Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaka sztuka walki dla kobiety?

03.09.06, 12:16
    Mam pytanie o odpowiednią dla mnie sztukę walki.Od dawna marzę o tym aby
    zacząć coś trenować ale nie wiem co jest odpowiednie dla mnie.Jestem wysoką i
    szczupłą osobą,od jakiegoś czasu ćwiczę na siłowni aby nabrać kondycji przed
    rozpoczęciem trenowania.No i teraz pytanie o mało agresywną ale i w miarę
    skuteczną ( z biegiem czasu)sztukę walki.Tylko proszę nie piszcie,że mam
    wybrać warcaby albo bierki!
    Dzięki za pomoc.M.
    ps myślałam o aikido albo tai chi
    Obserwuj wątek
      • eizoo Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 05.09.06, 11:41
        Raczej aikido.
        Jeżeli tai chi to Chen.
        Może yiquan?
      • jtkaczyk2 Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 06.09.06, 20:34
        przyjdź do nas! www.ki-aikido.waw.pl
        • mr_vesemir Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 06.09.06, 22:51
          Aikido będzie fajne dla ciebie, choć rewelacji się niespodziewaj (w stylu, że
          nauczysz się bronić siebie w krytycznych sytuacjach - tu proponowałbym wszelkie
          combaty - krav maga, combat 56) - ale dla relaksu i poprawienia sprawności
          będzie OK. Moze jeszcze Ju Jitsu - też jest ciekawie, choć chyba
          bardziej "brutalnie"
        • madasik Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 08.09.06, 12:52
          dzięki zapiszę się na aikido w moim mieście.
          Pozdrowienia
          M.
      • madasik Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 08.09.06, 12:51
        Dzięki za pomoc!W takim razie zapisuje się na aikido.
        Pozdrawiam wszystkich
        M
      • oro.dvd Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 10.09.06, 18:30
        No i sie zapisala na sztuke walki... Pamietaj najwazniejsze w SW to mocna i
        silna nogi. W razie czego uciekniesz...

Powodzenia i pozd.
      • albatrosow tylko tam gdzie jest realnie! 22.09.06, 19:22
        Z obserwacji kobiet w klubach można wnioskować że naprawdę dobre są tylko
        Te które chodzą do klubów gdzie uczą realnej walki przy wykorzystaniu
        wszelakich metod ( głównie dla kobiet) jak kopanie w krocze i gryzienie, gaz,
        teleskopowe pałki, paznokcie, pasek (klamry na pasku), przedmioty użytku które
        są pod ręką.
        Tam gdzie są specjalne metody psychologiczne ( przyzwyczajanie do realnego ataku).
        Nawet spotkałem się z ,,wycieczkami’’ w plener dla lepszego opanowania strachu.
        Tzn. obozy treningowe gdzie klimat i otoczenie jest dość realny ( nie sala z
        kolegami!)
        To moje zdanie na temat kobiet w samoobronie ( przeciętnych kobiet nie sportowców).
      • wingtsunkuen Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 25.09.06, 14:31
        Moim zdaniem najlepszy styl dla kobiet to WingTsun. Według legendy WingTsun
        założyła kobieta. Nauczysz się jak wykorzystać siłę przeciwnika przeciwko niemu
        używając "miękkiej (kobiecej) siły", świetnej koordynacji i kombinacji szybkich
        prostych ruchów. Dużo kobiet czwiczy ten styl w polsce. Proszę sprawdzić naszą
        stronę: www.wt-system.pl. Zapraszamy! Graham.
      • wisenna Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 24.11.06, 11:01
        LOL
        bzdurne pytanie

taka, z jaką będziesz się najlepiej czuła.

Takie jest założenie znakomitej większości sztuk walki - mało agresji, dużo
        skuteczności (zwłaszcza z biegiem czasu LOL).
        Wiśnia
      • zuzia_albo_nie Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 24.11.06, 14:25
        madasik, napisz jak Ci sie podoba to aikido, ja chodze od wrzesnia i jestem
        zachwycona. Moj trener bardzo duza uwage zwraca na wyrobienie w sobie spokoju
        podczas sytuacji stresowej jak zagrozenie, opowiada nam wiele o filozofii
        aikido. Akurat aikido jest dla niskich, ale moj trener pokazuje nam oryginalne
        ruchy i zmodyfikowane (chyba w Europie)dla wysokich - niewiele sie ona roznia.
        Troche mnie dziwi, ze cwiczylas kondycje przed zapisaniem sie na aikido...
        Teraz juz chyba wiesz, ze kondycja nie ma zadnego znaczenia a wylacznie sprawne
        stawy-)))
      • pebe30 Re: Jaka sztuka walki dla kobiety? 24.11.06, 14:47
        > No i teraz pytanie o mało agresywną ale i w miarę
        > skuteczną ( z biegiem czasu)sztukę walki

no to chyba nienajlepiej wybrałaś to aikido, skoro miała być "w miarę
        skuteczna"....
      • magda_walczuk capoeira!!! 24.11.06, 14:48
        moim zdaniem capoeira jest idealną sztuką walki dla kobiet!!! zaczęłam jakieś 3
        lata temu i wpadłam po uszy :) Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale mogę Ci
        polecić grupę Beribazu, działa głównie w W-wie, ale ostatnio też w Olsztynie i
        nawet w Ostrowcu Świętokrzyskim gdzie w ten weekend osobiście organizuję
        warsztaty.
        Capoeira to właściwie połaczenie walki, tańca i gry. Mało agresji, dobra
        zabawa, muzyka i ogromny bagaż kulturowy (afro-brazylijski) jaki ze sobą niesie.
        Gorąco polecam!!!
        A jeśli chodzi o skuteczność to i owszem !
      • yoshi25 aikido 08.12.06, 19:56
        jesli jesteś z wawki to polecam www.aikido.waw.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka