Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę?

30.05.01, 18:47
    Michał Pol tropi ślady Emmanuela Olisadebe w Afryce.

Przeczytaj artykuł i weź udział w dyskusji!
    Obserwuj wątek
      • Gość: maniek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.compensazycie.com.pl 31.05.01, 12:26
        Generalnie chciałbym zgłosić kilka uwag do artykułu z magazynu. Strasznie mnie
        ten artykuł zawiódł, był zapowiadany juz od zeszłego poniedzialku- korzenie
        najlepszego polskiego piłkarza. a był niewiadomo o czym
      • Gość: deKris Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 13:26
        to ogólnie bardzo trudno stwierdzić. Oli wykorzystał swoją szansę. A pozatym
        jest w obecnych czasach normalne.
        Autorom gratuluję odwagi do podróżowania po Afryce oraz dobrego artykułu.
        • Gość: stell Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? FOTO!!! IP: 10.10.97.* 03.06.01, 10:03
          no co chlopaki dobrze sie w afryce bawili marczewski pojechal z jednym
          obiektywem a tyle sie dziale foto pierniczy ze rozne plany i rozne kadry ale
          jak widac wszystko to gowno bo koles jedzie i wali kiche i zapowiadaja z pompa
          a tak na prawde to jest to wielki PAW. to zdjecie mowi wszystko
          https://www.gazeta.pl/art/293/z293325G.jpg
      • Gość: Mazgarox Więcej piłkarzy innych ras! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 18:40
        Dobrze, że mamy Czarneckiego w polskiej reprezentacji, ale tylko jeden nie
        wystarczy! Więcej nie-polaków, bierzcie murzynow i rosjan z polskiej
        ekstraklasy, pokazmy innym, ze nie jestesmy monotonni! Olisadebe pierwszy, kto
        następny? A Niegeria niech za to białych bierze ;)
      • Gość: carpyook Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 192.88.212.* 31.05.01, 18:40
        Dwie uwagi do autora: o ile pamięć mnie nie myli, to stolicą Nigerii jest od
        kilku lat Abuja, a nie 14-milionowy Lagos. Poza tym, co już nie jest tak
        istotne, Zeigbo przeszedł z Legii do Vicenzy, a nie do Wenecji. Sam artykuł -
        bardzo ciekawy, szczególnie pod względem przedstawienia realiów życia w tym
        egzotycznym kraju - momentami z ironią a'la Vonnegut (np. dlaczego w Nigerii
        nie da się przeprowadzić spisu ludności?).
        A teraz coś na temat tej dyskusji - opowiadam się za drugą opcją: żale
        Nigeryjczyków są pochodną nie najlepszej ostatnio gry ich reprezentacji. Gdyby
        SuperEagles grali jak z nut, to i Olego nie byłoby im tak bardzo żal. My
        daliśmy mu szansę zaistnieć w futbolowym świecie, on zwiększa nasze szanse na
        udział w MŚ. Dla Nigeryjczyków Oli to jeden z wielu dobrych piłkarzy, dla nas
        to perła.
        • marcini Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 31.05.01, 19:07
          Autorzy mają rację. Zeigbo przeszedł z Legii do Venezii a nie do Vicenzy. A sam
          artykuł bardzo mi sie spodobał, choćby dla tego, że pokazuje klimaty panujące w
          niezbyt dobrze znanych nam zakątkach świata.
          • Gość: carpyook Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 192.88.212.* 01.06.01, 16:59
            Biję się w piersi. Zeigbo przeszedł do Venezii. Sorry, mea culpa. Uff,
            przynajmniej z tym Lagosem miałem rację ...
        • Gość: zbyszko Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 23:43
          co prawda to prawda, lagos już nie jest stolicą... mimo takich błędów ciekawie
          sie czytało
        • Gość: słonik Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 212.244.106.* 01.06.01, 17:12
          Jeżeli już zaczynasz krytykować ten artykuł to najpierw otwórz Enyklopedię i
          znajdż hasło Nigeria, bo zapewniam Cię, że stolicą tego kraju jest
          Lagos.Jeszcze jedno słowo do Gazety .Wczoraj moja wypowiedz zaistniał w portalu
          przez ok. godzinę i potem zniknęła.Dlaczego?
          • Gość: adam Re: słonik IP: *.gazeta.pl 01.06.01, 17:33
            Gość portalu: słonik napisał(a):

> przez ok. godzinę i potem zniknęła.Dlaczego?

odnalazłem Pański list - zgubił się ponieważ wątek został rozszczepiony na
            dwa fora, teraz jest tylko na forum SPORT

pozdrawiam
          • Gość: zbyszko lagos już nie jest stolicą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 17:39
            człowieku! to ty sobie kup nową encyklopedię!!!!

przenieśli stolice niedawno, ambasady i większość instytucji pozostały w lagos
            (miedzy innymi nasza placówka - bo jej pracownicy bali się nowego miejsca),
            zresztą nie ma to wiekszego znaczenia dla sensu artykułu, jak dla
            nigeryjczykow, bolesne jest tylko w jak bezkrytyczny sposób przymują do
            wiadomości wszelkie fakty prasowe czytelnicy, że jak napisane - to swięte i
            już, koniec , mentalność iście średniowieczna. Ja nie krytykuję, przecież
            napisałem , że czytałem z przyjemnością
          • Gość: Kiwny Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 23:18
            Cytat z encyklopedii na wiem.onet.pl :"Stolica Abudża (Abuja, 379 tys.
            mieszkańców, 1992). Największe miasta (1992): Lagos (1,3 mln), Ibadan (1,3
            mln), Kano (700 tys.), Ogbomosho (661 tys.), Oshogbo (442 tys.)."

• Gość: czarek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 00:18
          Gość portalu: carpyook napisał(a):

>
          Zeigbo przeszedł z Legii do Vicenzy, a nie do Wenecji.

carpyook, tu sie pierdylneles. Zeigbo przeszedl jednak do Venezii, a nie do
          Vicenzy.
          • Gość: carpyook Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 192.88.212.* 04.06.01, 14:33
            Fakt, pierdolnąłem się, do czego zresztą przyznałem się w odpowiedzi na list
            Marciniego, powyżej. Powinienem najpierw dokładnie sprawdzić. Zainteresowanych
            przepraszam.
        • Gość: shelken Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 10.128.196.* / *.acn.pl 05.06.01, 22:00
          Przeszedł do Venezii po b.udanych meczach pucharu UEFA z ....... Vicenzą
      • Gość: Rozumm Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 23:11
        Olisadebe nie dostal szansy gry w reprezentacji
        Nigerii, wiec zdecydowal sie grac dla naszego
        kraju.Dalismy mu szanse ktora doskonale wykorzystal i
        Nigeryjczycy moga winic tylko dzialaczy rodzimego
        zwiazku pilkarskiego za utrate tak wspanialego
        pilkarza.
        • Gość: Tolek Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.host.btclick.com 01.06.01, 11:47
          Artykul genialny, gratuluje autorowi pomyslu i wykonania. Miales chlopie przy
          tym sporo szczescia. Uwazam, ze ukradlismy Olisadebe i stala sie rzecz
          karygodna. Co to za usprawiedliwienie, ze go nie powolywali w Nigerii do kadry.
          A jakby teraz np naturalizowali Kuzbe na Szwajcara, bo go Engel nie powoluje,
          to jaki by sie w Polsce raban zrobil. Kazdy pilkarz powinien grac dla swojej
          ojczyzny, bo jak tak dalej pojdzie bogaci wykupia wszystkich graczyz Afryki.
          • Gość: TOCHM Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.digital.co.uk 01.06.01, 13:22
            No, ale wtedy mielibysmy mozliwosc kupowania
            Europejczykow bo nikt by juz ich nie wystawial w
            reprezentacji.
          • Gość: Allan Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.oliwa.gda.osk.pl 01.06.01, 22:12
            Tak na marginesie.. Kuzba nigdy nie zagra w reprezentacji Szwajcarii. Nawet
            gdyby dostal obywatelstwo tego kraju. Powod ??? Wystapil juz 2 razy w
            reprezentacji Polski. Pozdrawiam
          • Gość: zbybla Re: Odebralis´my Olisadebe Nigeryjczykom czy dalis´my mu szanse˛? IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 12:13
            Już tak zrobiono. Dariusz Wosz - Polak, a został powołany do reprezentacji
            Niemiec ... Oli jest Polakiem i kropka.
        • Gość: jan_s Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.bgb.ch 03.06.01, 14:23
          W zasadzie nie widzę powodów, dla których sportowiec miałby otrzymywać
          obywatelstwo łatwiej, niż pielęgniarka, ale tak się robi.
          W Szwajcarii najwybitniejsi sportowcy, to często obcokrajowcy. jak
          Martina Hinggis (Czeszka, matka wyszła za Szwajcara), Jakob Hlasek,
          szachsta Wiktor Lwowicz Korcznoj. Jak mają sukcesy to są kochani i
          akceptowani i nikt im nie mówi, że są Ausländerami z krajów trzeciej
          kategorii (pojęcie oficjalne).
          A jeżeli chodzi o rasizm, to pamiętam, jak kiedyś na praktyce w Anglii
          grałem w siatkę (i piłem piwo) z Murzynami, Malajami, Persami, a nawet
          z Walijczykami. To dobrze robi. Pamiętam też, jak im tłumaczyłem, gdzie
          leży Polska (between Germany and Russia). Byli zaskoczeni, że jest coś
          między Rosją a Niemcami. Tak że w końcu oni dowiedzieli się, że jest taki
          kraj, jak Polska, a myśmy zobaczyli, że Murzyn, to fajny facet.
          Bilans obustronnie pozytywny.
          PS. Nie rozumiem, czemu niektórzy dorośli (?) ludzie nie potrafią
          wypowiedzieć zdania bez "przecinków" w rodzaju k., p., ch., itp.
      • michal.b Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 01.06.01, 14:01
        Jak moglismy go im ukrasc ?
        To oni go olali.
        Dzis maja za swoje.
      • Gość: LUKSUS Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.cafemedium.pl 01.06.01, 14:59
        DALIŚMY OLIEMU SZANSĘ, KTÓRĄ WYKORZYSYUJE.
        • Gość: kibic_1 Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 128.163.75.* 01.06.01, 17:56
          Jedno i drugie - i odebralismy, i dalismy mu szanse, i wiadomo, ze jego gra w
          naszej reprezentacji to uklad obustronnej korzysci. My pniemy sie w gore w
          rankingach i stoimy przed awansem do finalow MS, a Oli robi europejska kariere.
          A jesli ktos powie, ze to jest nieuczciwe, by przyznawac obcokrajowcowi
          obywatelstwo tylko po to, by moc odnosic sukcesy sportowe, to niech mi pokaze
          uczciwosc w dzisiejszym wyczynowym sporcie.
          Tez gratuluje autorom reportazu z Nigerii, przede wszystkim za
          przedstawienie "folkloru" tego kraju.

Pzdr
      • Gość: CIA Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.mikrus.pw.edu.pl 01.06.01, 19:13
        Tak żeby nie było już wątpliwości co do tej stolicy, oto notka z CIA
        WorldFactbook [http://www.cia.gov/cia/publications/factbook] kto jak kto ale
        CIA wie co mówi:
        "Capital: Abuja
        note: on 12 December 1991 the capital was officially moved from Lagos to Abuja;
        many government offices remain in Lagos pending completion of facilities in
        Abuja"

• zofia-tibungen Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 01.06.01, 21:44
        Bardzo dobrze, że jest w końcu w polskiej reprezentacji zawodnik, który umie
        strzelać gole. (Choć ostatnio inni też zaczęli grać lepiej). A w Nigerii mają
        takich talentów na pęczki. Brawa dla Jerzego Engela za dostrzeżenie Oliego i za
        umiejętny dobór pozostałych zawodników. A tak na marginesie zasłyszany dowcip: -
        Kiedy Olisadebe zostanie prawdziwym Polakiem? - Kiedy przeprosi za Jedwabne.
        • p86 Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 01.06.01, 22:22
          nigeria miała szanse go powołać ale to przejebali,
          natomias engel ściągnął go z nigerii choć nikt go w
          polsce nie chciał (wisła, ruch) to on go przegarnął i
          teraz kurwa zajebiśćie gra nie tylko on ale i inni
          piłkarze !!!
          aby więcej takich w reprezentacji ( lecz rodowitych,
          mogą być i czarni chuj mnie to obchodzi aby tylko
          POLSKA strzelała i wygrywała)
      • Gość: Obi Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 10.129.194.* / *.acn.pl 01.06.01, 23:45
        Trudno powiedzieć, żeśmy go "odebrali". Nikt go nie porwał ani do niczego nie
        zmusił. We współczesnym świecie każdy powinien mieć prawo wyboru miejsca pracy,
        a także ojczyzny. Ludzie z różnych względów zmieniają kraj zamieszkania i
        obywatelstwo. W przypadku Olego były to względy sportowe. Ja się cieszę przede
        wszystkim z tego, że on chce grać dla tej reprezentacji, że jest skromny i
        zdaje sobie sprawę ze swego długu wdzięczności wobec Polski i Engela. Obawy, że
        wyjedzie do Aten i zapomni o kadrze, okazały się, na szczęście, nieuzasadnione.
        • Gość: poker Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.ppp.polbox.pl 02.06.01, 00:51
          Chciałbym zauważyć, że Oli sam zadecydował o swojej przyszłości. Pytanie źle
          postawione. A co do artykułu: poczucie humoru autorów w żaden, niestety, sposób
          nie maskuje mizerii warstwy literackiej. Ciekawe treści, fatalna forma. Ale
          może za dużo wymagam.
          • aligator Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 02.06.01, 11:14
            Uważam, ze nie odebralismy Nigerii Oliego, sam sie zgodzil reprezentowac nasz
            kraj. A co do przyznawania obywatelstwa: nie tedy droga. Zreszta we wczorajszym
            wywiadzie w Wyborczej sam Giggs przyznal, ze to nie sa dobre rozwiazania, i
            jest to troche nie fair. Dlatego go szanuje- gra dla Walli, nie dla Angli, mimo
            ze mial prawo wyboru. I jest wiekszym autorytetem w dziedzinie sportu niz Pan
            Kwasniewski... Przynajmniej dla mnie.
      • Gość: aigeL Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.mtl.pl 02.06.01, 15:37
        DALIŚMY MU SZANSĘ! Chłopak ma głowę na karku i jaja na miejscu. Zacisnął zęby,
        nie zwracał uwagi na "bananowe akcje". Po co czekać na powołanie z Nigerii?
        A gdyby nigdy nie nadeszło? My daliśmy mu szansę a on ją w 100% wykożystuje.
        To był uczciwy deal.
      • Gość: Matek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 19:50
        Oli wybrał nas i dał nam szansę.
      • Gość: Kiciek Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 193.0.117.* 02.06.01, 20:03
        A bo wy wszyscy jesteście... Guzik.
      • Gość: beast Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom? Daliśmy mu szansę! IP: *.nsm.pl 02.06.01, 22:25
        Olisadebe realne szanse wejścia do reprezentacji Nigerii miałby po transferze
        do Panathinaikosu lub klubu podobnej klasy.Ale czy Oli na pewno trafiłby do
        takiego klubu gdyby nie mógł pokazać się wcześniej w reprezentacji Polski?
        Myślę,że wątpię.Chyba że przypomniałby sobie ,że i w polskiej lidze można grać
        dobrze i nic się nie stanie;)A z polskiej ,pożal się Boże,
        ekstraklasy ,szowinista na stanowisku trenera Nigerii prędzej powołałby jakieś
        gówno;)))niż piłkarza.
        • Gość: Kubot Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom? Daliśmy mu szansę! IP: *.pl 03.06.01, 12:37
          Olisadebe jest reprezentantem Polski. Nikt go nikomu nie odbierał. Nie został
          zmuszony do przyjęcia obywatelstwa polskiego. Gdyby nigeryjczykom tak bardzo na
          tym zależało to mogli go powołać np. do młodzieżówki i wtedy nie zagrał by już
          u nas. Płaczą teraz, a my się cieszymy z super napastnika. Rozumiem ich, ale
          trzeba patrzeć mądrze. Kto ma pretensje do reprezentacji, że ma w swojej
          pierwszej drużynie większość zawodników z państw egzotycznych? Nikt. Przykro mi
          Nigerio, ale Oliego wam nie oddamy. I niech Bóg ma w opiece nos Engela.
      • Gość: Martre Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.01, 13:42
        Zauwazyliscie jak gwaltownie spada poziom rasizmu w Polsce odkad w
        reprezentacji gra Olisadebe?
        • Gość: beast Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.nsm.pl 03.06.01, 22:41
          Gwałtownie to nie jest chyba dobra słowo;)
          • Gość: ptys Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.chello.pl 05.06.01, 00:38
            Z tym gwaltownie o oslabieniu rasizmu w Polsce to Martre przesadzil. Wyjazd byl
            odwazny, ale chyba troche spicowany. Tak naprawde to nie dotarli do jego
            rodziny. Nie ma co robic afery, ze odebralismy Oli Nigeryjczykom. Sam tego
            chcial, nikt go nie zmuszal i bardzo dobrze. Kazdy ma prawo wyboru. I tak
            Miroslaw Klose gra w reprezentacji Niemiec.
            ptys
      • Gość: Krzych Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.wsm.gdynia.pl 05.06.01, 10:10
        Myślę, że jednak daliśmy mu szansę ponieważ, nikt by go nie zauważył gdyby grał
        w polskiej lidze. Może teraz wyjeżdżał by do ligi szwajcarskiej bądź innej
        podobnej poziomem i dopiero tam mógłby pokazać się więcej na boiskach
        europejskich gdyż tam częściej menadżerowie szukają piłkarzy niż w Polsce i te
        drużyny dalej dochodzą w europejskich pucharach.
      • Gość: KOGUT To my IP: *.bialystok.leased-e.ids.pl 05.06.01, 16:59
        Nie mam watpliwosci. Z cala pewnoscia gr w S-kadrze byla dla Oliego szansa,a on
        ja wspaniale wykorzytuje.Gdyby nie to, ze strzela gole na nasze konto Nigeria
        by sie nim nie zainteresowala.I dobrze.
      • Gość: fifeq Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.holdynow.sdi.tpnet.pl 05.06.01, 20:50
        niechcieli go w Nigerii to czemu "odebrali"
        to była jego słuszna decyzja
        w każdym kraju tak jest
        Zidana Francuzi odebrali algierii??
      • Gość: DENAR Jak się bawiłeś? IP: *.heban.com.pl 05.06.01, 20:53
        Miachał, fajna wycieczka za pieniądze czytelników?
        • Gość: Oko Re: Jak się bawiłeś? IP: *.gazeta.pl 06.06.01, 13:45
          Ciekawe czy Ty byś się odwarzył nawet gdyby Ci Gazeta zasponsorowała taką
          wycieczkę?
          Pozdrowienia!
      • ckdraka Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? 06.06.01, 15:55
        Reportaż bardzo ciekawy, ale bynajmniej nie o Olim.
        Co do naturalizacji Olego, to cieszę się, że taka
        perła gra w naszej drużynie narodowej, cieszę się, że
        Oli stara się wyjątkowo odpowiedzialnie byc Polakiem
        (w odróżnieniu do Mirka Spiżaka), cieszę się, że
        polscy kibice zaakceptowali czarnoskórego piłkarza w
        reprezentacji Polski (świadczy to o tym, że nie
        jesteśmy społeczeństwem ksenofobów i rasistów).
        Martwią mnie dwie sprawy. Po pierwsze działania PZPN
        zmierzające do szybkiego załatwienia obywatelstwa dla
        Olego, aby wzmocnić naszą reprezentację, pozbawioną
        klasowych napastników nie mieszczą się w moim
        przekonaniu w granicach rywalizacji fair-play. Po
        drugie ciekaw jestem, jak nasze tolerancyjne i światłe
        społeczeństwo reagowałoby na Olego, gdyby Polska ekipa
        przegrywała mecz za meczem.
      • Gość: the_foe Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 00:15
        Oli robi swoje (i chwala mu za to)
    • Gość: słonik Re: Odebraliśmy Olisadebe Nigeryjczykom czy daliśmy mu szansę? IP: 212.244.106.* 31.05.01, 14:57
      Myślę,że Oli sam dokonał wyboru, a my mu w tym pomogliśmy.Artykuł jest bardzo i
      nteresujący, ale tylko dla tych którzy sa otwarci na poznanie obyczjów i
      kultury innych państw.Ale jedno jest pewne Oli jest dla nas Polakiem, ale na
      boisku - na ulicy po prostu Czarnuchem...i my chcemy wejść do UNii.(przepraszam
      za CZarnucha)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka