, 17:21
                      zastosowałam się do rad. jeju! różnica jest :) 1. miałam power, 2. nie bolą
                      stawy :). pozdrawiam.
                      • aard Wcześniej bolały stawy? 09.09.05, 11:21
                        Znaczy najwyższy czas było zacząć się porządnie rozgrzewać. Cieszę się, że
                        działa ;)

Pozdrawiam,
                        aA
                        Rd
                        • katrin777 Re: owszem, troszkę 09.09.05, 12:06
                          ... ale spokojnie, czekałam aż przestaną zanim znowu poszłam się wspinać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka