Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polski katamaran goni Julesa Verne'a

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 22:59
    Myślałem, że po polsku jest Juliusz Verne. Tak przynajmniej było na
    wszystkich jego książkach, które czytałem. Ale to dawno było... Widać teraz
    jest inaczej.
    Obserwuj wątek
      • Gość: profes79 Re: Polski katamaran goni Julesa Verne'a IP: *.cable.ubr01.perr.blueyonder.co.uk 22.12.06, 23:12
        POlskie imie Juliusz odpowiada imieniu Jules - jego oryginalnemu imieniu,
        spalszczanemu jedynie w POlskich wydaniach. Wszystko ok :)
        • Gość: ktos czyli cos Re: Polski katamaran goni Julesa Verne'a IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.06, 23:51
          a to jest jakie wydanie gazety? chinskie?
          • Gość: profes79 Re: Polski katamaran goni Julesa Verne'a IP: *.cable.ubr01.perr.blueyonder.co.uk 23.12.06, 00:13
            Znaczy wg Ciebie napisanie w polskiej gazecie Krol George V bedzie bledem?
            • esteczka Re: Polski katamaran goni Julesa Verne'a 23.12.06, 02:21
              Skoro istnieje polski odpowiednik stosuje się go.
              Ponadto używanie nazw anglojęzycznych może wprowadzać w bład osoby nie znające
              języka angielskiego ( i odpowiednio innych )
              Przecież używamy Juliusz Cezar a nie Caius Iulius Caesar. Znamy Stębark a część
              zna także Tannenberg.
              Historia prawie jak z 'Co ludzie powiedzą': Boquet czy Bucket?

Kompleksy? Juliusz brzmi zbyt powszechnie?
        • Gość: :) Re: Polski katamaran goni Julesa Verne'a IP: *.elpos.net 23.12.06, 02:19
          spalszczanemu...
      • Gość: nyorker wiesz co tutaj jest po polsku? IP: *.dyn.optonline.net 23.12.06, 02:38
        po polsku to jest miec ledwie dwa tygodnie na testy albo wrecz w ogole nie miec
        czasu. ani to wielka impreza, ani karta w kalendarzu a i tak grafik skopany.
        romek pewnie bedzie gonil ostatnie zimowe sztormy.
      • 4dick infografika 23.12.06, 12:01
        wedlug tekstu wymiary zaglowki: "<<Bioton>> (to od nazwy sponsora) ma 28 m
        długości i 33 m wysokości."

a wedlug infografiki to szescian o boku 33 m

zero korekty w Gazecie.

czy ktos sie orientuje (ja nie mam dojscia), czy wersja papierowa Gazety tez
        wychodzi z taka iloscia bledow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka