Gość: dwa_szopy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.08, 09:35 ma być jeszcze nudniej niż teraz? myślałem, że jest to niemożliwe.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vrrr Mosley o zmianach w F1: Nie wiem, jak przyjmą t... IP: *.icpnet.pl 17.12.08, 09:37 Dobrze prawisz Max. F1 to nie sport dla biedaków. Jak dalej będą ograniczać, to F1 zamieni się w karting. Kubicy by pasowało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss85 Mosley o zmianach w F1: Nie wiem, jak przyjmą t... IP: *.ds17.agh.edu.pl 17.12.08, 10:42 Co ten Mosley pierniczy? W latach 80. wcale nie było tak nudno, a ówczesne pojedynki Prosta z Senną (i nie tylko, jeszcze Mansell, Berger, Patrese...) przeszły już do legendy. Zakaz tankowania był już obecny w F1 na początku lat 90. (i wcale nie wiązał się ze skróceniem wyścigów - po prostu bolidy miały na pokładzie ponad 200 litrów paliwa i nic złego się nie działo) i jest dużo sensowniejszy od zakazu zmiany opon. O zahamowanie rozwoju niech nikt się nie martwi bo postępu nic nie zatrzyma :D Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik chyba już bardziej nudna to F1 nie może być 17.12.08, 10:56 jaki koń jest każdy widzi, wyprzedzanie jest wielkim wydarzeniem, a przepraszam oponiarzy, ale zmianą opon i tankowaniem to nie umiem się pasjonować szczególnie tym czy zrobiono to w 7,2 czy 7,4 czy nawet 8,6 sekundy, takiego jak obecnie pitstopu nie powinno być w ogóle, a po zjeździe z toru do pitstopu zawodnik powinien wracać na OSTATNIM miejscu po przepuszczeniu wszystkich znajdujących się na torze uczestników wyścigu, może wyścigi powinny być krótsze a zakręty szersze i wprowadzenie "medali" (może 4) zamiast punktów i klasyfikacji medalowej jak na olimpiadzie(liczy się przede wszystkim ilość zdobytych wyższych miejsc) skasuje durne kalkulacje, że wystarczy dowieźć 6 czy 8 miejsce by wygrać F1, a już tzw. kwalifikacje to syf niemożebny Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Odwołać wyścigi w sezonach 2009 i 2010 17.12.08, 11:18 Jeśli to kosztuje a nie ma pieniędzy trzeba przeczekać kryzys a nie serwować ludziom popisów bylejakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Mosley o zmianach w F1: Nie wiem, jak przyjmą t.. IP: 193.138.243.* 17.12.08, 11:40 Wprowadzenie klasyfikacji medalowej to wg mnie czysta głupota. Klasyfikacja punktowa jest znacznie ciekawsza, gdyż pozwala śledzić wyniki słabszych zawodników którzy nie mają szans na pudło w wyścigu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mosley o zmianach w F1: Nie wiem, jak przyjmą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 12:01 z tego co wiem medale otrzymywało by tylko pierwszych 3 kierowców, a reszta dostawała by punkty. Dzięki temu będzie można śledzić postępy każdego kierwocy a jednocześnie walka o zwycięstwo w klasyfikacji generalnej będzie ciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Docent Nudno to było w F1 w drugiej poł. lat 90-tych, IP: *.plus.kielce.pl 17.12.08, 11:51 w tak zwanej "Erze Schumachera". Mosley, demencja postępuje, co? Mniej panienek i gorzały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Mosley o zmianach w F1: Nie wiem, jak przyjmą t.. IP: *.wro.vectranet.pl 17.12.08, 12:09 F1 schodzi na psy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pbp Mosley o zmianach w F1: Nie wiem, jak przyjmą t... IP: 195.117.255.* 17.12.08, 12:43 no ale własnie żeby przetrwać kryzys trzeb trochę przyoszczędzić .. tak to już jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damon Hill co za bzdury?!?!? IP: 84.201.210.* 17.12.08, 12:52 Mosley przecież sam forsował te zmiany i teraz je krytykuje??? kurde dziennikarze nie ściemniajcie!!! zresztą sam artykuł jest pełen bzdur więc ciężko uwierzyć że cokolwiek jest tu prawdą - pewnie jeden pseudo-dziennikarz coś źle przetłumaczył a inni teraz powtarzają... tak to jest jak F1 zajmują się tzw. niedzielni kibice ;) 1)"Prawdopodobnie będzie się to łączyło ze skróceniem wyścigów." dlaczego??? przed wprowadzeniem tankowań bolidy miał zbiorniki 220 litrów zatankowane "pod korek" i to starczało na cały wyścig... w chwili obecnej jednostki V8 są dosyć ekonomiczne dzięki wysokiej wydajności - przy takiej ekstremalnej jeździe palą ok 70l/100km czyli niewiele jak na swoje osiągi (spróbujcie jakimś cywilnym samochodem z większym silnikiem jechać z gazem w podłodze zatrzymując się i przyspieszając, też z 50l/100km spali ;p) 2) "Maszyny w większości będą miały niemal jednakowe jednostki napędowe, a nawet przekładnie." a w chwili obecnej to nie mają?? przepisy są tak restrykcyjne że laik nie odróżniłby niepomalowanych bolidów od siebie, a co dopiero silników czy przekładni ;) to nie te czasy że jeden jeździł z silnikiem V8 a drugi V10 i było między nimi 50KM różnicy ;) zresztą w latach 70-tych prawie wszyscy używali jednego silnika - Coswortha DFV i jakoś nikt nie narzekał z tego powodu ;) 3) "a stosowanie ogrzewaczy zostanie zakazane." no właśnie miał już od 2009 istnieć zakaz ale przecież się chyba wycofali z tego pomysłu bo był zbyt niebezpieczny... chyba że o czymś nie wiem ;) 4) "Władze chcą także ingerować w materiały stosowane przy produkcji bolidów, tak by zespoły sięgały po jak najtańsze." i bardzo dobrze! wolę widzieć 12 biedniejszych zespołów tak jak kiedyś niż 8 bogatych z super kosmicznymi materiałami... 5) a tankowanie wprowadzało tylko zamieszanie - mi sę podobały całe te strategie, ale teraz będzie prościej, przejrzyściej - bardziej wyścigowo ;) kończy się taka "techniczna" F1, powoli wracamy właśnie do F1 z lat 80-tych, gdzie F1 to były czyste wyścigi wielkich asów takich jak Senna, Prost, Mansell, Piquet, Lauda czy Rosberg senior ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomdzio Nie ma jak polska prasa 17.12.08, 12:53 Wszystko poprzekręcali. Mosley powiedział, że na szczęście nie wprowadzono zakazu zmiany opon bo prowadziło by to do sytuacji z lat 80-tych, gdy kierowcy nie ścigali się ze sobą, bo musieli oszczędzać opony i hamulce. Odpowiedz Link Zgłoś