rozalia82 02.12.05, 11:22 Tym razem nietypowe pytanie. Czy istnieje coś w rodzaju "Praw autorskich" czy "Patentu" na grę typu piłkarzyki, czy inne portale mogą bez przeszkód uruchamiać podobne serwisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marwi75 Re: Pytanie o prawa autorskie 02.12.05, 11:35 redakcja wyborczej musiałaby zastrzec w odpowiednim urzędzie nazwę i reguły. Ale nawet wtedy wystarczy zmienić nazwę i lekko zasady by móc wystartować z grą. Odpowiedz Link Zgłoś
juzio-2005 Re: Pytanie o prawa autorskie 02.12.05, 16:06 Nawet na interi jest praktycznie takie coś samego jak piłkarzyki tylko to sie chyba nazywa Piłkarska ruletka czy jakos tak i tam chodzi o to samo co w piłkarzykach (niegrałem w to). Odpowiedz Link Zgłoś
tektur Re: Pytanie o prawa autorskie 02.12.05, 16:43 Grę wymyśliła jakieś 10 lat temu jedna z angielskich gazet (chyba Daily Telegraph, pewien nie jestem) ale czy jakieś prawa autorskie są zastrzeżone tego nie wiem.Jest wiele gier tego typu ,ale trudno spotać 2 takie same jak o zasady i punktację chodzi . Prawdopodobnie Marwi ma rację ,że wystarczą tylko kosmetyczne zmiany by sobie gierkę uruchomić . Odpowiedz Link Zgłoś
reggina_calcio Re: Pytanie o prawa autorskie 02.12.05, 16:45 a chętnyc hto by było bardzo dużo ;) wystarczy napisać tylko na forum :D Odpowiedz Link Zgłoś
bilicz77 Re: Pytanie o prawa autorskie 02.12.05, 22:23 I bardzo dobrze, że pojawia się konkurencja to zmobilizuje redakcję do poprawy jakości usług. Gorzej, że zmiany będą pewnie denerwować starych piłkarzykowców, którzy przyzwyczaili się do określonych zasad. Zmiany pewnie pójdą w kierunku zdynamizowania gry, jakiś głupich graficznych fajerwerków i innych efektownych bajerów mających na celu przyciagnąć do gry jak największą ilość włóczących się po osiedlach młodych ludzi. Prędzej czy później niektórzy zniechęceni prezesi zaczną tworzyć na potrzeby swoich prywatnych lig tabelki w excelu z własnymi zasadami obliczania punktów i obędą się bez coraz bardziej upstrzonej reklamami gry na portalu gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś