basia553 26.07.03, 21:15 Czy ktos z Was wie, jak sie po polsku nazywa (wloska) via ferrata, po niemiecku to Klettersteige. Czy ten rodzaj wspinaczki istnieje w polskich tatrach? Gdzie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czostor Re: via ferrata 29.07.03, 00:32 Dosc szczegolowe odpowiedzi na to pytanie padly na forum Turystyka-Gory. Nie ma zatem potrzeby powtarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: via ferrata 29.07.03, 12:43 Hallo, swietnie, poszukam sobie, ale pomöz GDZIE mam zajrzec? Jestem niedawno tutaj na forum i kompletnie sie nie znam. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: via ferrata 29.07.03, 12:56 Ale jestem traba! Przeciez to na möj list odpowiedziales w "görach"! Zapomnialam, ze postawilam to pytanie w obu forach. Jeszcze raz dziekuje za wyjasnienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: via ferrata 03.09.03, 23:50 Orla perc po Polsku dokladne tlumacznie drogi zelazne. Moim zdaniem w Polsce nie ma perci odpowiadajacej trudnej via ferracie. A i srednio trudna moze byc duzo trudniejsza niz Orla perc. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: via ferrata 26.09.03, 14:51 wlasnie jestem po kolejnym urlopie i via ferratach. Nie znam Tatr, ale tyle slyszalam o Orlej Perci, ze chyba bym sie nie odwazyla tam wejsc. Jednak to, ze trzymajac sie zasad i uzywajac sprzetu zabezpieczajacaego (na via ferrata) daje spoköj i luz. Wiec bede dalej chodzila "na smyczy", choc oczywiscie niektöre z tych tras wymagaja naprawde dobrej kondycji i na szczycie pada sie z ulga na pupe! Odpowiedz Link Zgłoś
malamyszka Re: via ferrata 10.10.03, 20:21 basia553 napisała: > wlasnie jestem po kolejnym urlopie i via ferratach. > Nie znam Tatr, ale tyle slyszalam o Orlej Perci, ze chyba bym sie nie odwazyla > tam wejsc. Jednak to, ze trzymajac sie zasad i uzywajac sprzetu > zabezpieczajacaego (na via ferrata) daje spoköj i luz. Wiec bede dalej chodzila > "na smyczy", choc oczywiscie niektöre z tych tras wymagaja naprawde dobrej > kondycji i na szczycie pada sie z ulga na pupe! gorzej jak sie schodzi na dol ...ja na marmoladzie , bylas na wasach? Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: via ferrata 11.10.03, 11:42 nie znam tego slowa "wasy". co to jest? a ze schodzeniem masz racje. idac w göre wypatrujest miejsca na oparcie chocby czubka buta. ale w döl.. to prawie na wyczucie. ale jest rewelacja, co? Odpowiedz Link Zgłoś
malamyszka Re: via ferrata 21.10.03, 19:19 basia553 napisała: > nie znam tego slowa "wasy". co to jest? a ze schodzeniem masz racje. > idac w göre wypatrujest miejsca na oparcie chocby czubka buta. ale w döl.. > to prawie na wyczucie. ale jest rewelacja, co? wasy to byly sterczace ze sciany metalowe prety po jakiejs konstrukcji z 1 wojny swiatowej. wygladalo to mniej wiecej jak schodzenie w diabelnie dlugim i gladkim kominie po sterczacych z dwoch punktow pretach metalowych dluzszych znaczaco niz moje nogi. Brrrr obrzydlistwo Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: via ferrata 23.10.03, 17:14 Na szczescie nie trafilam na takie wasy. Ale juz wejscie w kominie po drabinie jest dla mnie przezyciem. Szczeble drabiny planowane sa chyba dla dwumetrowych ludzi, a ja jestem mala. Tak wiec wchodzilam na.. kolanach! Nie bylam w stanie podniesc stopy tak wysoko, wiec wciagalam sie wlasnie w ten sposöb. Ale mialam satysfakcje, ze mnie to nie zrazilo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
malamyszka Re: via ferrata 28.10.03, 17:42 a ktora Ci sie najbatdzie podobala... ja jak na razie najlepiej wspominal cale pasmo dolomiti di Brenta ze wszystkimi via ferratami. A w Dolomitach jako pierwsza przeszlam Tomaselli-gleboko sie zastanawiajac ze cos to trudne te via ferraty. Takze via ferrata na Civette byla niezla,, tez zabraklo mi centymentrow a wszystko bylo tak wyslizgane ze inaczej niz na zywca sie nie dalo. Ale via normale z Civetty o malo nas nie zabila, wiec nie zawsze Vie ferraty sa najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś