redakcja 30.05.01, 18:47 Michał Pol tropi ślady Emmanuela Olisadebe w Afryce. Przeczytaj artykuł i weź udział w dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maniek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.compensazycie.com.pl 31.05.01, 12:26 Generalnie chciałbym zgłosić kilka uwag do artykułu z magazynu. Strasznie mnie ten artykuł zawiódł, był zapowiadany juz od zeszłego poniedzialku- korzenie najlepszego polskiego piłkarza. a był niewiadomo o czym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deKris Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 13:26 to ogólnie bardzo trudno stwierdzić. Oli wykorzystał swoją szansę. A pozatym jest w obecnych czasach normalne. Autorom gratuluję odwagi do podróżowania po Afryce oraz dobrego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stell Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? FOTO!!! IP: 10.10.97.* 03.06.01, 10:03 no co chlopaki dobrze sie w afryce bawili marczewski pojechal z jednym obiektywem a tyle sie dziale foto pierniczy ze rozne plany i rozne kadry ale jak widac wszystko to gowno bo koles jedzie i wali kiche i zapowiadaja z pompa a tak na prawde to jest to wielki PAW. to zdjecie mowi wszystko https://www.gazeta.pl/art/293/z293325G.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mazgarox Więcej piłkarzy innych ras! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:40 Dobrze, że mamy Czarneckiego w polskiej reprezentacji, ale tylko jeden nie wystarczy! Więcej nie-polaków, bierzcie murzynow i rosjan z polskiej ekstraklasy, pokazmy innym, ze nie jestesmy monotonni! Olisadebe pierwszy, kto następny? A Niegeria niech za to białych bierze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carpyook Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 192.88.212.* 31.05.01, 18:40 Dwie uwagi do autora: o ile pamięć mnie nie myli, to stolicą Nigerii jest od kilku lat Abuja, a nie 14-milionowy Lagos. Poza tym, co już nie jest tak istotne, Zeigbo przeszedł z Legii do Vicenzy, a nie do Wenecji. Sam artykuł - bardzo ciekawy, szczególnie pod względem przedstawienia realiów życia w tym egzotycznym kraju - momentami z ironią a'la Vonnegut (np. dlaczego w Nigerii nie da się przeprowadzić spisu ludności?). A teraz coś na temat tej dyskusji - opowiadam się za drugą opcją: żale Nigeryjczyków są pochodną nie najlepszej ostatnio gry ich reprezentacji. Gdyby SuperEagles grali jak z nut, to i Olego nie byłoby im tak bardzo żal. My daliśmy mu szansę zaistnieć w futbolowym świecie, on zwiększa nasze szanse na udział w MŚ. Dla Nigeryjczyków Oli to jeden z wielu dobrych piłkarzy, dla nas to perła. Odpowiedz Link Zgłoś
marcini Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 31.05.01, 19:07 Autorzy mają rację. Zeigbo przeszedł z Legii do Venezii a nie do Vicenzy. A sam artykuł bardzo mi sie spodobał, choćby dla tego, że pokazuje klimaty panujące w niezbyt dobrze znanych nam zakątkach świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carpyook Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 192.88.212.* 01.06.01, 16:59 Biję się w piersi. Zeigbo przeszedł do Venezii. Sorry, mea culpa. Uff, przynajmniej z tym Lagosem miałem rację ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszko Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 23:43 co prawda to prawda, lagos już nie jest stolicą... mimo takich błędów ciekawie sie czytało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonik Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 212.244.106.* 01.06.01, 17:12 Jeżeli już zaczynasz krytykować ten artykuł to najpierw otwórz Enyklopedię i znajdż hasło Nigeria, bo zapewniam Cię, że stolicą tego kraju jest Lagos.Jeszcze jedno słowo do Gazety .Wczoraj moja wypowiedz zaistniał w portalu przez ok. godzinę i potem zniknęła.Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: słonik IP: *.gazeta.pl 01.06.01, 17:33 Gość portalu: słonik napisał(a): > przez ok. godzinę i potem zniknęła.Dlaczego? odnalazłem Pański list - zgubił się ponieważ wątek został rozszczepiony na dwa fora, teraz jest tylko na forum SPORT pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszko lagos już nie jest stolicą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 17:39 człowieku! to ty sobie kup nową encyklopedię!!!! przenieśli stolice niedawno, ambasady i większość instytucji pozostały w lagos (miedzy innymi nasza placówka - bo jej pracownicy bali się nowego miejsca), zresztą nie ma to wiekszego znaczenia dla sensu artykułu, jak dla nigeryjczykow, bolesne jest tylko w jak bezkrytyczny sposób przymują do wiadomości wszelkie fakty prasowe czytelnicy, że jak napisane - to swięte i już, koniec , mentalność iście średniowieczna. Ja nie krytykuję, przecież napisałem , że czytałem z przyjemnością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiwny Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 23:18 Cytat z encyklopedii na wiem.onet.pl :"Stolica Abudża (Abuja, 379 tys. mieszkańców, 1992). Największe miasta (1992): Lagos (1,3 mln), Ibadan (1,3 mln), Kano (700 tys.), Ogbomosho (661 tys.), Oshogbo (442 tys.)." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 00:18 Gość portalu: carpyook napisał(a): > Zeigbo przeszedł z Legii do Vicenzy, a nie do Wenecji. carpyook, tu sie pierdylneles. Zeigbo przeszedl jednak do Venezii, a nie do Vicenzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carpyook Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 192.88.212.* 04.06.01, 14:33 Fakt, pierdolnąłem się, do czego zresztą przyznałem się w odpowiedzi na list Marciniego, powyżej. Powinienem najpierw dokładnie sprawdzić. Zainteresowanych przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shelken Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 10.128.196.* / *.acn.pl 05.06.01, 22:00 Przeszedł do Venezii po b.udanych meczach pucharu UEFA z ....... Vicenzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozumm Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 23:11 Olisadebe nie dostal szansy gry w reprezentacji Nigerii, wiec zdecydowal sie grac dla naszego kraju.Dalismy mu szanse ktora doskonale wykorzystal i Nigeryjczycy moga winic tylko dzialaczy rodzimego zwiazku pilkarskiego za utrate tak wspanialego pilkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.host.btclick.com 01.06.01, 11:47 Artykul genialny, gratuluje autorowi pomyslu i wykonania. Miales chlopie przy tym sporo szczescia. Uwazam, ze ukradlismy Olisadebe i stala sie rzecz karygodna. Co to za usprawiedliwienie, ze go nie powolywali w Nigerii do kadry. A jakby teraz np naturalizowali Kuzbe na Szwajcara, bo go Engel nie powoluje, to jaki by sie w Polsce raban zrobil. Kazdy pilkarz powinien grac dla swojej ojczyzny, bo jak tak dalej pojdzie bogaci wykupia wszystkich graczyz Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOCHM Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.digital.co.uk 01.06.01, 13:22 No, ale wtedy mielibysmy mozliwosc kupowania Europejczykow bo nikt by juz ich nie wystawial w reprezentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allan Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.oliwa.gda.osk.pl 01.06.01, 22:12 Tak na marginesie.. Kuzba nigdy nie zagra w reprezentacji Szwajcarii. Nawet gdyby dostal obywatelstwo tego kraju. Powod ??? Wystapil juz 2 razy w reprezentacji Polski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbybla Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 12:13 Już tak zrobiono. Dariusz Wosz - Polak, a został powołany do reprezentacji Niemiec ... Oli jest Polakiem i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan_s Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.bgb.ch 03.06.01, 14:23 W zasadzie nie widzę powodów, dla których sportowiec miałby otrzymywać obywatelstwo łatwiej, niż pielęgniarka, ale tak się robi. W Szwajcarii najwybitniejsi sportowcy, to często obcokrajowcy. jak Martina Hinggis (Czeszka, matka wyszła za Szwajcara), Jakob Hlasek, szachsta Wiktor Lwowicz Korcznoj. Jak mają sukcesy to są kochani i akceptowani i nikt im nie mówi, że są Ausländerami z krajów trzeciej kategorii (pojęcie oficjalne). A jeżeli chodzi o rasizm, to pamiętam, jak kiedyś na praktyce w Anglii grałem w siatkę (i piłem piwo) z Murzynami, Malajami, Persami, a nawet z Walijczykami. To dobrze robi. Pamiętam też, jak im tłumaczyłem, gdzie leży Polska (between Germany and Russia). Byli zaskoczeni, że jest coś między Rosją a Niemcami. Tak że w końcu oni dowiedzieli się, że jest taki kraj, jak Polska, a myśmy zobaczyli, że Murzyn, to fajny facet. Bilans obustronnie pozytywny. PS. Nie rozumiem, czemu niektórzy dorośli (?) ludzie nie potrafią wypowiedzieć zdania bez "przecinków" w rodzaju k., p., ch., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.b Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 01.06.01, 14:01 Jak moglismy go im ukrasc ? To oni go olali. Dzis maja za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKSUS Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.cafemedium.pl 01.06.01, 14:59 DALIŚMY OLIEMU SZANSĘ, KTÓRĄ WYKORZYSYUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic_1 Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 128.163.75.* 01.06.01, 17:56 Jedno i drugie - i odebralismy, i dalismy mu szanse, i wiadomo, ze jego gra w naszej reprezentacji to uklad obustronnej korzysci. My pniemy sie w gore w rankingach i stoimy przed awansem do finalow MS, a Oli robi europejska kariere. A jesli ktos powie, ze to jest nieuczciwe, by przyznawac obcokrajowcowi obywatelstwo tylko po to, by moc odnosic sukcesy sportowe, to niech mi pokaze uczciwosc w dzisiejszym wyczynowym sporcie. Tez gratuluje autorom reportazu z Nigerii, przede wszystkim za przedstawienie "folkloru" tego kraju. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CIA Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.mikrus.pw.edu.pl 01.06.01, 19:13 Tak żeby nie było już wątpliwości co do tej stolicy, oto notka z CIA WorldFactbook [http://www.cia.gov/cia/publications/factbook] kto jak kto ale CIA wie co mówi: "Capital: Abuja note: on 12 December 1991 the capital was officially moved from Lagos to Abuja; many government offices remain in Lagos pending completion of facilities in Abuja" Odpowiedz Link Zgłoś
zofia-tibungen Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 01.06.01, 21:44 Bardzo dobrze, że jest w końcu w polskiej reprezentacji zawodnik, który umie strzelać gole. (Choć ostatnio inni też zaczęli grać lepiej). A w Nigerii mają takich talentów na pęczki. Brawa dla Jerzego Engela za dostrzeżenie Oliego i za umiejętny dobór pozostałych zawodników. A tak na marginesie zasłyszany dowcip: - Kiedy Olisadebe zostanie prawdziwym Polakiem? - Kiedy przeprosi za Jedwabne. Odpowiedz Link Zgłoś
p86 Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 01.06.01, 22:22 nigeria miała szanse go powołać ale to przejebali, natomias engel ściągnął go z nigerii choć nikt go w polsce nie chciał (wisła, ruch) to on go przegarnął i teraz kurwa zajebiśćie gra nie tylko on ale i inni piłkarze !!! aby więcej takich w reprezentacji ( lecz rodowitych, mogą być i czarni chuj mnie to obchodzi aby tylko POLSKA strzelała i wygrywała) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obi Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 10.129.194.* / *.acn.pl 01.06.01, 23:45 Trudno powiedzieć, żeśmy go "odebrali". Nikt go nie porwał ani do niczego nie zmusił. We współczesnym świecie każdy powinien mieć prawo wyboru miejsca pracy, a także ojczyzny. Ludzie z różnych względów zmieniają kraj zamieszkania i obywatelstwo. W przypadku Olego były to względy sportowe. Ja się cieszę przede wszystkim z tego, że on chce grać dla tej reprezentacji, że jest skromny i zdaje sobie sprawę ze swego długu wdzięczności wobec Polski i Engela. Obawy, że wyjedzie do Aten i zapomni o kadrze, okazały się, na szczęście, nieuzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poker Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.ppp.polbox.pl 02.06.01, 00:51 Chciałbym zauważyć, że Oli sam zadecydował o swojej przyszłości. Pytanie źle postawione. A co do artykułu: poczucie humoru autorów w żaden, niestety, sposób nie maskuje mizerii warstwy literackiej. Ciekawe treści, fatalna forma. Ale może za dużo wymagam. Odpowiedz Link Zgłoś
aligator Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 02.06.01, 11:14 Uważam, ze nie odebralismy Nigerii Oliego, sam sie zgodzil reprezentowac nasz kraj. A co do przyznawania obywatelstwa: nie tedy droga. Zreszta we wczorajszym wywiadzie w Wyborczej sam Giggs przyznal, ze to nie sa dobre rozwiazania, i jest to troche nie fair. Dlatego go szanuje- gra dla Walli, nie dla Angli, mimo ze mial prawo wyboru. I jest wiekszym autorytetem w dziedzinie sportu niz Pan Kwasniewski... Przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aigeL Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.mtl.pl 02.06.01, 15:37 DALIŚMY MU SZANSĘ! Chłopak ma głowę na karku i jaja na miejscu. Zacisnął zęby, nie zwracał uwagi na "bananowe akcje". Po co czekać na powołanie z Nigerii? A gdyby nigdy nie nadeszło? My daliśmy mu szansę a on ją w 100% wykożystuje. To był uczciwy deal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 19:50 Oli wybrał nas i dał nam szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiciek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 193.0.117.* 02.06.01, 20:03 A bo wy wszyscy jesteście... Guzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom? Daliśmy mu szansę! IP: *.nsm.pl 02.06.01, 22:25 Olisadebe realne szanse wejścia do reprezentacji Nigerii miałby po transferze do Panathinaikosu lub klubu podobnej klasy.Ale czy Oli na pewno trafiłby do takiego klubu gdyby nie mógł pokazać się wcześniej w reprezentacji Polski? Myślę,że wątpię.Chyba że przypomniałby sobie ,że i w polskiej lidze można grać dobrze i nic się nie stanie;)A z polskiej ,pożal się Boże, ekstraklasy ,szowinista na stanowisku trenera Nigerii prędzej powołałby jakieś gówno;)))niż piłkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubot Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom? Daliśmy mu szansę! IP: *.pl 03.06.01, 12:37 Olisadebe jest reprezentantem Polski. Nikt go nikomu nie odbierał. Nie został zmuszony do przyjęcia obywatelstwa polskiego. Gdyby nigeryjczykom tak bardzo na tym zależało to mogli go powołać np. do młodzieżówki i wtedy nie zagrał by już u nas. Płaczą teraz, a my się cieszymy z super napastnika. Rozumiem ich, ale trzeba patrzeć mądrze. Kto ma pretensje do reprezentacji, że ma w swojej pierwszej drużynie większość zawodników z państw egzotycznych? Nikt. Przykro mi Nigerio, ale Oliego wam nie oddamy. I niech Bóg ma w opiece nos Engela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martre Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.01, 13:42 Zauwazyliscie jak gwaltownie spada poziom rasizmu w Polsce odkad w reprezentacji gra Olisadebe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.nsm.pl 03.06.01, 22:41 Gwałtownie to nie jest chyba dobra słowo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptys Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.chello.pl 05.06.01, 00:38 Z tym gwaltownie o oslabieniu rasizmu w Polsce to Martre przesadzil. Wyjazd byl odwazny, ale chyba troche spicowany. Tak naprawde to nie dotarli do jego rodziny. Nie ma co robic afery, ze odebralismy Oli Nigeryjczykom. Sam tego chcial, nikt go nie zmuszal i bardzo dobrze. Kazdy ma prawo wyboru. I tak Miroslaw Klose gra w reprezentacji Niemiec. ptys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.wsm.gdynia.pl 05.06.01, 10:10 Myślę, że jednak daliśmy mu szansę ponieważ, nikt by go nie zauważył gdyby grał w polskiej lidze. Może teraz wyjeżdżał by do ligi szwajcarskiej bądź innej podobnej poziomem i dopiero tam mógłby pokazać się więcej na boiskach europejskich gdyż tam częściej menadżerowie szukają piłkarzy niż w Polsce i te drużyny dalej dochodzą w europejskich pucharach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOGUT To my IP: *.bialystok.leased-e.ids.pl 05.06.01, 16:59 Nie mam watpliwosci. Z cala pewnoscia gr w S-kadrze byla dla Oliego szansa,a on ja wspaniale wykorzytuje.Gdyby nie to, ze strzela gole na nasze konto Nigeria by sie nim nie zainteresowala.I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifeq Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.holdynow.sdi.tpnet.pl 05.06.01, 20:50 niechcieli go w Nigerii to czemu "odebrali" to była jego słuszna decyzja w każdym kraju tak jest Zidana Francuzi odebrali algierii?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DENAR Jak się bawiłeś? IP: *.heban.com.pl 05.06.01, 20:53 Miachał, fajna wycieczka za pieniądze czytelników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oko Re: Jak się bawiłeś? IP: *.gazeta.pl 06.06.01, 13:45 Ciekawe czy Ty byś się odwarzył nawet gdyby Ci Gazeta zasponsorowała taką wycieczkę? Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
ckdraka Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 06.06.01, 15:55 Reportaż bardzo ciekawy, ale bynajmniej nie o Olim. Co do naturalizacji Olego, to cieszę się, że taka perła gra w naszej drużynie narodowej, cieszę się, że Oli stara się wyjątkowo odpowiedzialnie byc Polakiem (w odróżnieniu do Mirka Spiżaka), cieszę się, że polscy kibice zaakceptowali czarnoskórego piłkarza w reprezentacji Polski (świadczy to o tym, że nie jesteśmy społeczeństwem ksenofobów i rasistów). Martwią mnie dwie sprawy. Po pierwsze działania PZPN zmierzające do szybkiego załatwienia obywatelstwa dla Olego, aby wzmocnić naszą reprezentację, pozbawioną klasowych napastników nie mieszczą się w moim przekonaniu w granicach rywalizacji fair-play. Po drugie ciekaw jestem, jak nasze tolerancyjne i światłe społeczeństwo reagowałoby na Olego, gdyby Polska ekipa przegrywała mecz za meczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_foe Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 00:15 Oli robi swoje (i chwala mu za to) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonik Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 212.244.106.* 31.05.01, 14:57 Myślę,że Oli sam dokonał wyboru, a my mu w tym pomogliśmy.Artykuł jest bardzo i nteresujący, ale tylko dla tych którzy sa otwarci na poznanie obyczjów i kultury innych państw.Ale jedno jest pewne Oli jest dla nas Polakiem, ale na boisku - na ulicy po prostu Czarnuchem...i my chcemy wejść do UNii.(przepraszam za CZarnucha) Odpowiedz Link Zgłoś